google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μικροφύκη καθαρίζουν το νερό των ελαιοτριβείων

Μικροφύκη καθαρίζουν το νερό των ελαιοτριβείων

Η παραγωγή ελαιολάδου είναι πολύ απαιτητική σε νερό:  ο ελαιόκαρπος πλένεται καλά πριν απο την έκθλιψη (50 λίτρα πόσιμου νερού για 100 κιλά ελιές) . Στο τέλος αυτής της διαδικασίας  το νερό που αποβάλλεται είναι οξειδωμένο και χρειάζεται μία μακρά, περίπλοκη και δαπανηρή επεξεργασία  για την αποβολή των ρύπων του. Επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Algatec 2, που χρηματοδοτείται απο την ΕΕ ψάχνουν τη λύση του προβλήματος σε μία «πράσινη» εναλλακτική…τα μικροφύκη !
(σσ. Το πρόγραμμα Algatec 2 εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο γιά την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη  και σ’αυτό συνεργάζονται 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων από την Ισπανία, την Ιταλία.και τη Γερμανία.)
image
Με τη φωτοσύνθεση τα μικρο-φύκη απορροφούν τους ρύπους απο το νερό του ελαιοτριβείου
«Κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα μικροφύκη απορροφούν -ως θρεπτικά συστατικά- μέρος των ρύπων του νερού που αποβάλλεται . Πρόκειται για ουσίες όπως νιτρικά, φωσφορικά και φαινολικές ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα μικροφύκη κάνουν πράγματι βιολογικό καθαρισμό», εξηγεί ο χημικός μηχανικός Μπενίτο Μογέδας, της  “Biot group” που συνεργάζεται στο πρόγραμμα.Οι επιστήμονες του ερευνητικού ευρωπαϊκού έργου έχουν εγκαταστήσει την πειραματική μονάδα τους , σε αγροτικό συνεταιρισμό στην επαρχία της Κόρδοβας  της Ισπανίας.«Το 90% όλου του νερού που χρησιμοποιείται στα ελαιοτριβεία προορίζεται για το πλύσιμο των ελιών. Στόχος μας είναι η ανακύκλωση και της τελευταίας σταγόνας νερού, έτσι ώστε το νερό να αξιοποιείται εκ νέου», δηλώνει  η Αντόνια Μαρία Λορένθο Λόπεζ, χημικός μηχανικός και συντονίστρια προγράμματος Algatec2.Σε μικροβιολογικό εργαστήριο στη Γρανάδα της οι επιστήμονες χρησιμοποιούν φωτισμό LED και προηγμένες μικροβιολογικές τεχνικές, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να  αναπτυχθούν τα μικροφύκη μέσα σε βιοαντιδραστήρες…ωστε να τους ανοίξει η όρεξη για ρύπους.
image
Κοινός στόχος των ερευνητών και των παραγωγών είναι η  αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ελαιολάδου.
«Ένα αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση πόσιμου νερού και έτσι να εξοικονομήσουμε χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα προέκυπταν λιγότερα τοξικά απόβλητα και η παραγωγή ελαιολάδου θα είχε μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον», δηλώνει ο Αντόνιο Θιέλος Κάμπος, διευθύνων σύμβουλος της “Cooperativa Agrícola Nuestra Señora de los Desamparados” gargalianoiline.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη