google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΗΡΕ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΗΣ...

Η ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΗΡΕ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΗΣ...

Καλή χαρακτηρίζουν την φετινή χρονιά οι παραγωγοί θερμοκηπιακής ντομάτας με τιμές που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά υπήρξαν κάποια προβλήματα στις εξαγωγές προς τις αγορές των βαλκανικών χωρών λόγω μεγάλου ανταγωνισμού. 
Αντιθέτως προβλήματα αντιμετώπισαν οι τιμές στην υπαίθρια ντομάτα λόγω της μειωμένης ζήτησης από την έλλειψη ρευστότητας αλλά και των μεγάλων εισαγωγών που είχαν προηγηθεί των capital controls. 

Οι τιμές ξεκίνησαν αρχές Ιουλίου από 18 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν πέσει ακόμη και στα 15 λεπτά, ενώ πολλές παραδόσεις γίνονται με ανοιχτές τιμές, αφού η ντομάτα δεν μπορεί να περιμένει στο χωράφι.
Ο κ. Δραγασάκης, υπεύθυνος του δημοπρατηρίου της ΕΑΣ Ιεράπετρας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ανέφερε τα εξής: 
«στην περιοχή μας καλλιεργείται μόνο θερμοκηπιακή ντομάτα. Αυτή την εποχή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή και η απούλητη παραγωγή είναι ελάχιστη. Φέτος η ντομάτα ήταν το μοναδικό προϊόν που έδωσε ικανοποιητικές τιμές. Εκτιμώ ότι ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς. Η ανώτερη τιμή για την καλής ποιότητας ντομάτα φέτος έφτασε στα 70 λεπτά το κιλό. Πρόβλημα δημιουργήθηκε στις εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπήρξε από το Μαρόκο (τις μαροκινές ντομάτες τις διακινούν μεγάλες γαλλικές εξαγωγικές εταιρείες) αλλά και τις άλλες χώρες της ΕΕ που έριξαν στην αγορά μεγάλες αδιάθετες ποσότητες που έμειναν απούλητες λόγω του ρώσικου εμπάργκο. Η ελληνική ντομάτα εξάγεται κυρίως προς Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Αυτή την εποχή οι παραγωγοί προετοιμάζουν τα θερμοκήπια για την ερχόμενη καλλιέργεια». 
Ο κ. Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Φιλιατρών, από την πλευρά του δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: 
«ολοκληρώθηκε η εμπορική περίοδος για τις ντομάτες θερμοκηπίου και αυτή την εποχή στην αγορά κυκλοφορούν οι υπαίθριες. Σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα εκτιμώ ότι ήταν μια καλή χρονιά για τις ντομάτες θερμοκηπίου. Υπήρξε μια σταθερότητα στις τιμές για όλη την εμπορική περίοδο. Μόνο τον Μάιο, που βγήκε η κρητική παραγωγή, υπήρξε μια «πίεση» στις τιμές. Οι τιμές τέλος Απριλίου έφτασαν στο 1,15 ευρώ το κιλό και στο τέλος της περιόδου έφτασαν στα 60 λεπτά. 
Τις ημέρες που έκλεισαν οι τράπεζες είχαμε μια αύξηση των πωλήσεων. Στη συνέχεια όμως η ζήτηση μειώθηκε. Από αρχές Ιουλίου βγήκαν στην αγορά οι υπαίθριες ντομάτες με πολύ χαμηλές τιμές, που κυμαίνονται στα 25 – 30 λεπτά στον παραγωγό. Στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας η τιμή ξεκίνησε στα 40 λεπτά. Υπάρχει πρόβλημα λόγω της μειωμένης ζήτησης. Επίσης αρχές του μήνα υπήρξαν μεγάλες εισαγωγές φτηνής ντομάτας, από Πολωνία και Βέλγιο. 
Ειδικότερα στην Πολωνία έγιναν μεγάλες επενδύσεις από Ολλανδούς σε θερμοκηπιακές μονάδες, με στόχο τη ρώσικη αγορά. Με το εμπάργκο έχει πέσει όλη αυτή η παραγωγή στην αγορά της ΕΕ. Στη χώρα μας η μειωμένη ζήτηση και η πληθώρα προϊόντος έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά». 
Ο κ. Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, αναφέρει ότι «αυτή την εποχή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση για τις υπαίθριες ντομάτες στις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Μόνο στην Περιφέρεια υπάρχει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτές τις ημέρες οι παραγωγοί πουλάνε στους χονδρέμπορους της Λαχαναγοράς στα 15 λεπτά το κιλό. Στην λιανική στις λαϊκές αγορές κυμαίνεται στα 60 λεπτά το κιλό».

agrotypos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη