google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΨΗ: 'τούρκικος' με παγάκια! ο καλύτερος καφές

ΑΠΟΨΗ: 'τούρκικος' με παγάκια! ο καλύτερος καφές

Ο ελληνικός καφές που όλοι ξέρουμε, παλαιότερα λεγόταν 'τούρκικος' διότι είχε έρθει στην Ελλάδα επί Τουρκοκρατίας. Η μόνη χώρα της Ευρώπης που μπορείς να πιεις ελληνικό καφέ, είναι μόνο η Ελλάδα. Στις άλλες χώρες υπάρχει μόνο εσπρέσσο, καφές φίλτρου, κλπ. 
   Ο τούρκικος-ελληνικός πολύ υγιεινός και πολύ γευστικός καφές καθώς με το βράσιμο παίρνει όλες τις ουσίες του καφέ, αλλά δεν αρέσει σε όλους. Δεν αρέσει στους νέους και στους πλούσιους των πόλεων, δεν είναι 'της μόδας'. Τον πίνουν κυρίως γέροντες στα χωριά και στα παραδοσιακά καφενεία.  Έχει μειωθεί η κατανάλωσή του τα τελευταία χρόνια.
     Έχει μερικά 'ελαττώματα': Πίνεται μόνον ζεστός και έχει κατακάθι. Σε μερικούς δεν αρέσει το καϊμάκι που έχει επάνω. Για να τον φτιάξεις χρειάζονται 3-5 λεπτά ενώ ο εσπρέσσο φτιάχνεται σε δευτερόλεπτα. Οι καφετέριες που βαριούνται να φτιάχνουν ελληνικό για να μην χάνουν χρόνο, βρήκαν τον τρόπο να τον φτιάχνουν στον καυτό ατμό, τρόπος που τον κάνει 'πλύμα'. Κανονικά θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί αυτός ο τρόπος παραγωγής.
   Πώς θα ξανακάνουμε τον ελληνικό καφέ 'μόδα'?
   Πώς θα αφαιρέσουμε τα μειονεκτήματα που έχει?
   Είναι πανεύκολο!!!
  Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ένα μπρίκι με νερό πηγής και μιά-δυό κουταλιές φρεσκοκομμένο και καλής ποιότητας ελληνικό καφέ.  Όταν πάει να φουσκώσει προσθέτουμε λίγο νερό για να μην βράζει, να μην φτάνει στους 100 βαθμούς. Μόλις ετοιμαστεί τον αφήνουμε 2-3 λεπτά να κάτσει το κατακάθι και να μείνει επάνω ο καφές. Αυτό ήταν! Τον ρίχνουμε, -χωρίς το κατακάθι- σε ένα ποτήρι μεγάτο παγάκια, και προσθέτουμε κατά βούληση ζάχαρη ή μέλι. Μπορούμε να τον πιούμε και σαν το φρέντο και σαν τον φραπέ, με καλαμάκι!.
    Υπάρχει και ένας πιό προχωρημένος τρόπος για καφετέριες (αλλά και για οικίες). Βράζεις αρκετή ποσότητα καφέ (3-5-10 κουταλιές ) με σχετικά λίγο νερό ώστε να είναι βαρύς- πηχτός.  Τον βάζεις -χωρίς το κατακάθι- σε ποτήρια μέχρι τη μέση και τα βάζεις στην κατάψυξη!  Παγώνει, και όταν θέλεις να πιείς τον βγάζεις και γεμίζεις το ποτήρι με νερό. Θα έχεις για μισή ώρα ένα μεγάλο  καφέ-παγάκι που θα λιώνει σιγά-σιγά καθώς το πίνεις. Η στιγμή που το μεγάλο καφε-παγάκι ξεκολά από τον πάτο και ανεβαίνει στην επιφάνεια, σου δίνει το έναυσμα, την έναρξη για την καφεποτεία. Είναι μια μοντέρνα ιεροτελεστία!...
    Ίσως έτσι να πίνεται ο καφές στο κοντινό μέλλον. Θα λέγεται: greko freddo!
Ας μην ξεχνάμε πως και ο χτυπητός-φραπές ήταν μια ελληνική εφεύρεση που έγινε παγκόσμια. 
  Τα ποτήρια με τον παγωμένο καφέ στην κατάψυξη είναι και μια πανεύκολη λύση για τις καφετέριες. Θα φτιάχνουν απ το πρωί όλους τους καφέδες της ημέρας! Είναι πιό εύκολος και γρήγορος στην παραγωγή ακόμα κι απ τον εσπρέσσο.
      
  Κάνε -αν θέλεις- το πείραμα στο σπίτι σου.
  Άντε!, στην υγειά σας!

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη