google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ CAPITAL CONTROLS

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ CAPITAL CONTROLS

Αισθητά μικρότεροι των αναμενομένων είναι οι ρυθμοί αύξησης των καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που έχει οδηγήσει τις τραπεζικές διοικήσεις στο να αιτούνται προς την κυβέρνηση στοχευμένη χαλάρωση των capital controls.Η αρχική πρόβλεψη για καθαρή εισροή 6-7 δισ. ευρώ καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν επιβεβαιώθηκε και με βάση εσωτερικές ασκήσεις που έχουν διενεργήσει οι τράπεζες εκτιμάται ότι εφόσον δεν επιδεινωθεί εκ νέου το κλίμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ενίσχυση των καταθετικών υπολοίπων σε επίπεδο έτους θα μπορούσε να φτάσει στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 2,5 δισ. ευρώ.
Στη βάση αυτή οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν επίμονα από το υπουργείο Οικονομικών και την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αύξηση των καταθέσεων μέσω χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών.
Συγκεκριμένα ζητούν:
  • Οι πελάτες να μπορούν να προχωρούν σε ανάληψη του 100% των μετρητών που καταθέτουν (νέο χρήμα), αλλά επίσης και να αυξηθεί το ποσοστό ανάληψης σε φυσική μορφή των χρημάτων που προέρχονται από λογαριασμούς ξένων τραπεζών στο 15%-20%, από 10% σήμερα.
  • Την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών κατά τουλάχιστον 80 ευρώ την εβδομάδα, για τις καταθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο σύστημα, δηλαδή στα 500 ευρώ.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των χαρτονομισμάτων σε επίπεδο μήνα. Δηλαδή, ακόμη κι αν δεν αυξηθεί το όριο στα 500 ευρώ, να μπορεί κάποιος με μία κίνηση να «σηκώνει» το σύνολο του μηνιαίου του ορίου, π.χ. 1.680 ευρώ (4 εβδομάδες επί 420 ευρώ).
  • Αύξηση του ορίου ελεύθερων εμβασμάτων προς το εξωτερικό (σήμερα 1.000 ευρώ). Σε πρώτο χρόνο θα μπορούσε να διπλασιαστεί το ισχύον πλαφόν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη