google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Διαλισκάρι Τριφυλία: Εγκαταστάσεις Ρωμαϊκής εποχής

Διαλισκάρι Τριφυλία: Εγκαταστάσεις Ρωμαϊκής εποχής

Το Διαλισκάρι βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νότια της Μαραθόπολης στην νότια Τριφυλία. Εδώ εντοπίζετε παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος που είναι γνωστός εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αλλά ποτέ δεν ερευνήθηκε συστηματικά.
 Το 1929 ο Σουηδός αρχαιολόγος Ματίας Νάταν Βαλμίν κατέγραψε διάφορα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή σύγχρονων κατοικιών. 
 Σε μιά περίπτωση αρχαίοι κίονες στήριζαν το μπαλκόνι μιάς οικίας, "Οικία των Κιόνων", ενώ αλλού αρχαία υλικά αλλά και τμήμα μωσαϊκού της Ρωμαϊκής περιόδου είχαν ενσωματωθεί σε άλλη οικία, "Οικία του Μωσαϊκού".

 Στά τα έτη 1993 και 1994 κλιμάκιο του Αμερικάνικου Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (Pylos Regional Archeological Project) διενήργησε επιφανειακές έρευνες στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Διαλισκαρίου. 
 Στην δυτική πλευρά βρέθηκε μια ομάδα από επτά τάφους λαξευμένους στον βράχο. Βρέθηκαν επίσης αρκετοί κίονες από ασβεστόλιθο αλλά και τμήματα κιονόκρανων με ακιδωτή διακόσμηση που χρονολογούνται στην Ρωμαϊκή περίοδο ( φωτ. δίπλα)


 Στα δυτικά και κοντά στην θάλασσα εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις συλλογής αλατιού ενώ δε απόσταση 500 μέτρων βόρεια του αρχαιολογικού χώρου εντοπίστηκε αρχαίο ορυχείο εξόρυξης ασβεστόλιθου.
 Το πιό εντυπωσιακό εύρημα υπήρξε ένα μεγάλο πολυγωνικό κτίσμα κατασκευασμένο από τούβλα και στο οποίο εντοπίστηκε υπόκαυστο σύστημα. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μέρος ενός μεγάλου λουτρικού συγκροτήματος της Ρωμαϊκής περιόδου. Βρέθηκαν επίσης πολλές διακοσμημένες πλάκες με τις οποίες ήταν στρωμένο το δάπεδο του συγκροτήματος αλλά και οι περιβάλλοντες χώροι.
 Στον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης 600χ 1000 μέτρων, εντοπίστηκαν διάφορα κεραμικά κυρίως της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου έως και της πρώιμης Βυζαντινής, +4ου έως αρχές του +7ου αιώνα, άν και παρατηρήθηκαν ίχνη παλαιότερης κατοίκησης. Στα επιφανειακά ευρήματα συγκαταλέγεται  μία μαρμάρινη πλάκα με Ελληνική επιγραφή που χρονολογείτε στον +2ο έως τον +4ο αιώνα καθώς και τμήματα από γυάλινα αντικείμενα.

Διαλισκάρι, Νότια Τριφυλία: Διάφορα ευρήματα της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου


 Το σύνολο των έως τώρα ευρημάτων στον αρχαιολογικό χώρο του Διαλισκαρίου οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι αυτά ανήκουν σε ένα μεγάλο Ρωμαϊκό οικιστικό συγκρότημα.
























Διαλισκάρι: Αριστερά, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και δεξιά γενική άποψη της παραλίας του Διαλισκαρίου και του αρχαιολογικού χώρου (στο βάθος ο ναός του Αγ. Νικολάου).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη