google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Ελλάδα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Η Ελλάδα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Μόλις πριν από 20 χρόνια, στις 17 Μαϊου του 1990, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθη ότι τελικά «η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχολογική διαταραχή.» Την ημέρα αυτή μνημονεύει σήμερα, λοιπόν, η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, η οποία έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών. Μιλήσαμε με δυο εκπροσώπους της ελληνικής gay και λεσβιακής κοινότητας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντί της, στο πάντα επίκαιρο αίτημα της για σωστή ενημέρωση, καθώς και στον κίνδυνο που αποτελούν διάφορες νοοτροπίες των gay για τους ίδιους τους εαυτούς τους.
Η στάση της Ελληνικής κοινωνίας
Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, τόσο ο κ.Θέμης Κατσαγιάννης από την Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), όσο και ο Λύο Καλοβυρνάς από το πρεριοδικό 10%, αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ζητώντας παράλληλα ακόμη περισσότερα.
«Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα, αλλά πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, καθώς σε σχέση με τη δυτική Eυρώπη, στην οποία και θέλουμε να μοιάσουμε, είμαστε ακόμα πίσω» σημείωσε ο κ. Κατσαγιάννης. Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Καλοβυρνάς έκανε λόγο για «σαφή βελτίωση της στάσης της κοινωνίας» όσον αφορά μια καταπίεση «που μας αφορά όλους.»
«Η ομοφυλία, δηλαδή, στο παρελθόν ήταν δεκτή στο βαθμό που δεν εκδηλωνόταν δημόσια. Με τον εκδυτικισμό, όμως, της χώρας μας, το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν σημαίνει απλώς το να κάνεις κάτι με έναν άντρα αν είσαι άντρας ή μια γυναίκα, αν είσαι γυναίκα. Τώρα το θέμα είναι να κάνεις οικογένεια με το σύντροφό σου, να περάσεις τη ζωή σου μαζί του. Κι αυτό μπορεί να σοκάρει στην αρχή, αλλά είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», επεσήμανε.
Μια...παράξενη κοινωνία
Τα προβλήματα, ωστόσο, παραμένουν. «Προφανώς υπάρχει ομοφοβία, ρατσισμός και διακρίσεις στο χώρο εργασίας στην Ελλάδα, όπως εξάλλου έχει αποδειχτεί και επιστημονικά με εργασία διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ίδια η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα φαινόμενα αυτά και οι εκδηλώσεις τους, με τη σωστή ενημέρωση και την προώθηση της διαφορετικότητας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ενδείξεις ότι γίνονται συγκροτημένες προσπάθειες να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το ότι η Ελλάδα έχει γίνει πλέον μια ρατσιστική χώρα» επεσήμανε σε απαισιόδοξο τόνο ο διευθυντής του 10%.
«Δεν θεωρώ πως η Ελλάδα είναι ένα εχθρικό περιβάλλον απέναντι, θα μπορούσαμε απλά να πούμε λίγο διστακτικό», υπογράμμισε ο κ. Κατσαγιάννης, καθώς «οι άνθρωποι διστάζουν να μιλήσουν για το θέμα αυτό, τόσο δημόσια, όσο και στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον.» «Μια μάλλον παράξενη κοινωνία» χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία ο κ. Καλοβυρνάς, εξηγώντας ότι «πρόκειται για μια μεσογειακή κοινωνία, όπου κάνουμε πολλά πράγματα, μετά, όμως, δεν μιλάμε γι αυτά.»
Εξάλλου, «δεν είναι η ομοφυλοφιλία που είναι αφύσικη, αυτό που είναι αφύσικο είναι η αντιμετώπισή της» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο κόσμος που συναντά στην καθημερινότητα του ζευγάρια ομοφυλοφίλων δεν φαίνεται να αντιδρά αρνητικά.
Ο λόγος για τις «δράσεις δρόμου», οι οποίες έχουν ως στόχο να ερευνήσουν την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τόσο πρόσφατα, εν όψει και του φεστιβάλ, στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα παλαιότερα. « Ένα ζευγάρι αντρών περπατούσαν στο δρόμο και φιλιόντουσαν, όπως εξάλλου κάνει κάθε ζευγάρι. Εμείς τσεκάραμε την αντίδραση του κόσμου. Λοιπόν, δεν είχαμε κάποια αρνητική αντίδραση. Υπήρχαν βέβαια τα αναμενόμενα σχόλια, χαχανητά, τη συμπεριφορά, δηλαδή, που έχουμε απέναντι σε ό,τι μας ξενίζει, σε ό,τι δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια», αναφέρει.
Η ανάγκη για ενημέρωση και το φεστιβάλ "Homotopia"
Τονίζοντας την ανάγκη για σωστή ενημέρωση, καθώς, ακόμη και σήμερα «υπάρχει μεγάλη άγνοια στην κοινή γνώμη, υπάρχει ακόμα κόσμος ο οποίος πιστεύει ότι πρόκειται για πρόβλημα ψυχολογικό, ή ότι τα άτομα είναι επικίνδυνα», ο κ. Κατσαγιάννης επεσήμανε ότι κύριο αίτημα της ΟΛΚΕ παραμένει «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, με σκοπό να εξηγείται με επιστημονικό τρόπο το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ομοφυλοφιλίας, και να καταρριφθούν τα διάφορα στερεότυπα.» Ο κ. Καλοβυρνάς συμφώνησε με αυτή τη θέση της ΟΛΚΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενημέρωση.Η ΟΛΚΕ, εξάλλου, έχει κατά καιρούς μοιράσει στο κέντρο της Αθήνας φυλλάδια για την ημέρα αυτή και τον εορτασμό της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορα events και στην Ελλάδα.
Φέτος, η κοινότητα συμμετέχει ενεργά στο τριήμερο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης «Homotopia». «Κάθε χρόνο κάναμε πράγματα στην Αθήνα, θέλαμε φέτος να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν υπάρχει μόνο η πρωτεύουσα, ότι γίνονται events και στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί το μέλος της ΟΛΚΕ. Από το tvxs.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη