google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 οίνο-yoga! η ελληνική απάντηση στη yoga.

οίνο-yoga! η ελληνική απάντηση στη yoga.

Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες σχολές της yoga έχουν τρομερή άνθηση σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Τις τελευταίες μέρες η Επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία αποκήρυξε τη γιόγκα ως κάτι επικίνδυνο, αιρετικό, ενθελληνικό, και ολίογον σατανικό!!!. Η κατάσταση είναι για πολλά γέλια.
   Η γιόγκα είναι μια αξιόλογη αρχαία τεχνική που συνδυάζει γυμναστική, έλεγχο της αναπροής, ένωση -'ζεύξη' του σώματος με το πνεύμα. Το βλέπεις στο χαμόγελο και στην ηρεμία που έχουν όσοι ασχολούνται με τη yoga.
    Λένε πως έχει έρθει από την Ινδία-Κίνα. Μοιάζει πολύ με τον Βουδισμό και τον Ινδουισμό, εννοούμε με τη φιλοσοφική πλευρά των θεωριών αυτών, όχι την θρησκευτική. Πολύ πιθανόν η λέξη yoga να είναι ή ίδια με τη λέξη 'ζεύξη', την ένωση δηλαδή. Όπως και η λέξη 'βούδας' που σημαίνει φωτισμένος, λέγεται πως προέρχεται από την αρχαία ελληνική wοίδα, που σημαίνει: γνωρίζω, γνώση, φώτιση.  Το γράμμα 'w' ήταν παλαιότερα αρχαιοελληνικό πριν γίνει λατινικό, όπως και το F, το οποίο το έλεγαν οι αρχαίοι Δίγαμμα, αφού είναι σαν δυο 'Γ'.  
   Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στις δύο αρχαιότερες γλώσσες της γης, την Ελληνική και την Σανσκριτική, δηλαδή την αρχαία ινδική. Οι μισές τους λέξεις είναι σχεδόν ίδιες. Υπάρχουν πολλές επηροές του ενός πολιτισμού στον άλλο. Πολύ πιθανόν οι αρχαίοι-αρχαίοι Ελληνες να μετάδωσαν τον πολιτισμό στην ινδία, πολύ-πολύ παλαιά. Αλλά δεν έχει εξακριβωθεί, ούτε και είναι αυτό το θέμα μας.
 Το θέμα είναι πως ο έλεγχος της αναπνοής, η γυμναστική, και όλα τα ωραία, να μην μας χαζέψουν, να μην φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε 'βόϊδα' από τον βολύ βουδισμό, να μην καταντήσουμε να έχουμε για ιερό ζώο τις αγελάδες όπως συμβαίνει στις Ινδίες. Κατά τ' άλλα η yoga  είναι πολύ χρήσιμη, κι άσε τους παπάδες να την αφορίζουν, προσφέρουν γέλιο και είναι τόσο χρήσιμο στις μέρες μας.
   Αλλά υπάρχει και κάτι καλύτερο από την περιβόητη Yoga. Είναι η ελληνική χωριάτικη vino-yoga, wine-yoga, οίνο-Yoga, κλπ. Δηλαδή πίνουμε αβέρτα καλό χωρίς φάρμακα ,χωριάτικο, νερωμένο κρασάκι. Όλοι, μικροί-μεγάλοι. Τα μικρά παιδιά μόνον σταγόνες, οι μεγάλοι περισσότερο, αναλόγως το άτομο. Αυτό μας φέρνει κέφι, χαρά, ηρεμία, μουσική, έρωτα, συζητήσεις, εμνεύσεις και δημιουργία και όλα τα καλά.  Αλλά πρέπει να το πίνουμε με α ρ γ έ ς  - α ρ γ έ ς  -  α ρ γ έ ς κινήσεις. Όσο να φτάσει το ποτήρι από το τραπέζι στο στόμα να κάνει 2-3 λεπτά.  Σας αυτούς που τεντώνουν χέρια και πόδια κάνοντας Yoga.  Προκειμένου να βγάλουμε καμμιά ωμοπλάτη ή να πάθουμε ρήξη συνδέσμων, καλύτερα είναι να γλεντάμε με κρασί.  Αντί για έλεγχο της αναπνοής θα ασκηθούμε στον έλεγχο του αλκοόλ. Να πίνουμε, λίγο πριν μεθύσουμε...
    Όσοι γνωριζουν από Yoga, βουδισμό και καλό κρασί, σίγουρα θα αντιλήθηκαν το αστείο του θέματος. Αν και δεν είναι εντελώς πλάκα...
   Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη