Όλα θα εξαρτηθούν από τα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για την ΚΑΠ μετά το 2027 και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, τόνισε ο κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, Αναλυτής Προοπτικών Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε, στο ΓΠΑ, η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (Ε.Γ.Α.) με θέμα: «Στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ» ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε για την «ΚΑΠ μετά το 2027. Το νέο όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα».
Πάντως σημαντικό ρόλο στην ΚΑΠ μετά το 2027 θα παίξει ο προϋπολογισμός της και η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων. Επίσης το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ΚΑΠ. Με την ξηρασία να έχει πλήξει πολλές χώρες της Ευρώπης αναμένονται μέτρα για περιορισμό της άρδευσης.
Για το αν ενταχθεί η Ουκρανία (που διαθέτει περίπου 700 εκ. στρέμματα αγροτικής γης) στην ΕΕ (που διαθέτει 1.700 εκ. στρέμματα) ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην ΚΑΠ.
Παραδέχτηκε πάντως ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αύξηση του κονδυλίου της ΚΑΠ μετά το 2027. Οι αποφάσεις αυτές πάντως θα παρθούν σε ανώτερο επίπεδο στην ΕΕ. Πάντως τόνισε ότι γίνεται αξιολόγηση της διεύρυνσης της ΕΕ και συζητάνε οι ομάδες εργασίας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Το σίγουρο είναι ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στη διαχείριση κονδυλίων. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα φέρει και ευκαιρίες με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ.
Επίσης η «εξωτερική σύγκλιση» είναι ένα θέμα που τα χαρακτήρισε «ευαίσθητο» που αφορά την χώρα μας, το οποίο εξετάζεται. Για τη χώρα μας η εξωτερική σύγκλιση αποτελεί ένα σημαντικότατο ζήτημα καθώς η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών, όσον αφορά στο ύψος των άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο, ενώ η μέση ενίσχυση που λαμβάνει είναι περίπου διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να αναφέρουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη «πιέζουν» ήδη από την τρέχουσα ΚΑΠ να υπάρξει η «εξωτερική σύγκλιση» επειδή χάνουν εισοδήματα οι αγρότες αυτών των χωρών από τις εξαγωγές χωρίς δασμούς της Ουκρανίας στην ΕΕ.
«Ακόμη πάντως δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση προς αυτή την απόφαση. Πάντως εκτός τις άμεσες ενισχύσεις υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης εισοδήματος των παραγωγών», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
«Η εξωτερική σύγκλιση θα είναι καταστροφική για τους Έλληνες αγρότες», τόνισε ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ. «Εξωτερική σύγκλιση χωρίς στήριξη των ομάδων και των συνεταιρισμών στην χώρα μας δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
«Δεν δεχόμαστε την εξωτερική σύγκλιση σαν χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί η ΚΑΠ μετά το 2027, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν διατηρηθούν οι δύο Πυλώνες ή ακόμη και αν θα υπάρχουν Πυλώνες. Υπάρχει και ένα σενάριο για ένα ενιαίο ταμείο στην ΕΕ αλλά ακόμη και αυτό εξετάζεται ακόμη και δεν έχει αποφασιστεί. Είδαμε ότι η διατάραξη των τιμών στα αγροτικά προϊόντα ήταν ένα από τα αιτήματα των περσινών αγροτικών κινητοποιήσεων στην ΕΕ για αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση παρατηρητήριο τιμών».
Στην τρέχουσα ΚΑΠ θα έχουμε την εσωτερική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων. «Θέση της χώρας μας είναι να παραμείνουν τα κονδύλια του προϋπολογισμού των δικαιωμάτων μετά την σύγκλιση στα ίδια επίπεδα», τόνισε ο κ. Μανέτας.
«Οι ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν σε παραγωγικούς αγρότες», τόνισε από την πλευρά το ο κ. Κορασίδης. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατανέμονται με λιγότερο οικονομικό κόστος. Το ΟΣΔΕ να λειτουργεί όπως και η φορολογική δήλωση με προσυμπληρωμένη αίτηση και να μπορεί να γίνει απλά με ένα κινητό στο πεδίο».
Όσον αφορά την κοινωνική αιρεσιμότητα, που ξεκινά από το 2025, υπάρχει προβληματισμός για την ανάγκη κυρώσεων. Όταν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ υπάρχουν κυρώσεις με την εργατική νομοθεσία γιατί να υπάρξει λόγος να επιβληθούν πρόσθετες.
Ακόμη ο κ. Πέτρος Αγγελόπουλος ανέφερε ότι «εξετάζει η Κομισιόν την εφαρμογή και τις αδυναμίες στα Οικολογικά Σχήματα και την απλοποίηση της ΚΑΠ.
Παραμένει η θέση της ΕΕ για μετά το 2027 ότι θα πρέπει να κάνουμε ξανά ελκυστικές τις αγροτικές περιοχές και να παραμείνουν όσοι ήδη μένουν σε αυτές.
Στόχοι του στρατηγικού διαλόγου για την ΚΑΠ μετά το 2027 είναι:
- Απλοποίηση της γραφειοκρατίας
- Να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή γεωργία σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα.
- Να εξεταστούν νέες συστάσεις για την ευζωία των ζώων και πιο υγιεινή διατροφική πολιτική για τους πολίτες.
- Να υπάρξουν νέες πολιτικές για ανανέωση των γενεών.
- Να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε γνώση και καινοτομία των αγροτών και ψηφιοποίηση του κλάδου».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι η Κομισιόν μελετά ένα σύστημα που θα κάνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας μια αγροτικής επιχείρησης.
Παραδέχτηκε πάντως ότι οι περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην ΕΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της απλοποίησης της ΚΑΠ και για αυτό μέσα στο το 2024 υπήρξαν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.