google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 TO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ

TO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ

Επιστολή με την οποία καταθέτει την Πρόταση Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την πάταξη του παραεμπορίου έστειλε ο πρόεδρός του Δ. Μανιάτης στο Υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Στην επιστολή αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε το παραεμπόριο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και στην βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ και προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων περίπου 8 δις ευρώ και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι το σύνολο των φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Βουλή, ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ. Σύμφωνα με έρευνες καταγράφεται αύξηση των επιχειρήσεων που κλείνουν σε ποσοστό που ανέρχεται πλέον του 30%, που ενδεχομένως οφείλεται και στην αύξηση του παραεμπορίου, δημιουργώντας δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση και ανεβάζοντας τα ποσοστά της ανεργίας.
Όσον αφορά τις πύλες εισόδου των παράνομων προϊόντων στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά και Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και οι οδικές πόλεις, είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων από τις χώρες της ΕΕ. Οι χώρες προέλευσης τους είναι η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιταλία, ενώ η διακίνηση τους πραγματοποιείται μέσω των αλλοδαπών μικροπωλητών, που είναι κυρίως Πακιστανοί – Αφρικανοί και άλλοι.
Η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί εδώ και χρόνια, κατά προτεραιότητα, τον βασικό στόχο των προσπαθειών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κατ’ απαίτηση του εμπορικού κόσμου. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πιστεύει ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπισθεί το παραεμπόριο είναι η άμεση απαγόρευση κάθε υπαίθριας δραστηριότητας, εκτός των νόμιμων λαϊκών αγορών για προϊόντα γης και θάλασσας, αλλά και ο ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος στις πύλες εισόδου (σύνορα – λιμάνια) των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη