google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ..

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ..

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι φέτος οι ζημιές στην καλλιέργεια της τομάτας στην Πρέβεζα από την Tuta absoluta. 
Το εν λόγω έντομο έχει κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή από το 2009 (είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές και τότε), σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ Πρέβεζας και φέτος είναι ήταν μια χρονιά με ανάλογα μεγάλο αριθμό ζημιών που φθάνουν στο 50% επί του συνόλου της παραγωγής της ανοιξιάτικης τομάτας. 
Η έξαρση αυτή των προσβολών δημιουργούν επιπλέον ανησυχίες και για την φθινοπωρινή καλλιέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί με επιστολή τους στον Περιφερειάρχη ζητούν την στήριξη της πολιτείας για ενίσχυση των παραγωγών όπως στο παρελθόν με το βακτήριο E.coli καθώς και την επιδότηση του ωφελίμου Νεζιντιόκορις (Nesidiocoris tenuis) που αποτελεί – όπως μας αναφέρουν – τον υπ’ αριθμό 1 εχθρό της Tuta absoluta.

Για το πρόβλημα ο ΑγροΤύπος, επικοινώνησε με τον κ. Αλέξιο Τσαπάρα, γεωπόνο στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Πρέβεζας ο οποίος μας ανέφερε: 
«με βάση την πληροφόρηση που έχουμε από τους συνεταιρισμούς της περιοχής υπάρχει μια μικρή ύφεση την τελευταία εβδομάδα. Παρόλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ανοιξιάτικη καλλιέργεια είναι πολύ μεγάλα με τις ζημιές να ξεπερνούν το 50%. Η καλλιέργεια της φθινοπωρινής τομάτας είναι σε εξέλιξη αλλά υπάρχει ανησυχία».

Και προσθέτει όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται θάψιμο των υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα τους με πλαστικό. Επιπλέον προτείνεται αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά μετά από τομάτα να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες. Παράλληλά συστήνεται προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ και προθάλαμο.

Από την πλευρά του ο παραγωγός, κ. Γιάννης Σολδάτος, τονίζει στον ΑγροΤύπο: 
«το τελευταίο 15νθημερο υπάρχει ύφεση ωστόσο η ζημιά που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη τόσο στις θερμοκηπιακές όσο και τις υπαίθριες τομάτες που καλλιεργούνται στην Π.Ε. Πρέβεζας. 

Οι τρεις Συνεταιρισμοί Οπωροκηπευτικών της περιοχής είχαμε σε πρώτη φάση συνάντηση με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και με τον Αντιπεριφερειάρχη. Από κοινού συντάξαμε ένα κείμενο το οποίος εστάλη στον Περιφερειάρχη, κ. Καχριμάνη ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως θα το προωθήσει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».

Και καταλήγει: «Αυτό που ζητάμε εκτός από ενισχύσεις όπως είχε γίνει με το βακτήριο E.coli είναι να επιδοτηθούν κάποια ωφέλημα και συγκεκριμένα το Νεζιντιόκορις (Nesidiocoris tenuis) που αποτελεί το νούμερο 1 εχθρός της Tuta absoluta.

Η ζημιά στην ανοιξιάτικη τομάτα κυμαίνεται στο 50% περίπου τις παραγωγής. Στην φθινοπωρινή υπάρχει προσβολή αλλά επειδή ακόμα δεν έχει γίνει σκίαση από το φύλλωμα του φυτού είναι μικρή ακόμα».

Οδηγίες αντιμετώπισης από τη ΔΑΟΚ Πρέβεζας
Ανακοίνωση - για την ενημέρωση των παραγωγών τομάτας - εξέδωσε η ΔΑΟΚ Πρέβεζας σχετικά με την στρατηγική αντιμετώπισης του εχθρού της τομάτας Τούτα - Tuta absoluta». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ένα μέτρο (ψεκασμοί με εντομοκτόνα) και η υπηρεσία προτείνει μια δέσμη μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν συνδυαστικά ώστε να διατηρηθεί η ζημιά σε αποδεκτά οικονομικά επίπεδα:
- Επιβάλλεται το θάψιμο των υπολειμμάτων καλλιέργειας ή καλό σκέπασμα τους με πλαστικό 

- Να μην μένουν απροστάτευτες καλλιέργειες.

- Αλλαγή καλλιέργειας- μετά από τομάτα να φυτεύεται άλλη καλλιέργεια. Εναλλακτικά μετά από τομάτα να γίνεται ηλιοαπολύμανση για 4-8 εβδομάδες.

- Καθαρή αρχή με καθαρό θερμοκήπιο και υγιή πιστοποιημένα φυτάρια.

- Προσεκτικό κλείσιμο ανοιγμάτων με εντομοστεγές δίχτυ (9x6/cm2) και προθάλαμο. Το δίχτυ συγκρατεί το έντομο αλλά μειώνει τον αερισμό κατά 30%.

Μαζική παγίδευση: παγίδες με φερομόνη, με φως, νερού-λαδιού, με κόλλα κα.

Εντομοκτόνα: η Τούτα εμφανίζει γρήγορα ανθεκτικότητα σε όλα τα γεωργικά φάρμακα, παλιά ή καινούργια. Καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για σωστό πρόγραμμα ψεκασμών.

Ωφέλιμα έντομα: προστασία των τοπικών πληθυσμών Νισιντιόκορις και Μακρόλοφος ή τεχνητή εξαπόλυσή τους. Να χρησιμοποιούνται εκλεκτικά εντομοκτόνα που έχουν μικρή ή καθόλου δράση στα ωφέλιμα έντομα. Αν το Νισιντιόκορις αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς να ελέγχεται με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη