google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σε εξέλιξη η προμελέτη για πόντιση τεχνητών υφάλων στο Κυπαρισσσιακό Κόλπο

Σε εξέλιξη η προμελέτη για πόντιση τεχνητών υφάλων στο Κυπαρισσσιακό Κόλπο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ εργασίας στη Νομαρχεία Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων για την προώθηση της μελέτης που αφορά την πόντιση τεχνητών υφάλων. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός από τον Νομάρχη κ. Δ. Δράκο τον Δήμαρχο της πόλης κ. Γιώργο Σαμπαζιώτη και τον Αντινομάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλο, η κα Γεωργίου από την Διεύθυνση Αλιείας, ο Προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καλδής, ο Διευθυντής της Κτηματικής υπηρεσίας κ. Γ. Βλάχος, ο εκπρόσωπος των Ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας κ. Θ. Σμέρδης όπου συζητήθηκε η εξέλιξη της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για τη πόντιση τεχνητών υφάλων στο Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ειδικότερα ως γνωστόν η Νομαρχία και ο Δήμος χρηματοδότησαν μέσω προγραμματικής σύμβασης το ΕΘΙΑΓΕ που συνέταξε ήδη την μελέτη σκοπιμότητας, ενώ σε επικοινωνία με τον Καθηγητή μελετητή κ. Αργύρη Καλλιανιώτη έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που ακολουθούν. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η γνωμοδότηση των εμπλεκόμενων φορέων για την έγκριση της μελέτης η οποία υποδεικνύει πιθανούς χώρους πόντισης των υφάλων, οπότε μετά την έγκριση 7 υπηρεσιών θα προχωρήσει η σύνταξη των σχετικών μελετών για την προώθηση της χρηματοδότησης Η Κτηματική Υπηρεσία έχει διαβιβάσει την μελέτη σκοπιμότητας, στην Υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στη Δ/νση ΠΕ.ΧΩ Πελοποννήσου, στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Δήμο Κυπαρισσίας προκειμένου να καταθέσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για την προτεινόμενη θέση πόντισης. Το έργο θα διεξαχθεί με τη διαδικασία μελέτης- κατασκευής με κόστος που αγγίζει τα 1,1 εκ. Ευρώ συνολικά και θα ολοκληρωθεί σε 6-7 περίπου χρόνια. Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμπαζώτης τόνισε ότι 'το έργο προχωρά κανονικά και μέχρι τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εγκρίσεων'. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο δεν αφορά μόνο τον πολλαπλασιασμό των αλιευμάτων του Κυπαρισσιακού κόλπου αλλά ανοίγει και νέους δρόμους ανάπτυξης του θαλάσσιου υποβρύχιου τουρισμού. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου θα γίνεται επιστημονική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των υφάλων ώστε να διασφαλιστεί η σωστή του λειτουργία. Η χρηματοδότηση γίνεται από το ΕΠΑΛ 2007-2013 μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη