google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το 50% του εισοδήματός του θα πρέπει να έχει πλέον από αγροτικές δραστηριότητες ο κατ’ επάγγελμα αγρότης, σύμφωνα με άρθρο του Πολυνομοσχεδίου («Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις») που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.Η διάταξη αυτή έχει σημασία καθώς μόνον όποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης θα δικαιούται έκπτωση φόρου (αφορολόγητο).
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν επίσης διατάξεις για την έκπτωση φόρου για τα αγροτικά εισοδήματα της επόμενης χρονιάς (2016) αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για παραγωγική γη που ανήκει σε ατομικές επιχειρήσεις και άλλες διατάξεις, όπως η αύξηση του ΦΠΑ (π.χ γεωργικά εφόδια) από 23% σε 24%. Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί επίσης τροπολογία για τον περίφημο «δημοσιονομικό κόφτη».
Για τη διάταξη που αφορά το ελάχιστο εισόδημα του κατ’ επάγγεμα αγρότη συνομιλήσαμε με τους κ.κ Γιώργο Κόκκινο (Πρόεδρος Ο.Π Νηλέας) και Γιώργο Γωνιωτάκη (Αντιπρόεδρος ΟΚΕ).
Ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γ. Γωνιωτάκης ανέφερε: «Ως προς το κατ’ ελάχιστο εισόδημα στο 50% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος (προηγουμένως ίσχυε το 35%) θεωρώ ότι θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα γιατί κατ’ εμέ ο ορισμός του κατ’ επάγγελμα αγρότη εξαρτάται από τη δουλειά που κάνει και το χρόνο που αφιερώνει στην καλλιέργειά του. Έχουμε αρκετούς αγρότες που δεν απασχολούνται αποκλειστικά στην αγροτική εκμετάλλευση. Υπάρχουν καλλιέργειες όπως πχ η ελιά όπου δεν υπάρχει εισόδημα κάθε χρόνο.
Το ίδιο ισχύει και στα εσπεριδοειδή και στις περισσότερες δενδρώδεις καλλιέργειες. Ακόμα και στις μονοτετείς καλλιέργειες λόγω φυσικών καταστροφών, το εισόδημα πολλές φορές χάνεται. Αν δεν λάβουμε υπόψη αυτούς τους παράγοντες έρχεται ακόμα ένα χτύπημα εις βάρος της αγροτικής παραγωγής. Για μένα θα έπρεπε κυριότερος παράγοντας να είναι ο χρόνος εργασίας, δηλαδή ο αγρότης που δεν κάνει άλλη εργασία αλλά ασχολείται μόνο με την αγροτική του εκμετάλλευση αυτό για μένα θα έπρεπε να είναι ο κατ’ επάγγελμα αγρότης».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΠ «Νηλέας» κ. Γιώργος Κόκκινος δήλωσε τα εξής: «Εάν θέλεις να ασκήσεις Αγροτική πολιτική πρέπει να ξεχωρίσεις ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά με την Γεωργία και ποιοι είναι αυτοί που βρέθηκαν με κάποιο κλήρο ή το κάνουν ως πάρεργο. Σε πρώτη φάση και με κάθε επιφύλαξη γιατί είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη θεωρώ ότι είναι μια θετική κατεύθυνση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη