google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εντός ενενήντα ημερών θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, αφού προηγουμένως θα έχει γίνει συμψηφισμός της επιστροφής ΦΠΑ με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο. 
Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η επιστροφή μπορεί να ολοκληρώνεται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης, αρκεί η διαφορά φόρου προς επιστροφή να μην υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, δικαιούχοι επιστροφής του ΦΠΑ είναι οι αγρότες, οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του Κώδικα ΦΠΑ, κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων τους, ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά τον χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν μεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. 
Προϋπόθεση φυσικά για την επιστροφή, χωρίς έλεγχο, αποτελεί η υποβολή δήλωσης Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του Ν. 3877/2010, εφόσον είναι υπόχρεοι. 

Από εκεί κι ύστερα η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής υποχρεούται:
1. Να παραλαμβάνει τις αιτήσεις επιστροφής μαζί με τις αναλυτικές καταστάσεις φορολογικών παραστατικών που υποβάλλονται απευθείας από τους αγρότες.
2. Να παραλαμβάνει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, που υποβάλλονται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
3. Να ελέγχει την ακρίβεια της μεταφοράς του συνολικού ποσού επιστροφής από τις αιτήσεις των δικαιούχων αγροτών στις συγκεντρωτικές καταστάσεις που υποβάλλονται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις.
4. Να ελέγχει το ποσό των ακαθαρίστων εσόδων που δηλώθηκε στην αίτηση-δήλωση, επιστροφής που υπεβλήθη για το προηγούμενο φορολογικό έτος προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί ή όχι τα κριτήρια υπαγωγής στο ειδικό καθεστώς αγροτών.
5. Να συγκρίνει το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων που προκύπτει από τα φορολογικά παραστατικά της αίτησης επιστροφής με τη συνολική κανονική αξία της αγροτικής παραγωγής κάθε δικαιούχου και στη συνέχεια:
α) Να πραγματοποιεί χωρίς έλεγχο την επιστροφή, εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης.
β) Πραγματοποιεί άμεσα χωρίς έλεγχο το ποσό που αντιστοιχεί στην κανονική αξία στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα της αίτησης επιστροφής υπερβαίνουν την συνολική κανονική αξία αγροτικής παραγωγής του αιτούντος. Το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται μετά από έλεγχο ο οποίος αφορά το σύνολο της αίτησης επιστροφής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη