google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στην Επιτροπή Διαβούλευσης το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ την Πεμπτη 2 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας με θέμα τις παρατηρήσεις και προτάσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας. Αξίζει να τονίσουμε ότι το εισαγωγικό σημείωμα αναφέρει το περίγραμμα του τεχνικού προγράμματος το οποίο κυμαίνεται σε χαμηλό ύψος λόγω των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στην έλλειψη πόρων για το Δήμο.
Πιο αναλυτικά αναφέρει ότι " Το Τεχνικό Πρόγραμματου 2011 αποτελεί τον «οδικό χάρτη»για το σύνολο των έργων στο Δήμο μας το συγκεκριμένο χρόνο. Αποτελεί συνδυασμό δύο βασικών παραγόντων: Των πραγματικών αναγκών του ‘Καλλικρατικού’’ Δήμου μας αφενόςκαι αφετέρου της δεδομένης οικονομικής του κατάστασης.
Οι ανάγκες του Δήμου μας (με το συγκεκριμένο εύρος καιχαρακτήρα) και πολλές είναι και μεγάλες. Όπως είναι φυσικό, αίτημα των πολιτώναλλά και φιλοδοξία κάθε Δημοτικής Αρχής είναι η πραγματοποίηση περισσότερων έργων.
Όμως βασικός παράγοντας για τη σύνταξη ενός ρεαλιστικού τεχνικού προγράμματος είναι η ύπαρξη των απαιτούμενων οικονομικώνπόρων, χωρίς τους οποίους το πρόγραμμα δεν θα είναι παρά ασκήσεις επί χάρτου.
Στην περίπτωση και του δικού μας Δήμου η οικονομική κατάστασηείναι δεδομένη: Η μεγάλη οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθισθεί η χώρα μαςέχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα και στο Δήμο Τριφυλίας, τα οποίαδημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο.
Και ακριβώς μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είμαστε υποχρεωμένοι νακινηθούμε με υπευθυνότητα, με ρεαλισμό, με ειλικρίνεια. Επιλέξαμε να μην συντάξουμε ένα πρόγραμμα πλουσιοπάροχο μόνοκαι μόνο για να «χαϊδέψουμε αφτιά».
Επιλέξαμε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Ένα πρόγραμμα «υποχρεωτική ςλιτότητας», που το πρόσημο τηςυλοποίησης του θα μπορεί να είναι θετικό. Θα έχει δηλαδή καλές προοπτικές να υλοποιηθεί.
Οι πηγές χρηματοδότησης του Δήμου μας είναι συγκεκριμένες:
· Οι λεγόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι(ΚΑΠ) κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προοπτικές και τιςυπαρκτές ανάγκες, διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία τωνυπαλλήλων (και μόλις επαρκούν),
· Οι εισροές από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»(για μελέτες και έργα που είχαν ξεκινήσει ή και έχουν ολοκληρωθεί από τους τέωςΔήμους ) γίνονται με το σταγονόμετρο μεσυνέπεια οι δικαιούχοι εργολάβοι να προσφεύγουν σε κατασχετήρια σε βάρος του νέουμας Δήμου, δεσμεύοντας τα πενιχρά έσοδά του. Στην ίδια διαδικασία προσφεύγουνκαι προμηθευτές των πρώην Δήμων Τριφυλίας, που οι λογαριασμοί τους ήσανανεξόφλητοι.
· Οι εισροές της ΣΑΤΑ – ‘’κουτσουρεμένες’’κατά το 2010 είναι ασαφείς, ενώ το επονομαζόμενο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» είναι ακόμηαπροσδιόριστο.
· Τέλος,οι λεγόμενοι «ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ» (ανταποδοτικάτέλη, τέλη καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης και άλλα), είναι ανεπαρκείς για να χρηματοδοτήσουν σημαντικά έργα.
Εν προκειμένω εμμένουμε σταθεροί στην απόφασή μας.
α) Στην παρούσα τουλάχιστον οικονομική συγκυρία, που όλοι οισυνδημότες μας υφίστανται τις συνέπειεςτης βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας μας, δεν πρόκειται με δική μας πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αύξηση των δημοτικών τελών ή να επιβάλλουμε πρόσθετα, όπως μαςπροτρέπει η κεντρική Διοίκηση.
β) Στην παρούσασυγκυρία έχουμε κλειστά τ’ αφτιάμας στις σειρήνες που μας προτρέπουν ναπροχωρήσουμε σε δανεισμό (ήδη πληρώνουμε αυξημένα τοκοχρεολύσια για τηνεξόφληση δανείων τέως Δήμων) για να διαχειρισθούμε την τρέχουσα οικονομική συγκυρία του Δήμουμας. Δε θα υποθηκεύσουμε το μέλλον του, στο οποίο με αισιοδοξία προσβλέπουμε.
γ) Για λόγους ισονομίας και στοιχειώδους δικαιοσύνης αλλά καιγιατί αυτό είναι το καθήκον μας θεσμικό και νομικό θα επιδιώξουμε με κάθενόμιμο μέσο την είσπραξη των βεβαιωμένωναλλά ανείσπρακτων (εδώ και χρόνια) οφειλών συνδημοτών μας, όσων τουλάχιστοναδικαιολόγητα δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Αυτά ως προς τα έσοδα.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος, που έμμεσα συνδέεται και με το τεχνικό πρόγραμμα (σε σχέση με τουςδιατιθέμενους πόρους) είναι ο εξορθολογισμός– περιστολή των δαπανών. Στο πεδίο αυτό: Περικόψαμεσημαντικά τις δαπάνες του δήμου για διάφορες εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση κυρίωςστο παραγόμενο στον τόπο μας πολιτιστικό αγαθό και σε προωθητικές των τοπικώνμας προϊόντων δράσεις και σε δράσεις τουριστικής προβολής.
Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο συντάχθηκε το «Τεχνικό Πρόγραμμα»του Δήμου μας, το περίγραμμα του οποίουδίνεται στη συνέχεια, με δύο βασικέςεπισημάνσεις, που έχουν να κάνουν με την οικονομική ρευστότητα την οποίαβιώνουμε.
- Εάν η οικονομική συγκυρία τοεπιτρέψει το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα όχι μόνο θα υλοποιηθεί αλλά και θα βελτιωθεί.
-Εάν τα οικονομικά δεδομένα εξελιχθούνπερισσότερο αρνητικά το τεχνικό πρόγραμμα θ’ αναθεωρηθεί και θα προσαρμοσθεί στιςσυγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη