google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συμπιεσμένο και χωρίς λογιστική οικονομία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Συμπιεσμένο και χωρίς λογιστική οικονομία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

ΣΕ μια συνεδρίαση που διάηρκησε περισσότερο απο 4 ώρες ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία το Τεχνικο Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2011.
Ο Δήμαρχος Κώστας Κόλλιες το χαρακτήρισε ρεαλιστικό, θετικό με ισορροπίες ανάμεσα σε Δ.Ε, αλλά είμαστε πραγματιστές τονίζοντας ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Επιτροπής Δαιβούλευσης οι οποίεςήταν ομόφωνες. Τα τεχνικά στοιχεία του σχεδίου Τεχνικού προγράμματος έθεσε ο Αντιδήμαρχοςκ. Παν. Τσίγγανος ο οποίος είπε ότι το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο σε οικονομικά δεδομένα βάση των δημοσιονομικών περικοπών όπως η απούσα ΣΑΤΑ, η έλλειψη Κεντρικών αυτοτελών πόρων, με τεράστια περικοπή εισροών ενώ τα έσοδα είναι μικρά καθώς τοπρόγραμμα για όλο το Δήμο σε μέγεθος είναι όσο ήταν πέρσι εκείνο του Δήμου Αετούμε συμπιεσμένα έργα, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες προτάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσηςκατά 80% περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα.
Ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι η Δημοτική αρχή δεν σηματοδοτεί την ταυτότητά της σε δύσκολες οικονομικέςεποχές, λέγοντας ότι οι ίδιοι πόροι με 4 εκ. Ευρώ είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, από την στιγμή που δεν υπάρχει απογραφή ως αναπτυξιακή πυξίδα. Εθεσε ερωτήσεις για πολλές αναθέσεις έργων 24.000 ευρώ στο Δήμο εκτιμώντας ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία γιατο μέλλον, λέγοντας ότι δεν θα το ψηφίσει γιατί δεν έχει προοπτική για το αύριο.
Ο κ. Κουκούμη ςείπε ότι κινείται σε πλαίσια υποχρεωτικής λιτότητας λέγοντας ότι τα κόμματα εξουσίας μείωναν τους κεντρικούς πόρους αυξάνοντας τον δανεισμό με αποτέλεσμα να μειώσουνπόρους και δυνατότητες ώστε να δώσουν πνοή στη λαική οικογένεια, ζητώντας μέριμναγια το κοινωνικό σύνολο, θέτοντας προτάσεις για ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων αντί για συντήρηση ΧΑΔΑ, αλλά και την λογική για γεώτρηση στο Σελλά όταν υπάρχειδίπλα το Σελέικο ποτάμι αλλά και το Γεωργικό Ινστιτιούτο που όφειλε να λειτουργήσει.΅Εθεσε ερωτήματα για επιμέρους κωδικούς έργων σε έργα βιολογικού, αγωγού δικτύουύδρευσης της Κυπαρισσίας από αμιαντοσωλήνες, ποσά για το Γυμνάσιο Κοπανακίου χωρίςεξήγηση, για το δίκτυο ύδρευσης στο Περδικονέρι με αποκατάσταση του έργου και άλλαθέματα. Κατέληξε λέγοντας ότι ο κατακερματισμός των έργων πρέπει να οδηγούνται μεδιαφάνεια λέγοντας ότι είναι φτωχό και αντιλαικό για αυτό το καταψηφίζει κατηγορηματικά.
Ο κ. Μπακούρος μίλησε για ακτινοσκόπηση οικονομικών δεδομένων των οικονομικής κατάστασης συνενούμενωνΔήμων από την Επιτροπή Απογραφής δηλώνοντας ότι παραιτείται από την επιτροπή διότιδεν υπήρχε πρωτογενής αξιοποίηση στοιχείων λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα βασίζεταισε πήλινα πόδια, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι περιγράφονται,όταν οφείλονται μεγάλα ποσά που κινδυνεύουν με παραγραφή προβλέποντας ότι θα υπάρξεικίνημα απλήρωτων μετά τους αγανακτισμένους. Ασκησε κριτική για έργα παντριφυλιακήςεμβέλειας που έχει ανάγκη ο Δήμος, θεωρώντας ότι το πρόγραμμα είναι κουρελού.
Παρατηρήσεις υπέβαλλαν οι κ. Βασιλόπουλος Γιάννης, Δριμής Γ. Για θέματα των περιοχών που εκπροσωπούν.
Επιφανειακό χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο κ. Κατσαργύρης λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα θυμίζειεπικήδειο χωρίς όραμα και χωρίς τη γνώμη τοπικών συμβουλίων αλλά και επιτροπής διαβούλευσηςγια τα έργα ύψους 6.925 ευρώ καταψηφίζοντας το στο σύνολό του.
Ο κ. Ευστ. Ανδρινόπουλος εξήγησε ότι λήφθηκαν υπόψη όλα τα συνεχιζόμενα έργα, την συντήρηση αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, την συντήρηση ή κατασκευή έργων με προσωπικό και μέσα του Δήμου,εξοπλισμοί γεωτρήσεων, αλλά και σημαντικά έργα με ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Ο κ. Σαμπαζιώτης πιστεύει ότι το τεχνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με έργα από εκρεμμότητεςμέσω Θησέα και ΕΣΠΑ, αλλά εξήγησε ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα ΅ΕλλάδαΆ να διαχειριστούμεένα νέο τεχνικό πρόγραμμα με πραγματική αναπτυξιακή βάση, προσθέτοντας ότι τα τοπικάδιαμερίσματα υλοποιούν δράσεις με τα μικρά ποσά απευθείας αναθέσεων που είναι νομιμόταταοδηγώντας στη λύση μικρών έργων που έχουν ανάγκη τα χωριά. Συμφώνησε ότι σε οικονομίακλίμακας μόνο με συγκεκριμένα ποσά μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό στην ουσία και την πράξη.
Ο Σωτήρης Τσίγγανος μίλησε για πολιτική προσέγγιση του θέματος καθώς δεν υπάρχει κεντρικός επιτελικόςσχεδιασμός με την λογική του λογιστή λέγοντας ότι αν δεν επανασχεδιαστεί η γεωοικονομίατου Δήμου δεν υπάρχει ανάπτυξη με συγκεκριμένους στόχους πέρα από μαγικά νούμερακαι τον καταψηφίσει.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. Τώρα κρίνεται ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει οικονομικός απολογισμόςλέγοντας ότι για εμάς η κορυφή της ουσίας φαίνεται στο Τεχνικό πρόγραμμα και στονΠρουπολογισμό συμφωνώντας με τον κ. Ανδρινόπουλο για το στίγμα που έθεσε στο πυλώνατης ανάπτυξης, με ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε κάθε ενότητα του Δήμου καταλήγονταςότι αποτελεί ομολογία αποτυχίας της πλειοψηφίας. Δήλωσε ότι τον καταψηφίζει και εγκρίνει μόνο το πρόγραμμα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, προβλέποντας ότι ο Δήμος δεν θαέχει αποτέλεσμα ουσίας και ύπαρξης.
Ο κ. Παν. Τσίγγανος εκτίμησε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν συνεχής με πολλές θέσεις αλλά την επέκρινε δριμύτατα λέγοντας ότι δεν ακούσαμεπροτάσεις και δράσεις από την μεριά της. Δήλωσε ότι εξαρχής τα έργα που ζητά να εκτελέσει η Δημοτική αρχή ή έργασυνεχιζόμενα θα υλοποιηθούν με πόρους του Δήμου σε πραγματική βάση και αυτό το φωνάζαμε εξαρχής διερωτώμενος αν ορισμένοι δεν γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά τα μικρά ποσά είναι επιμετρήσιμα από το Σώμα διασφαλίζοντας την διαφάνεια.Α ποτύπωσε έργα που έχουν αναπτυξιακό μέλλον σε μεγάλες πόλεις με προγραμματισμ όσε επίπεδο Δήμου. Ανέφερε ότι στο μεγάλο Δήμο δεν είναι όλα τα μέρη ισοδύναμα με στόχο οι αδύναμες περιοχές να αποκτήσουν έσοδα ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη,αναφέροντας ότι η Κυπαρισσία έχει έσοδα 1,5 εκ. Ευρώ από δημότες και τεχνικό 1,2 εκ. Ευρώ.
Ο κ. Κόλλιας συμφώνησε ότι το Τεχνικό δεν έχει όραμα από την στιγμή που γίνεται διαχείριση οικονομικήςκρίσης στο Δήμο με συμμάζεμα στο Δήμο αλλά η αναπτυξιακή προοπτική θα γίνει στον επανασχεδιασμό που θα υλοποιηθεί αλλά αυτό προυποθέτει τα οικονομικά του Δήμου θαβελτιωθούν. Είπε ότι δεν μπορούμε να κοροιδεύουμε το κόσμο καθώς είναι πρόγραμμα ανάγκης και επιφυλασσόμαστε για το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε προεκλογικά σε βάση πραγματικών και όχι ουτοπικών δεδομένων για αυτό φέτος καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες κάθε ενότητας. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση ως έχει ζητώντας από την αντιπολίτευση να πει την σκέφτεται για το Δήμο κριτικάροντας το γεγονός ότι δεν υπέβαλλε ούτεμία πρόταση. Επανέλαβε ότι θα υπάρξει διαφάνεια στη πράξη, αλλά νιώθουμε τον κόσμοκαι τους εκπροσώπους των κοινοτικών διαμερισμάτων που ζητούν μικρά έργα για ποιότητα ζωής. Αυτούς που ζουν καθημερινά τα προβλήματά τους θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες του, ζητώντας να είμαστε όλοι ειλικρινείς. Ζήτησε από το κ. Μπακούρο να μην εμμείνει στη παραίτησή του και αποκάλυψε ότι ορκωτοί λογιστές θα μπουν στον Δήμο με στόχογια το 2011 με βάση τα λόγια του υφυπουργού Οικονομικών που μας είπε «να μην έχουμε ψευδιαισθήσεις ότι η θητεία στο Δήμο θα είναι εύκολη και θα είναι ευτύχημα αν καταφέρετε να οργανωθείτε»
Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη