google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Κίνητρα για ηλεκτρονικό και πλαστικό χρήμα- μείωση χρήσης μετρητών

Κίνητρα για ηλεκτρονικό και πλαστικό χρήμα- μείωση χρήσης μετρητών

Σε φάση προχωρημένης διαβούλευσης με τους θεσμούς είναι το νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή η κυβέρνηση αναφορικά με τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το οποίο αποσκοπεί στο να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές.
Το νομοσχέδιο θα επιβάλει νέα χαμηλότερα πλαφόν στο ύψος των συναλλαγών που θα γίνονται με μετρητά, ενώ θα προβλέπει πως το κτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται αποκλειστικά μέσω δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων (κάρτες,mobile ή διατραπεζικά).
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στα οποία απευθύνθηκε το CNN Greece δεν επιβεβαίωσαν, αλλά ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων να γίνονται με μετρητά για ποσά έως των 50 ευρώ και οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών – καταναλωτών με μετρητά να έχουν νέα χαμηλότερη οροφή τα 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ σήμερα.

Το κτίσιμο του αφορολογήτου

Για το κτίσιμο του αφορολογήτου το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως από την 1η Ιουλίου θα αναγνωρίζονται μόνον οι αποδείξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή οι δαπάνες που πληρώνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και διατραπεζικά. Για να μην υπάρξει πρόβλημα θα προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος και το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2017.
Έτσι, η ΓΓΔΕ για τα εισοδήματα του 2016 θα κάνει δεκτές και τις αποδείξεις που έχουν πληρωθεί με μετρητά. Ωστόσο, από το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μόνον όσες δαπάνες έχουν πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.
Αυτό σημαίνει πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 διαφορετικά θα χάσουν το αφορολόγητο όριο. Από την 1η Ιουλίου 2016 θα πρέπει να πληρώνουν με κάρτα ή e-banking δεδομένου ότι η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο.
Οι δαπάνες – αποδείξεις- που θα ζητά η εφορία για να αναγνωρίζει το αφορολόγητο θα εξακολουθήσουν να συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος. Για όσους είναι κάτω από το αφορολόγητο θα ζητά αποδείξεις ύψους ίσους με το 10% του εισοδήματος, από εκεί και πέρα θα υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Τέλος, δύο βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι πως από την 1η Ιουλίου όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ταμειακά συστήματα POS, αλλά και ότι θα δοθεί η αρμοδιότητα στον υπουργό Οικονομικών να προσδιορίζει κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους φορολογουμένους, μέσω ειδικών κληρώσεων με πλούσια δώρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη