google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι έχουμε μητρώο εμπόρων αλλά στην ουσία αυτό δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα ο καθένας από την μια στιγμή στην άλλη να γίνεται έμπορος και πολλές φορές να εξαπατώνται οι αγρότες». 
Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑγροΤυπο, ο κ. Δημήτρης Γελαλής, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναφερόμενος στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου να δημιουργήσει εκ νέου το μητρώο εμπόρων το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα συνοδεύεται από «ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει και τον παραγωγό». 
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο κ. Γελαλής στον ΑγροΤύπο, σε αυτή την φάση γίνονται έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί «σε τι φάση βρίσκεται το μητρώο αυτό και ποιος δυσκολίες στη λειτουργία του πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις για το θέμα και με την Διεύθυνση Εμπορίου (στην αρμοδιότητα της οποία είναι το μητρώο) ενώ έχει δημιουργηθεί μια Επιτροπή από τα συναρμόδια υπουργεία ούτως ώστε να εξεταστούν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και μπρος.

Επιπλέον, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γελαλής μας έκανε γνωστό ότι εξετάζονται στο σύνολό τους τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις του λιανικού εμπορίου, των λαχαναγορών, των ιχθυοσκάλων κ.λπ. «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα και το θέμα της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα», υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι μεσάζοντες
Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το διαχρονικό πρόβλημα των μεσαζόντων και της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι, ο κ. Γελαλής μας απαντά: «το θέμα των μεσαζόντων αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κλάδου αφού η διαφορά μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή είναι πολύ μεγάλη (ακόμα και 4 φορές πάνω). 

Οι μεσάζοντες σίγουρα πάντα θα υπάρχουν αλλά από εκεί και πέρα αυτό που επιθυμούμε εμείς σαν κυβέρνηση είναι μέσα από τις Ο.Π. ή τους συνεταιρισμούς τους οποίους προωθούμε να επιτευχθεί καθετοποίηση της παραγωγής ώστε οι παραγωγοί να καρπώνονται την υπεραξία των προϊόντων που παράγουν και παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός των μεσαζόντων».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη