google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι ανατιμήσεις στο χοιρινό βάζουν «φωτιά» στο σουβλάκι!

Οι ανατιμήσεις στο χοιρινό βάζουν «φωτιά» στο σουβλάκι!

ΈΝΑΣ «δημόσιος διάλογος» γύρω από τις ανατιμήσεις που σημειώνονται στην τιμή του χοιρινού σε παγκόσμια κλίμακα, έχει ανοίξει και στην Ελλάδα με κυρίαρχο στοιχείο την τιμή στο σουβλάκι που ετοιμάζεται να… πετάξει στα ύψη!.
Οι απόψεις διίστανται σε σχέση με την έκτασή τους και σε ποιον βαθμό αποτελούν βάσιμο λόγο, ώστε να αυξηθούν οι τιμές. Αιχμή του δόρατος, φυσικά, το εθνικό «πρόχειρο φαγητό». Το σουβλάκι.
Τον χορό άνοιξαν ορισμένοι επαγγελματίες του κλάδου των ψητοπωλείων οι οποίοι, επικαλούμενοι ανατιμήσεις στο χοιρινό κρέας της τάξης του 30%, ισχυρίστηκαν πως από τον Μάιο θα πρέπει να μετακυλιστούν αυτές στην τσέπη του καταναλωτή με γενικευμένη, μάλιστα, αύξηση της τιμής στο σουβλάκι. Υποστηρικτές αυτής της άποψης εμφανίστηκαν, μέσω του συλλογικού τους φορέα, του ΣΕΒΕΚ, οι βιομηχανίες επεξεργασμένου κρέατος. Σε σχετική ανακοίνωση, λόγος γίνεται για ανατιμήσεις της τάξης του 30%-32% από τα τέλη Φεβρουαρίου στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού κρέατος, οι οποίες «εν μέρει» θα μετακυλιστούν στον τελικό καταναλωτή.
Στην παρούσα συγκυρία, οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της αναγκαστικής σφαγής ενός μεγάλου μέρους, της τάξης του 25% τουλάχιστον, του ζωικού κεφαλαίου της Κίνας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΚ αναφέρει πως «είναι δεδομένο ότι μέσα στη διάρκεια του έτους οι τιμές του χοιρινού κρέατος παρουσιάζουν ορισμένες διακυμάνσεις. Όταν βέβαια πέφτει η τιμή στο 1,1 δεν βλέπουμε να υπάρχει προσαρμογή προς τα κάτω στη λιανική τιμή», συμπληρώνει δηκτικά. Τονίζοντας πως το 70% του χοίρειου κρέατος που καταναλώνεται στο σουβλάκι είναι εισαγόμενο, ο ΣΕΚ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της αύξησης των τιμών χοιρινού κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο και της προσπάθειας ορισμένων να επιβάλουν στον Έλληνα καταναλωτή μια πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής πώλησης στο παραδοσιακό σουβλάκι».
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στην παρούσα συγκυρία, οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της αναγκαστικής σφαγής ενός μεγάλου μέρους, της τάξης του 25% τουλάχιστον, του ζωικού κεφαλαίου της Κίνας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της ζωονόσου της αφρικανικής πανώλης. Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι μίλησαν στην «ΥΧ», κάνουν λόγο για διατάραξη του κύκλου του χοιρινού, που κανονικά διαρκεί 18 μήνες, και για την αρχή μιας περιόδου, που ορισμένοι προσδιορίζουν σε 1,5-2 χρόνια, στην οποία θα είναι αισθητή η έλλειψη από την παγκόσμια αγορά.
Στην Ελλάδα καθυστέρησε να φτάσει το ντόμινο, όσον αφορά τις τιμές της εγχώριας παραγωγής, καθώς συνέπεσε και η Σαρακοστή, κατά την οποία η κάθετη πτώση της κατανάλωσης δεν «βοηθάει» για ανατιμήσεις. Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, τις τελευταίες 10-12 ημέρες επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών, οι οποίες οδήγησαν σε 1,4 ευρώ το κιλό την τιμή ζώντος βάρους, από 1,15-1,2 ευρώ το κιλό.

Αδιάψευστος μάρτυρας του τοπίου που διαμορφώνεται γύρω από την εξέλιξη των τιμών, ανεξαρτήτως των ερμηνειών που μπορεί να δώσει ο καθένας από τη σκοπιά του, είναι οι ίδιοι οι αριθμοί. Η «Υπαιθρος Χώρα» επεξεργάστηκε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ, από τα οποία προκύπτει ανάγλυφα η εικόνα, η οποία συνίσταται στα εξής:
  • Μεταξύ της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου και της πρώτης του Απριλίου, η μέση τιμή χοιρινού κρέατος (μέσος όρος κλάσεων S και E), που λαμβάνει ο κτηνοτρόφος, αυξήθηκε κατά 20,2%.
  • Στο ίδιο διάστημα, η τιμή χοιρινού χωρών από τις οποίες εισάγει η Ελλάδα αυξήθηκε με τους εξής ρυθμούς: του ισπανικού χοιρινού κατά 18,22%, του γαλλικού κατά 18,85%, του ολλανδικού κατά 25,57% και του γερμανικού κατά 21,8%.
  • Η τιμή στην Ελλάδα από τις 7 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Απριλίου δεν παρουσίασε αμελητέα μείωση της τάξης του 0,53%, ενώ κατά 3,21% μεταβλήθηκε προς τα πάνω στην εβδομάδα 1/4-8/4, διατηρώντας τη θέση των υψηλότερων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών-μελών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη