google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Νέδα: Μια εμπειρία που ποτέ δεν τη χορταίνεις

Νέδα: Μια εμπειρία που ποτέ δεν τη χορταίνεις

Ήταν 21 χρόνια πριν όταν ο Ντίνος Καράμπελας με λίγους φίλους του από τα χωριά της Είρας, ξεκίνησαν να εξερευνήσουν το ποτάμι των μύθων, των θρύλων και της απερίγραπτης ομορφιάς, τη Νέδα. Τότε ο κόσμος φοβόταν τα ποτάμια… …δεν γνώριζε πόσο γενναιόδωρα είναι στο να προσφέρουν όχι μόνο αξέχαστες στιγμές αλλά και ψυχική ισορροπία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ντίνος Καράμπελας με τον Διονύση Αθανασόπουλο και τον Λάμπρο Μαρωνίτη, οι τρεις στύλοι του Ομίλου Φίλων της Νέδας, διοργάνωσαν το διήμερο πέρασμα της Νέδας για 21η φορά και χρονιά! Μετά από τόσα περάσματα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν μάθει το ποτάμι απ’ έξω και ανακατωτά, ότι μπορούν να το περάσουν με κλειστά μάτια. Τίποτα όμορφο όμως δεν χορταίνεται, πόσο μάλλον η Νέδα που έχει επιπλέον να ταξιδέψει τον επισκέπτη της στη μυθολογία, την ιστορία, τις δοξασίες και τις παραδόσεις.
Το πέρασμα λοιπόν ξεκίνησε με τον Ντίνο Καράμπελα να ενημερώνει τους εξερευνητές που συμμετείχαν στη φετινή εξερεύνηση, για τα ευρήματα των αρχαιολόγων, στο γειτονικό Λύκαιο Όρος, σύμφωνα με τα οποία στη συγκεκριμένη περιοχή γιορταζόταν η γέννηση του Δία εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γιορταζόταν στην Κρήτη. Στο πέρασμα συμμετείχαν περίπου 80 φυσιολάτρες, οι 60 από το ποδηλατικό σύλλογο της Αθήνας «Hobo Rides», νέα παιδιά οι περισσότεροι, με αντοχές και με σοβαρότητα. Ήταν μαζί και παιδιά από την περιοχή. Η σύνθεση της ομάδας ήταν τέτοια που αποτελούσε εγγύηση για εξερεύνηση του ποταμού χωρίς προβλήματα και άλλα απρόοπτα. Στο χώρο λοιπόν της εκκλησίας της Παναγίτσας, μετά το Κακαλέτρι προς τα χωριά Πέτρα και Νέδα, ο Ντίνος Καράμπελας, ενημέρωσε για τον ποταμό, που σε ένα μεγάλο τμήμα του αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Μεσσηνίας και της Ηλείας. Είπε ότι το όνομα του το ποτάμι το πήρε από τη νύμφη Νέδα, που μαζί με τη Θεισόα και την Αγνώ ανέλαβαν από τη Ρέα την ανατροφή του Δία. Η Νέδα, προκειμένου να πλύνει τον πατέρα των Θεών, χτύπησε με το μπαστούνι της τη γη και άρχισε να κυλάει το ποτάμι, που πήρε το όνομά της. Μετά και από τις οδηγίες για μια ασφαλή περιήγηση, ξεκίνησε το πέρασμα του ποταμού, που από την Παναγίτσα μέχρι το Κακαλέτρι, είναι τόσο βατό που σου επιτρέπει να απολαύσεις το καταπράσινο τοπίο, τις λιβελούλες, τη μουσική του νερού που κυλάει προς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τα βότανα. Επίσης, ο περιηγητής θα δει τα παραποτάμια χωράφια, που κάποτε ήταν περιποιημένα και παραγωγικότατα ενώ τώρα έχουν πνιγεί από βλάστηση. Θα δει επίσης απομεινάρια παλιών νερόμυλων και θα προσπαθήσει να φτιάξει στο μυαλό του εικόνες για τη δραστηριότητα που υπήρχε σε αυτή την περιοχή. Η πρώτη στάση έγινε στο μύλο του Καράμπελα, στο Κακαλέτρι, η ιστορία του οποίου ξεπερνάει τα εκατό χρόνια.
Και ο συγκεκριμένος μύλος είχε εγκαταλειφθεί, όμως πριν λίγα χρόνια ο Ντίνος τον αναπαλαίωσε και μερικές φορές το καλοκαίρι τον θέτει και σε λειτουργία. Ακολουθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του ποταμού, ένα μικρό αλλά στενό φαράγγι, όπου το νερό κυλάει επάνω σε βράχους και οι περιηγητές για να περάσουν πιάνονται από σκοινιά. Κάπως δύσκολο κομμάτι αλλά πάντα μένει αξέχαστο το πέρασμά του διότι έχει δίνει στην περιήγηση και το στοιχείο της περιπέτειας. Μετά το ποτάμι ανοίγει και πάλι, η βλάστηση στις όχθες είναι ακόμη πιο οργιώδης και η εικόνα μαγευτική. Εδώ γαληνεύεις εντελώς… Η πρώτη μέρα της περιήγησης ολοκληρώνεται στο πετρογέφυρο του Κούβελα. Εκεί οι φυσιολάτρες στήνουν την πρόχειρη κατασκήνωσή τους, σε ένα πλάτωμα κάτω από μεγάλα πλατάνια, λίγα μέτρα δίπλα από το ποτάμι. Πάντα η διανυκτέρευση αυτή μένει στη μνήμη ως εμπειρία μοναδική. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται πραγματικά ένα με τη φύση. Η δεύτερη ημέρα ξεκινάει με κολύμπι στα κρύα νερά της Νέδας, διότι πέρασμα από την όχθη δεν υπάρχει. Πάντα η εικόνα είναι μαγευτική, μέχρι που φτάνεις στο φαράγγι, μετά το τσιμεντένιο Πλατανιώτικο γεφύρι. Για τους περισσότερους, το τμήμα του συγκεκριμένου φαραγγιού είναι το πιο ονειρικό κομμάτι της Νέδας. Η διάβαση γίνεται κάτω από μεγάλους βράχους που σχεδόν ακουμπούν ο ένας τον άλλο, όμως η εικόνα δεν είναι καθόλου άγρια, αντίθετα η ψυχή γεμίζει από μια δροσιά και το κορμί αισθάνεται ανάταση. Η εξερεύνηση οδεύει προς το τέλος της, οι οδοιπόροι έφτασαν στο πέτρινο γεφύρι των Πλατανίων και ο τελικός προορισμός είναι κοντά. Η σήρραγα και οι καταρράκτες με τις κολυμπήθρες είναι πλέον πολύ κοντά. Και ενώ οι φίλοι που ήρθαν στη Νέδα για πρώτη φορά νόμιζαν ότι είχαν δει το αποκορύφωμα της ομορφιάς, όταν έφτασαν στον μεγάλο καταρράκτη αναφωνούσαν «απίθανα» και βουτούσαν στα δροσερά νερά της κολυμπήθρας για να νοιώσουν την αποθέωση της απόλαυσης και της ψυχικής πληρότητας. Το ραντεβού με τους Φίλους της Νέδας ανανεώθηκε για το Ιούλιο του 2014. Όμως έχετε την ευκαιρία να ζήσετε ένα μέρος της εμπειρίας, συμμετέχοντας στο πέρασμα που διοργανώνει για το ερχόμενο Σάββατο, 27 Ιουλίου, ο Σύλλογος των Αυλωνιτών. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνήστε στα 27613-60742, 27610-51191(Δήμος Τριφυλίας), 6977191331(Γιάννης Χριστόπουλος), 6977975535(Σπύρος Τρουπάκης) και στο δικτυακό τόπο του Συλλόγου Αυλωνιτών. Σταύρος Μαρτίνος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη