google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ρεκόρ ακρίβειας: «Χρυσά» πληρώνουν οι Ελληνες γάλα, αυγά και ψωμί!

Ρεκόρ ακρίβειας: «Χρυσά» πληρώνουν οι Ελληνες γάλα, αυγά και ψωμί!

Ρεκόρ ακρίβειας: «Χρυσά» πληρώνουν οι Ελληνες γάλα, αυγά και ψωμί!
Η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αυγά ήταν η Ελλάδα το 2015, εμφανίζοντας επίσης σημαντικά υψηλότερες τιμές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ψωμί, τα δημητριακά, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες κατηγορίες τροφίμων, σύμφωνα με την Eurostat.
  
Στην Ελλάδα, οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης είναι υψηλότερες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρά το γεγονός ότι η μείωση του μέσου εισοδήματος ξεπερνά το 25% τα τελευταία χρόνια.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι τα γαλακτοκομιά και τα αυγά στην Ελλάδα είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, ενώ υψηλότερες κατά 14% είναι  είναι οι τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά και κατά 17% στα αλκοολούχα ποτά.
Στον αντίποδα, φθηνότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι οι τιμές στα κρέατα, κατά 12%, στα φρούτα και τα λαχανικά κατά 17% και στον καπνό κατά 24%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία κατηγορία η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη τριάδα των φθηνότερων χωρών στους «28».
Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι αν και ελαιοπαραγωγός χώρα,  με εγχώριες μονάδες παραγωγής βουτύρου και μαργαρινών, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών. Αντιθέτως, είμαστε η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της ΕΕ
. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν στη Δανία, φθάνοντας στο 145% του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ ακολούθησαν Σουηδία (124%), Αυστρία (120%), Ιρλανδία και Φιλανδία (119%) και Λουξεμβούργο. Πιο φθηνές χώρες είναι αντίθετα οι Πολωνία (63%), Ρουμανία (64%), Βουλγαρία (70%), Λιθουανία (78%), Δημοκρατία της Τσεχίας και Ουγγαρία (79%)

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη