google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 10 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.

10 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.

Για την χαμηλή τιμή που έχουν λάδι και  ελιές, φταίμε και μεις. Αν κάνουμε μερικές απλές κινήσεις μπορούμε στα επόμενα χρόνια  να διπλασιάσουμε την τιμή τους.
  1.  Είναι λάθος που έχουμε σακιά 50 κιλών. Δεν μεταφέρονται εύκολα και λιώνουν από την πίεση οι ελιές. Χρειάζονται ακριβώς το μισό μεγεθος, 25 κιλά περίπου, ώστε τα 4 να κάνουν 100 κιλά καρπό . Φορτώνονται εύκολα, σηκώνονται και με το ένα χέρι, τα σηκώκουν ακόμα και γυναίκες. Στο εξής θα λέμε:πόσο πήγε το τσουβαλάκι?   Και το γενικό μέτρημα θα είναι:  πόσα λίτρα λάδι έβγαλαν τα 100 κιλα καρπό.
2.  Είναι λάθος που χρησιμοποιούμε ντενεκέδες  των 20 λιτρων = 17 κιλών.  Πρέπει να μετράμε το λάδι μόνο με λίτρα , όχι με κιλά, και γι αυτό είναι πιό εύχρηστα τα πλαστικά πεντόλιτρα. Μέχρι τώρα έκλεβαν τον αγαθό παραγωγό οι πονηροί έμποροι, μόνο και μόνο απ την μετατροπή από λίτρα σε κιλά. Πρέπει κάποτε αυτό να τελειώσει.
3.  Είναι μεγάλο λάθος, είναι έγκλημα,  που ραντίζουμε τα χορτάρια με χημικά. Είναι λάθος επίσης που τα ελαιοτριβεία δέχονται τις ραντισμένες με χημικά ελιές και τις βάζουν μαζί με τις καλές, καθώς και που βάζουν στα ίδιες δεξαμενές το δηλητηριασμένο λάδι με το αγνό. Πρέπει να υπάρξουν ελαιοτριβεία που να μη δέχονται καθόλου τις μολυσμένες ελιές, ας κάνουν πρώτα έλεγχο του καρπού και αν βρουν ίχνη από χημικά ας τους στείλουν  σε άλλο ελαιοτριβείο. Όσα ελαιουργεία τολμήσουν να το κάνουν αυτό πρώτα, θα αυξήσουν την τιμή στο λάδι τους, και  του χρόνου θα παρακινήσουν και τα άλλα.
4.  Είναι ντροπή μας που χρησιμοποιούμε για την μαγειρική και ζαχαροπλαστική   διάφορα σπορέλαια. Δεν μας φταίει κανείς αν δεν έχει τιμή το λάδι, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε πολύ κατώτερα λάδια, με την πρόφαση πως είναι ‘ελαφρύτερα’, ‘δεν παχαίνουν’, ‘δεν μαυρίζουν στο τηγάνι’, και μαγευρεύονται πιό εύκολα. Οι τηγανητές πατάτες με ελαιόλαδο είναι πολύ πιο νόστιμες και υγιεινές. Το ίδιο και οι ‘λαλαγκίδες’ και ‘λουκουμάδες’.
Μόνο και μόνο αν όλοι οι Ελληνες χρησιμοποιούσαμε μόνο αγνό ελαιόλαδο, θα είχε διπλή τιμή, και θα ζούσαμε 10 χρόνια παραπάνω.
5.   Είναι κρίμα που δεν έχουμε εκτιμήσει τις χοντροελιές ως το καλύτερο συνοδευτικό για κάθε φαγητό ή και αλκοολούχο ποτό.  Είναι λάθος που τις  χαρακώνουν,δεν είναι απαραίτητο.  Λίγοι γνωρίζουν πως τρώγονται ωμές  και οι λαδοελιές, οι ‘ελίτσες’, και είναι και πολύ νοστιμότερες!  Οι βρωσιμες ελιές δεν πρέπει ούτε καν να πετάγονται όταν περισεύουν στο μεζέ. Είναι απείραχτες, ας τις βάλουμε σε άλλο πιάτο να τις φάμε.
6.  Είναι λάθος που παρακλαδεύουν και ακρωτηριάζουν τις ελιές με το αλυσοπρίονο, και καίνε τα κλαριά μετά στα χωράφια. Οι ελιές κλαδεύονται ελαφρά με χεροπρίονο, τις αφήνουμε να γίνουν δίπατες για να έχουμε διπλή παραγωγή, και δεν καίμε τα κλαριά. Απλώς τα λιανίζουμε, τα κάνουμε δεμάτια, και τα έχουμε για προσάναμα, για το τζάκι. Δεν πετάμε τίποτα, τα λιόφυλα τα ρίχνουμε για λίπασμα.
7.  Τα ελαιουργεία δεν πρέπει να μοιάζουν ούτε με εργοστάσια όπως θέλει η εοκ, (κρύα, βιομηχανοποιημένα), αλλά ούτε και με σταύλους όπως είναι μερικά, με βρωμιές, με πλαστικές καρέκλες και με ανθρώπους που καπνίζουν. Το ελαιουργείο είναι ιερός χώρος σαν την εκκλησία, αλλα πρέπει να υπάρχει και ένας χώρος γλεντιού σαν το σαλόνι μας. Κρασάκι, λαδομπούκι ,γλυκά, κουβεντούλα, μουσική και τραγούδι. Η λαδιά είναι γιορτή!
8.  Είναι ντροπή να παίρνει μικρότερο μεροκάματο η γυναίκα απ τον άντρα. Η φράση: ‘πόσο παίρνουνε το ζευγάρι?’ είναι για γέλια. Κανονικά οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν και 5 ευρώ παραπάνω, σαν συγνώμη για τις τόσες αδικίες εις βάρος τους, και σαν κίνητρο να πάνε για ράβδο και οι ‘σαλονάτες’. Το ωράριο εργασίας πρέπει να μειωθεί στις 6 ώρες, και στο μάζεμα, και στα ελαιουργεία. Είναι βαρειά η δουλειά αυτή, αλλά και πρέπει να μειωθεί και η ανεργία.
9. Είναι λάθος που δεν υπάρχει ισχυρός αγροτικός συνεταιρισμόςτων παραγωγών και των ελαιουγείων ώστε να ορίζει κάθε χρόνο την χαμηλότερη τιμή λαδιού και ελιών. Τα μεγάλα ελαιουργεία πρέπει να δημιουργήσουν έναν τέτοιο καλά οργανωμένο συνεταιρισμό. Ας παρακάμψουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ας γίνουν λίγο ‘μαφιόζοι’, για να μη μας κοροϊδεύουν οι μακρινοί συγγενείς μας σικελοί μαφιόζοι.
10. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην χώρα που παράγει το καλύτερο λάδι του κόσμου. Η ψυχολογία που έχουμε για το λάδι και τις ελιές πρέπει να αλλάξει. Η ελιά και το λάδι είναι κάτι ιερό. Όποιος το νοθεύει  ή το μολύνει είναι ένοχος για έγκλημα, και όλοι εμείς ας γίνουμε οι ‘αστυνόμοι’ την αποτροπή αυτού του εγκλήματος!…
Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

3 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη