google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι...ανεύθυνοι Μεσσήνιοι βουλευτές ζητούν ευθύνη από τον Σαμαρά

Οι...ανεύθυνοι Μεσσήνιοι βουλευτές ζητούν ευθύνη από τον Σαμαρά

Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εμφανίζονται οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο ο Δημήτρης Κουσελάς όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε το απαραίτητο βήμα ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο που φαινόταν να έχει περιέλθει.
Σημειώνουν, όμως, ότι αυτό το βήμα θα είναι λειψό, αν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και, κυρίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και δε συζητήσει, στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας και συνεργασίας, χωρίς τακτικισμούς και υπολογισμούς, προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι τους επόμενους τέσσερις δύσκολους μήνες που έχει μπροστά της η χώρα.
Αποτιμώντας τα προχθεσινά τεκταινόμενα εντός και εκτός Βουλής, οι κ.κ. Κουσελάς, Γιαννακοπούλου και Βουδούρης δήλωσαν στο «Θάρρος»:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«Η κυβέρνηση έλαβε χθες (σ.σ. προχθές) ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, για να δρομολογήσει τις εξελίξεις που είναι αναγκαίες για να θωρακίσουμε τη χώρα και τους πολίτες.
Διαψεύδοντας τις προσδοκίες ποικίλων συμφερόντων, που θα ήθελαν το ΠΑΣΟΚ διασπασμένο και τη χώρα σε κενό εξουσίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έδωσε σαφή εντολή στον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίσει την καταβολή της 6ης δόσης, θα διαπραγματευθεί το νέο Πρόγραμμα Στήριξης και θα επικυρώσει τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δρομολογώντας στη συνέχεια, με ασφάλεια και ομαλότητα, την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Μια τέτοια κυβέρνηση, για να έχει το κύρος και την αναγκαία πολιτική βαρύτητα να διαπραγματευθεί άμεσα κρίσιμα συμφέροντα της χώρας και του λαού, πρέπει να αποτελείται από τα καλύτερα πολιτικά στελέχη και να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη.
Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι και ο κ. Σαμαράς παρέχει τη στήριξή του στη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι, όμως, εξίσου σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές σε 6 εβδομάδες, αφήνοντας την 6η δόση και τη Συμφωνία στον αέρα, με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με μια εξαρχής αποδυναμωμένη κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, όπως επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να διασφαλιστεί η 6η δόση, η εφαρμογή και υλοποίηση της Συμφωνίας της 26ης του Οκτώβρη, να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και μετά τέλη Φεβρουαρίου να πάμε σε εκλογές.
Σήμερα, αυτό που προέχει είναι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί με τη δέουσα ευθύνη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία στο κάλεσμα της αυτονόητης εθνικής ενότητας και συνεργασίας, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κράτους και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που είναι το πραγματικό διακύβευμα και η μόνη ασφαλής προοπτική για τους πολίτες.
Είναι η ώρα της αλήθειας, όπου ο καθένας κρίνεται, όπου όλοι οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και στο λαό, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ψηφοθηρικούς υπολογισμούς και τακτικισμούς.
Η εθνική ενότητα είναι μονόδρομος. Το όποιο προσωπικό ή πολιτικό τίμημα είναι ασήμαντο μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας, στην ασφάλεια, τη σιγουριά και την προοπτική του λαού μας».
ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία εμφάνιση πραγματικού ηγέτη, που έχει πλήρη επίγνωση και της κατάστασης της χώρας και των δικών του ευθυνών.
Στα δύο χρόνια που πέρασαν υπήρξαν ολιγωρίες, παραλείψεις και λάθη, τα οποία πολλοί από εμάς επισημάναμε. Το βασικότερο, όμως, ήταν ότι η Ελλάδα έμεινε όρθια μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας της. Και αυτό η ιστορία θα το πιστώσει θετικά.
Όμως, η σωτηρία της χώρας και η έξοδος από την κρίση, δεν μπορεί να είναι ευθύνη μίας μόνο παράταξης. Δεν μπορεί ένας να σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου και όλοι οι άλλοι να του πετάνε πέτρες. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια, η συγκυρία δραματική, οι διεθνείς πιέσεις αφόρητες, ο χρόνος ελάχιστος.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη και κοινωνική αποδοχή. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συστρατευτούν στην τεράστια προσπάθεια, τουλάχιστον για τους 4 επόμενους μήνες, στηρίζοντας μια πολιτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να δρομολογήσει τα αναγκαία αρχικά μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας της χώρας.
Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η επόμενη κυβέρνηση και το μέλλον του κάθε πολιτικού προσώπου, αλλά το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά τερτίπια και τακτικισμούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα της κρίσης για όλους.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει».
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
«Θεωρώ ότι χθες (σ.σ. προχθές) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε την υπέρβαση και δήλωσε ότι δεν είναι κολλημένος σε μία καρέκλα. Τόνισε ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς ρήξη συνέχειας σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε μια καινούργια κατάσταση η οποία θα διαπραγματευτεί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ θετικό και προς τιμήν του κ. Παπανδρέου.
Τώρα νομίζω ότι το θέμα είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ. Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται να κάνει στροφή και να αρνείται εκ των προτέρων κάθε ιδέα συνεννόησης. Το να έχει τη δική του θεώρηση για τα πράγματα είναι καθ’ όλα νόμιμο. Αλλά προφανώς, όταν μιλάμε για συνεννόηση, αυτό σημαίνει ότι κανείς δε θα επιβάλλει στον άλλο αυτό που έχει στο νου του. Θα πρέπει οι διάφορες πλευρές να κάνουν από κοινού υποχωρήσεις, ώστε να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Αυτό απαιτεί, τουλάχιστον, να βρεθούν οι δύο αρχηγοί και να συνεννοηθούν. Θεωρώ ακατανόητη την κατ’ αρχήν άρνηση του κ. Σαμαρά να καθίσει σ’ ένα τραπέζι. Αυτή είναι η αντίδρασή μου μέχρι στιγμής και ελπίζω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιμείνει σ’ αυτή τη στάση και να πάει να συζητήσει, τουλάχιστον, τα θέματα που υπάρχουν. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμφωνία, αλλά τουλάχιστον ας συζητήσει».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη