"Από τη Χιροσίμα στο Τσερνόμπιλ στη Φουκοσίμα" και τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον του πλανήτη μας με προβολή βίντεο και φωτογραφιών.
Στην ημερίδα μίλησε ο Κατσαρός Νίκος, τ. Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και στο Πανεπιστήμιο Maryland των ΗΠΑ με ειδικότητα στη ραδιοχημεία, πυρηνική χημεία, χημεία περιβάλλοντος, χημεία τροφίμων, τ. Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ του "Δημόκριτου" ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις απο την χρήση πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο μας αναλύοντας τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αλλά και τις τεχνικές ασφάλειας εξάγοντας ως συμπέρασμα ότι πλέον καμια τεχνολογία βασισμένη σε αυτό το πρότυπο δεν μπορει να είναι ασφαλή καθώς η ραδιενέργεια αποτελεί το μεγάλο μειονέκτημα σε περιπτωση που εκλύσει καθώς απο όσο καταλάβαμε είναι αδύνατον να τιθασευθεί.
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε η Αρβανίτη-Σωτηροπούλου Μαρία, Πρόεδρος της "Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής" που αποτελεί τον ελληνικό κλάδο της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης (1985) "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (IPPNW), η οποία υποστήριξε ότι το Τσερνομπίλ έκλυε ραδιοενέργεια για 10 ημέρες με υψηλά ποσοστά να ανιχνεύονται στην Βόρεια Ελλάδα ενώ στην Φουκοσίμα πλέον θα υπάρχει διαρροή για τους επόμενους 10 μήνες απο τους αντιδραστήρες κατανοώντας ότι τα μεγέθη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με το πρώτο μεγάλο ατύχημα της εποχής εκείνης. Ανέλυσε το πλέγμα των ραδιοισοτπων που ανιχνεύονται στο έδαφος αλλά και το πως διαταράσσουν την διατροφική αλυσιδα με ορατές επιπτώσεις στην ανθρωπογενή δραστηριότητα.
Αποκαλυπτικές και ανατριχιαστικές ήταν οι περιγραφές των 2 Hibakusha (οι επιζήσαντες ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ): Fujimori Toshiki, Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας στην περιφέρεια Ναγκάνο, και Matsura Hideto, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας της περιφέρειας Εχιμέ οι οποίοι με αριθμούς και στοιχεία αποτύπωσαν τον τραγικό εφιάλτη που ζει η ανθρωπότητα εδω και δεκαετίες...