google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΒΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου με τίτλο «Bιοτουρισμός και Ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη» και στόχο την προβολή των συγκριτκών πλεονεκτημάτων της Μεσσηνίας και τηςδιαχρονικής αξίας του πολιτισμού της ελιάς για την τουριστική ανάπτυξη. Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LEADER και εντάχθηκε στα Ναυαρίνεια 2015 υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου‐Νέστορος. Οι εργασίες της ημερίδας έλαβαν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ερευνητικού Κέντρου Πύλου‐Νέστορος «Δημόκριτος» με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελαιοπαραγωγών, διπλωματών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών του τουρισμού και εκπροσώπων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, Καθηγήτρια κα Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη. Η κα Βλαβιανού Αρβανίτη τόνισε την ανάγκη ενός οράματος στον πυρήνα των αποφάσεων, που θα μπορέσει να αποτρέψει τις καταστροφές και να οικοδομήσει μια κοινωνία ελπίδας. Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, όπως ανέφερε, αγωνίζεται για να αρθούν τα στεγανά στην εκπαίδευση και σε κάθε κοινωνικό και οικονομικό τομέα, ώστε κάθε άτομο να έχει την ευθύνη αλλά και την χαρά για την διάσωση του αγαθού του βίου. «Διαμέσου πολυάριθμων εκδηλώσεων, εκδόσεων και άλλων πρωτοβουλιών, θέλουμε να ευσαισθητοποιήσουμε ηγετικές προσωπικότητες και κέντρα αποφάσεων διεθνώς ως προς την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, την αναχαίτιση της Κλιματικής Αλλαγής και την ανάληψη ηγεσίας με όραμα και ευθύνη.»

Υπογράμμισε επίσης ότι ο βιοτουρισμός είναι μια πρωτοβουλία με παγκόσμια εμβέλεια, που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, και μπορεί να αντιστρέψει την ανεργία και να δώσει κίνητρα ανάπτυξης και ευημερίας. Δήλωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής ανέλαβε με ιδιαίτερη χαρά την εκπόνηση αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader με θέμα την προβολή και την ανάδειξη της Μεσσηνιακής Γης, και τόνισε την σημασία του αρχαίου πολιτισμού του τόπου, της παραγωγής ελαιολάδου και του συμβολισμού αμέτρητων χιλιετιών.

Επεσήμανε ακόμα την σπουδαιότητα της διεξαγωγής της εκδήλωσης στην Πύλο, στο πλαίσιο των Ναυαρινείων. «Το Ναυαρίνο είναι ένας τόπος υψίστης σημασίας για την απελευθέρωση της Ελλάδας, και μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο έμπνευσης και δημιουργίας ώστε νέες προοπτικές να μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής έχει προτείνει από το 1985, κάθε πετραδάκι της χώρας, ανάλογα με την ιστορική και πολιτιστική του προσφορά, να αποτελέσει κέντρο αναζήτησης νέων αξιών, όπως στην περίπτωση της Μεσσηνίας και του πολιτισμού της ελιάς. Η κορυφαία επιστημονική έρευνα που συντελείται στον τομέα της φυσικής στην Πύλο, μπορεί να την καταστήσει καθόλη την διάρκεια του χρόνου διεθνές κέντρο αξιολόγησης της τεχνολογίας, με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, όπου διαμέσου της θέσης και της αντίθεσης, να γίνεται η σύνθεση των νέων αξιών για την ανθρωπότητα.»

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΑΠΟ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Στην συνέχεια, η κα Βλαβιανού Αρβανίτη προσκάλεσε στο βήμα τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, τον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος και τον Αντιδήμαρχο Τριφυλίας. Ο Δήμαρχος Πύλου‐Νέστορος κος Δημήτρης Καφαντάρης, υπογράμμισε την σημασία της προσπάθειας της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής για να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο την διάσωση όσο και την διάδοση της τοπικής Μεσογειακής κουλτούρας όσο και του τρόπου συγκομιδής και παραγωγής της ελιάς και του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας. Ο Δήμαρχος συνεχάρη την προσπάθεια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής και τον κόσμο που συνέβαλε στον αγώνα για την ανάδειξη του βιοτουρισμού, του πολιτισμού της ελιάς στη Μεσσηνιακή Γη, παροτρύνοντας ταυτόχρονα, μεσσήνιους και μη να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή και να βοηθήσουν τον τόπο τους.

Ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας, κος Βασίλειος Παπαθεοδοσίου, χαιρέτησε την Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικής για την διοργάνωση της ημερίδας και ευχαρίστησε τους συνομιλητές και τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους. Στην σύντομη ομιλία του ανέφερε την Τριφυλία ως μια περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως κατεξοχήν αγροτική και ελαιοκομική περιοχή της Μεσσηνίας, με σπουδαία ετήσια παραγωγή ελαιολάδου, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και παγκόσμια αναγνώριση, και την δυνατότητα ανάπτυξης της προσπάθειας του βιοτουρισμού σε ένα τόσο εύφορο, σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, έδαφος. Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει ανάγκη όλους τους ανθρώπους της, μηδενός
2 εξαιρουμένου, για μια προσπάθεια ανάδειξης τόσο των τοπικών προϊόντων με επιστημονικό τρόπο παραγωγής και εμπειρίας, όσο και της βιωματικής πλευράς του βιοτουρισμού, φρονώντας ώστε ο βιοτουρισμός, μαζί με την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα του ελαιόλαδου, να αποτελέσουν τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας στην έξοδό μας από την οικονομική κρίση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη