google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Σημαντικές μειώσεις των ποινών τους πέτυχαν χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι πέντε κατηγορούμενοι για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες της Τριφυλίας που αποκαλύφθηκε το 2012 Για τους τρεις «έσπασαν» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και αφού τους αναγνωρίσθηκε ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, μειώθηκε η ποινή τους σε κάθειρξη 12 ετών στον καθένα. Καθώς έχουν εκτίσει ήδη σημαντικό μέρος της ποινής, σύντομα θα αποφυλακισθούν.
Ποινές
Το δικαστήριο χθες απέρριψε την πρόταση για αλλαγή της κατηγορίας βάσει του νέου φορολογικού νόμου, καθώς αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε νόμιμη φορολογική σχέση, αλλά επρόκειτο για απάτη. Έτσι, τους έκρινε ενόχους όπως και πρωτόδικα, πλην του κατηγορουμένου από την Αμφιλοχία, στον οποίο μετέτρεψε την κατηγορία και τον έκρινε ένοχο για πλαστογραφία μόνο όμως για 118.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στα 10 εικονικά τιμολόγια που έκοψε και όχι σε όλο το ποσό της υπόθεσης. Ο συγκεκριμένος είχε καταδικασθεί σε 20 χρόνια κάθειρξης και η ποινή του τώρα μειώθηκε σε 7 χρόνια κάθειρξης. Για το Φιλιατρινό, στον οποίο είχε αναγνωρισθεί από το πρώτο δικαστήριο το ελαφρυντικό της μετάνοιας και ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, χθες το δικαστήριο μείωσε την ποινή της καθείρξεως των 20 ετών σε 10 χρόνια κάθειρξης. Οι δύο Αθηναίοι και ο Θεσσαλονικιός, όπως αναφέραμε παραπάνω, κατάφεραν να σπάσουν τα ισόβια και καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών έκαστος.
Το κόλπο του ΦΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί από το ΣΔΟΕ το 2012 και διαπιστώθηκε ότι μέσω 2 εταιρειών – μαϊμού είχαν κοπεί εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί ανέρχεται σε 843.460,89 ευρώ. Αυτές οι δύο εταιρείες εκτύπωναν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα. Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ. Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%. Της Βίκυς Βετουλάκη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη