google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ιερά Μονή Κατσιμικάδας: Άγιο Όρος Κυπαρισσίας !!!

Ιερά Μονή Κατσιμικάδας: Άγιο Όρος Κυπαρισσίας !!!

Είναι κρίμα που το πανέμορφο μοναστήρι της ‘Κατσιμικάδας’ , δίπλα απ’ τη Μουριατάδα, δεν φιλοξενεί  καθημερινά επισκέπτες και έχει καταντήσει ‘κελί’ (έτσι λέγεται το κτίσμα που έχει έναν μόνο μοναχό).   Κρίμα για τους άντρες που αν θέλουν να ηρεμήσουν λίγες μέρες πρέπει να ταξιδέψουν 900 χιλιόμετρα (!) για να πάνε στο Άγιο Όρος… Πιο αδικημένες είναι οι γυναίκες, που ούτε εδώ υπάρχει γυναικείο μοναστήρι να φιλοξενεί, αλλά ούτε και στον Άθω μπορούν να πάνε γιατί απαγορεύεται…  
 Η ‘Κατσιμικάδα’ είναι κατάφυτη με: καστανιές, κυπαρίσσια, πεύκα, έλατα, μηλιές, πλατάνια, ιτιές, κλπ    Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρα, με θέα προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο.  Απέχει απ’ την Κυπαρισσία  μόλις 9 χιλιόμετρα,  20 λεπτά με το αυτοκίνητο, τρία τέταρτα με το ποδήλατο, 2 ώρες με τα πόδια. Κι όμως, δεν έχει καθόλου οργάνωση, ο ένας μοναχός δεν μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες,  και ιδιαιτέρως δεν δέχονται ντόπιους για  διανυκτέρευση (!). Δεν υπάρχει  συγκοινωνία. Μόνο όσοι έχουν δικό τους όχημα πάνε εκεί, ανάβουν ‘ένα κεράκι’ και φεύγουν.  Δεν υπάρχει καθόλου μυστηριακό πνεύμα, αλλά μια άρρωστη ‘μοντερνομανία’, το ακριβώς αντίθετο απ’ το Άγιο Όρος:


---Τα αυτοκίνητα  μπαίνουν μέσα στον περίβολο, και πάνε με τσιμεντόδρομο έως και δίπλα απ’ τον Ναό!!  Οι ‘πιστοί’ βαριούνται να περπατήσουνε 50 μέτρα!!
---Χάλασαν τεράστια ποσά για να φτιάξουν τεράστια μάντρα μήκους  εκατοντάδες μέτρα, ενώ αρκούσε ένας ξύλινος φράχτης.  -Σοβάτισαν τον αρχαίο πέτρινο Ναό (!), και τσιμένταραν όλο το προαύλιο γύρω απ’ το ναό αντί να βάλουν τις πέτρες πάνω στο χώμα, όπως είναι τα μοναστήρια στο Άγιο όρος.
---Αλβανοί εργάτες συχνά ραντίζουν με χημικά δηλητήρια τα χορταράκια  μέχρι και δίπλα απ’ την πηγή (!), είναι αδιανόητο να γίνει αυτό  στον Άθωνα .
-- Δεν υπάρχει κήπος που να παράγει τα κηπευτικά, ούτε ζώα, όπως είχε παλαιότερα, όπως έχουν όλα τα σωστά μοναστήρια.
-- Δεν υπάρχει ‘τράπεζα’, δηλαδή τραπεζαρία με μακριά ξύλινα ή μαρμάρινα τραπέζια για να τρώνε όλοι μαζί, μοναχοί και επισκέπτες. Στην ‘κουζίνα’-(και καπνιστήριο) υπάρχει πλαστικό τραπεζομάντηλο, ψυγείο με ‘κοκα-κόλες’ και όλα τα καλά, και μιά τηλεόραση που διαρκώς παίζει.
--Τα κεράκια που έχουν είναι από παραφίνη (από πετρέλαιο). Όταν έχουν κόσμο απλώνουν παντού πλαστικές καρέκλες (!!!), η βυζαντινή και η ελληνική σημαία είναι πλαστικές (από πολυεστέρα), έχουν βάλει μεγαφωνική εγκατάσταση ενώ δεν χρειάζεται,  έχουν βάλει ακόμα και air condition (!) σε πέτρινο κτίσμα πολλών αιώνων που δεν έχει ούτε κρύο τον χειμώνα ούτε ζέστη το καλοκαίρι.
--Τα κελιά δεν είναι οργανωμένα, δεν έχουν την απλότητα και λιτότητα που πρέπει να έχει ένα μοναστήρι, αλλά είναι από γυαλιστερό ξύλο, και πλακάκια… Πέταξαν τα παλαιά αναλόγια, κηροπήγια, και παλαιά βιβλία, και αγόρασαν καινούργια!!! (ενώ όλα αυτά έπρεπε να τα κρατούσαν στο μουσείο)
--Και το χειρότερο απ’ όλα: στην εορτή της μονής, 8 Σεπτεμβρίου, βλέπεις πολλές δεκάδες αυτοκίνητα, μεγάφωνα, πλαστικά,  γ ο υ ρ ν ο π ο ύ λ ε ς  και κουτάκια μπύρα, κλπ. κλπ., χειρότερα κι από πανηγύρι!!!  Αίσχος!  


 Πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις ώστε η Κατσιμικάδα να γίνει πρότυπο πανελληνίως μικτό μοναστήρι, όπως της αξίζει, καλύτερη κι απ’ το Άγιον Όρος.


■  Να βρεθούν και άλλοι, 2-3-4  μοναχοί. Πολλοί Τριφύλιοι μονάζουν σε μακρινά μοναστήρια, ας έρθουν πιο κοντά… Υπάρχουν και πολλοί άλλοι -όχι ιερωμένοι- που θα ήθελαν να μείνουν εκεί για λίγο ή πολύ καιρό, και να προσφέρουν δωρεάν εργασία. Αλλά χρειάζεται οργάνωση: κάποιος πρέπει να ηγείται,  ο ‘Ηγούμενος’, κάποιος να είναι ‘αρχοντάρης’: στην υποδοχή, κέρασμα καφέ, κλπ.
■  Η Μητρόπολη θα χορηγεί κατόπιν αιτήσεως ειδικό έγγραφο: το Διαμονητήριο, (10 ευρώ)που θα δίνει το δικαίωμα πλήρους φιλοξενίας για 3-4 μέρες.  Θα πηγαίνουν εκεί με ειδικό Λεωφορειάκι 10-15 θέσεων που θα ξεκινά από την Μητρόπολη το πρωί, θα ανεβάζει τους νέους επισκέπτες, και θα κατεβάζει όσους φεύγουν.
 Ειδικός θάλαμος για γυναίκες, και άλλος για άντρες, ώστε να συμβιώνουν με την απαραίτητη σεμνότητα. Να γίνει το πρώτο σεμνό μικτό μοναστήρι.
■  Να σπάσουν τον τσιμεντένιο  διάδρομο, να βάλουν πέτρες πάνω σε χώμα. Να μην ξαναμπεί αμάξι μέσα στο μοναστήρι !!!   Να βάλουν μόνιμα ξύλινα τραπεζάκια και πάγκους κάτω απ’ τα πλατάνια.  --Να διώξουν την τηλεόραση, τις πλαστικές καρέκλες, και ό,τι πλαστικό. Να διώξουν τον κλιματισμό, και τις ηλεκτρικές λάμπες. Ας έχουν μόνο κεράκια-καντηλάκια, και εξωτερικό φωτισμό από ηλιοσυλλέκτες.
–Πλούσια βιβλιοθήκη με θρησκευτικά και αρχαία ελληνικά κείμενα.   
---Λιτότητα, σωματική άσκηση, διαλογισμός, άκρα ησυχία.
■ Να αρχίσουν να χτίσουν με πέτρα και ξύλο πολλά νέα μικρά κτίσματα, ‘ησυχαστήρια’, σε μικρή απόσταση από το κεντρικό. Οδοιπορίες σε μονοπάτια.
■ Να μην ξαναγίνει πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου με πλαστικές καρέκλες, γουρνοπούλες , μεγάφωνα και πολιτικούς. Και , -για τ’ όνομα του θεού- να μην ξαναραντίσουν ποτέ με χημικά στο μοναστήρι, ούτε δίπλα απ’ την πηγή ούτε μακριά!


                                 Πολλά τα οφέλη
■-- Θα ηρεμήσουν και   θα   γ ι α τ ρ ε υ τ ο ύ ν  εκατοντάδες συμπατριώτες μας. Μερικοί απ’ αυτούς το έχουν πολύ ανάγκη. Ας έρθουν και άστεγοι απ’ την Αθήνα.
■ -- Χιλιάδες επισκέπτες από άλλα μέρη θα έρθουν, θα μαγευτούν από τη φύση και την μοναστηριακή-κοινοβιακή ζωή.  Φεύγοντας θα παίρνουν στο παγουράκι τους νερό απ’ την πηγή, και θα αφήνουν πολλές ‘δραχμές’ στα καφενεδάκια και ταβερνάκια των διπλανών χωριών, θα αγοράζουν χωριάτικο κρασί και άλλα προϊόντα.  Θα   α  ν α β ι ώ σ ο υ ν  όλα τα γύρω  χ ω ρ ι ά .!!
                 antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr


-υστερόγραφα:  
 1. –Ο καλύτερος τρόπος να πάει κάποιος στη Μονή είναι με τα πόδια από τον χωματόδρομο που ξεκινά από την Δεξαμενή Κυπαρισσίας. Πρέπει να ξανανοιχτεί το παλαιό μονοπάτι από Βρύσες έως το Μοναστήρι.
2. --Δυστυχώς τα περισσότερα μοναστήρια στην Ελλάδα είναι αντρικά, υπάρχουν 5000 μοναχοί και μόνο 500-1000 μοναχές, ενώ θα έπρεπε να συνέβαινε το αντίστροφο διότι οι μοναχές γυναίκες έχουν  πιο ανάγκη την κοινοβιακή μοναστηριακή ζωή, ενώ οι κοινωνίες πάσχουν από λειψανδρία.
3. --Και κάτι σημαντικό: στο Ναό υπάρχουν αρχαία σκαλισμένα μάρμαρα, από αρχαίο ελληνικό ναό που υπήρχε εκεί πολύ πριν έρθει ο  Χριστιανισμός…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη