google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Γιορτή Μεσογειακής Διατροφής στη Βανάδα Τριφυλίας

Γιορτή Μεσογειακής Διατροφής στη Βανάδα Τριφυλίας

«Η Μεσογειακή Διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας με πολλαπλά οφέλη, στην υγεία καθώς και την οικονομική ανάπτυξη», όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της Γιορτής Μεσογειακής Διατροφής στη Βανάδα Τριφυλίας προχθές βράδυ! Τη Γιορτή συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βανάδας «Πρόοδος», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με τη συμμετοχή του Τμήματος Διατροφολογίας του New York College και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριφυλίας και του Ιδρύματος «Μανιατάκειον».
Να σημειωθεί πως η πανελλήνια καμπάνια «Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, των Γενικών Γραμματέων των Δήμων της χώρας και του Α-ΤΕΙ Αθήνας.
Στο γραφικό μικρό χωριό της Δ.Ε. Αυλώνος, κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και δίπλα στη βρύση, έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εξαιρετικές ομιλίες από λαμπρούς και διακεκριμένους επιστήμονες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βανάδας Θανάση Φιλντίση, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Τσίγγανο, τον α’ αντιπρόεδρο της ΕΕΦ Παναγιώτη Φιλντίση, το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας Πάνο Λούτο, τον πρόεδρο του New York College Ηλία Φούτση και τον πρόεδρο των Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος Στάθη Παρασκευόπουλο.
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία συντόνισε ο χημικός, διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας NYC και πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, και στην οποία συμμετείχαν με εισηγήσεις ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος, ο καθηγητής Εφαρμογών του Α-ΤΕΙ Καλαμάτας Κωνσταντίνος Δελής, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Νιάρχος και ο θεολόγος – καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και συγγραφέας Νικόλαος Ζαχαριάδης.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, η Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών και ελαιολάδου. Έρευνες έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, πως η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ συσχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer. Ακολούθησε δεξίωση με μενού βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή, με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά που είχαν ετοιμάσει κυρίες του χωριού, και γλέντι με τον DJ Στάθη Γκότση, τραγούδια με το στόμα και χορούς!
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Πάνος Λούτος, σημείωσε: «Διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση που εκφράζει 100% την περιοχή μας. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και την οικονομική ανάπτυξη. Όλα δε τα προϊόντα της Μ.Δ. παράγονται στον τόπο μας. Ως Ομοσπονδία, μαζί με τους Συλλόγους, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε θέματα που σχετίζονται με την περιοχή μας, για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και τη συμβολή τους στη ζωή, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη