google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ελαιοσυγκομιδή: Κόστος, τιμή και χαμηλή απόδοση «ροκανίζουν» την τσέπη του παραγωγού

Ελαιοσυγκομιδή: Κόστος, τιμή και χαμηλή απόδοση «ροκανίζουν» την τσέπη του παραγωγού

 

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι καλλιεργητές έχουν ολοκληρώσει ή το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Βέβαια, μετά τη συγκομιδή της ελιάς αρχίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, αφού είναι απαραίτητο να βρεθούν χέρια για μια σειρά εργασιών, αλλά και οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τις πωλήσεις, με μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνο της ρευστότητας, αφού οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές και είναι αρκετοί όσοι… κρατούν απόθεμα, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Ο Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός, από τους Γαργαλιάνους, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετασυλλεκτικά τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής, για αυτό είναι καλό να γίνονται ψεκασμοί με χαλκό. Επίσης, είναι καλό οι παραγωγοί να προβούν σε ψεκασμούς με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών.
Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στη Μεσσηνία γίνεται η βασική λίπανση. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι με τη συγκομιδή πρέπει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του κλαδέματος.
Στις νότιες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν προβλήματα με παγετούς, οι ελαιοπαραγωγοί ξεκινούν να κάνουν κλαδέματα στα δέντρα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι αρδευόμενοι ελαιώνες θέλουν κλάδεμα κάθε χρόνο, ενώ οι ξηρικοί κάθε δύο χρόνια. Από την πράξη έχει φανεί ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, όταν το κλάδεμα γίνεται πριν από την ανθοφορία.
Υπάρχει, όμως, σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη κλαδευτών. Στο νομό ήταν κυρίως Αλβανοί και έχουν φύγει οι περισσότεροι είτε στο εξωτερικό είτε σε τουριστικούς προορισμούς για να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Είναι πια λίγοι οι εργάτες που ξέρουν να κάνουν κλάδεμα σε ελαιώνες.
Φέτος, λόγω της ανομβρίας, στους ξηρικούς ελαιώνες χρειάζεται κλάδεμα ανανέωσης. Αν δε γίνει, δεν πρόκειται να έχουν παραγωγή. Όλα αυτά, όμως, έχουν κόστος και φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι πολύ χαμηλές και να μη γίνονται εμπορικές πράξεις.
Υπάρχουν τρία στοιχεία που θα παίξουν φέτος βασικό ρόλο στην επιβίωση του ελαιοπαραγωγού. Το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε (το μεροκάματο από 50 ευρώ έχει φτάσει στα 70 και 80 ευρώ). Επίσης, η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν μειωμένες μέσες αποδόσεις.
Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα αποθέματα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τους. Σήμερα τα παραστατικά του ελαιοτριβείου τα ανεβάζουν άμεσα στο myDATA της ΑΑΔΕ. Αν υπήρχε μια συνεργασία ΥπΑΑΤ με ΑΑΔΕ, θα μπορούσε να υπάρχει μια ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση για την παραγωγή ελαιολάδου, τις ποσότητες που θα κρατήσει για το σπίτι ο παραγωγός, τις ποσότητες που πάνε προς πώληση και αυτές που πάνε για αποθήκευση. Έτσι αμέσως όλοι ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές θα γνώριζαν πόσο ελαιόλαδο έχουμε διαθέσιμο προς πώληση.    Α.Π.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη