google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΣΜΠΕΡΓΚ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΣΜΠΕΡΓΚ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

«Η καλλιέργεια του άισμπεργκ ξεκίνησε στην περιοχή μας το 2000. Η καλλιεργούμενη έκταση τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 500 στρέμματα, και τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε ενδείξεις αύξησης της καλλιέργειας. Ο λόγος που οδηγεί τους παραγωγούς σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση της ζήτησης από την ελληνική αγορά. Η κάλυψη αυτή γίνεται τόσο από την ντόπια παραγωγή όσο και -κυρίως- από την Ισπανία. Η καλλιέργεια αυτή έρχεται να μπει ως εναλλακτική, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να αντικαταστήσει το καρπούζι – όπου όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το καρπούζι είναι ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια. Το άισμπεργκ φυτεύεται από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Μαρτίου, και η συγκομιδή από αρχές Νοεμβρίου έως τέλη Μαϊου.
Στην Τριφυλία θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κύρια φύτευση είναι αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Η περιοχή ενδείκνυται για την καλλιέργεια, καθώς οι συνθήκες είναι άριστες και τα εδάφη είναι ιδανικά. Ομως θα πρέπει να ξέρουμε ότι, όπως η πρόσοδος είναι υψηλή, έχουμε και υψηλό κοστολόγιο και επιβαρύνεται κυρίως από το κόστος συγκομιδής και συσκευασίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, γι’ αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για μια καλλιέργεια εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Γενικά η καλλιέργεια έχει ενδιαφέρον, όμως δεν είναι εύκολο να πάμε εκεί από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται προσοχή και κυρίως απαιτείται οργάνωση και συλλογικότητα».
Από την εταιρεία «Γεωργική Ανάπτυξη» που έχει στραφεί και στην καλλιέργεια άισμπεργκ, επενδύοντας μάλιστα με την αγορά vacuum το οποίο συμβάλλει στην ταχεία ψύξη του προϊόντος -που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία της διάθεσής του στην αγορά- ο Γιώργος Ζωγόπουλος τόνισε: «Το vacuum ουσιαστικά είναι ένα μηχάνημα που στον εσωτερικό του θάλαμο δημιουργεί κενό αέρος, καταφέρνοντας έτσι σε πολύ λίγο χρόνο να ψύξει το προϊόν. Το συγκεκριμένο είναι χωρητικότητας 1.300 κιλών συσκευασμένου προϊόντος. Ξεκινώντας η λειτουργία του αφαιρεί τον αέρα από το εσωτερικό μέχρι να φτάσει η πίεση στα 6,5 mbar. Σε αυτές τις συνθήκες το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια του φύλλου από την υγρή φάση μεταβαίνει στην αέρια φάση – για να γίνει αυτό όμως παίρνει ενέργεια από τον φυτικό ιστό με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του προϊόντος. Σε μισή ώρα πέφτει η θερμοκρασία από τους 18 βαθμούς στους 2, αυτό είναι και το επιδιωκόμενο γιατί έτσι προσδίδεται διατηρησιμότητα. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, και εμείς οδηγηθήκαμε σε αυτή την επένδυση από την ανάγκη να μπορέσει το προϊόν να διατηρηθεί στο ράφι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο προϊόν». Μιλώντας για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή της Τριφυλίας, ο κ. Ζωγόπουλος σημείωσε: «Είναι μια εναλλακτική λύση για τις χειμερινές καλλιέργειες. Η κατανάλωση άισμπεργκ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ανοδική. Από την άλλη η καλλιέργεια του καρπουζιού στην περιοχή έχει μειωθεί – έτσι είναι μια διέξοδος για τον παραγωγό. Είναι μια καλλιέργεια που μπορεί να δώσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Η περιοχή μας είναι ιδανική για αυτή την καλλιέργεια, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες είναι άριστες. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε δει να υπάρχει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο εμπόριο. Ελπίζουμε όμως να ακολουθήσει ανοδική πορεία, μιας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση κι από την Ευρώπη. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι οργανωμένο εμπόριο, χρειάζεται να πάμε βήμα – βήμα. Ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε μια καλή καλλιέργεια, είναι μια νέα διέξοδος για τους παραγωγούς της Τριφυλίας».
Από τους πρώτους παραγωγούς άισμπεργκ στην περιοχή και στον ελλαδικό χώρο, ο Λάκης Θεοδωρόπουλος μας είπε: «Ως καλλιέργεια έχει τις δυσκολίες της. Εχει να αντιμετωπίσει αρκετούς εχθρούς, ενώ και το κόστος της είναι σημαντικό. Επίσης τα χωράφια που καλλιεργούνται χρειάζονται υψηλές συγκεντρώσεις διαφόρων θρεπτικών στοιχείων. Αν καταφέρεις όμως να πιάσεις μια μέση παραγωγή 3-3,5 τόνους είναι συμφέρουσα καλλιέργεια. Πρόκειται για ένα προϊόν του οποίου η παραγωγή δεν καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση και έτσι έχουμε σημαντικές εισαγωγές, άρα υπάρχει χώρος για αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και μάλιστα υπάρχει προοπτική για εξαγωγές τούς χειμερινούς μήνες σε αρκετές χώρες, τόσο στις βόρειες όσο και στις βαλκανικές. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει αύξηση των παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια· απεναντίας παλιότερα ήμαστε πιο πολλοί – και ο λόγος είναι η μη οργανωμένη διάθεση και εμπορία. Το σημαντικό με το μηχάνημα vacuum είναι ότι μπορείς να δουλέψεις και εξαγωγή, αλλά ως περιοχή δεν έχουμε τον όγκο καθώς εκεί υπάρχουν συμβόλαια. Χρειάζεται οργάνωση και αύξηση του όγκου παραγωγής, ώστε να καλύψουμε την εσωτερική αγορά και στην συνέχεια να κινηθούμε στο εξωτερικό. Σημειώνω και πάλι ότι είναι μια δύσκολη καλλιέργεια, έχει σημασία στη λεπτομέρεια, αλλά έχει και προοπτικές. Δεν μπορούμε όμως να τα θέλουμε όλα εύκολα, χρειάζεται προσπάθεια. Εγώ είμαι 15 χρόνια στην καλλιέργεια κι ακόμη τη μαθαίνω – όμως για να μάθω το πλήρωσα με ζημιές. Θέλει σταδιακά βήματα, από παραγωγούς σκεπτόμενους».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη