KYPARISSIOTIS

Βαθμολογίες και πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές

Από την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων έχουν δύο χαρακτηριστικά: αφενός παρατηρείται μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με την περσινή χρονιά (2011), αφετέρου δεν εμφανίζεται ορατή αύξηση του ποσοστού των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα 0-9,9 (κάτω από τη βάση).
Μάλιστα, με βάση ένα πολύ μεγάλο δείγμα βαθμολογιών που έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται ότι σε αρκετά μαθήματα (ακόμη και σε κάποια που θεωρήθηκαν φέτος δυσκολότερα από πέρυσι) μειώνεται φέτος το ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα 0-4,9 σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των βαθμολογιών, τουλάχιστον για τους 50.000 υποψηφίους της Τεχνολογικής και της Θετικής Κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, στη Φυσική Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Θετικής που αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα (18-20) φτάνουν περίπου το 11%, ενώ πέρυσι ήταν 13,8%.
Στο ίδιο μάθημα το ποσοστό των υποψηφίων (Θετικής Κατεύθυνσης) κάτω από τη βάση αναμένεται να φτάσει φέτος περίπου το 40% - 41%%, ενώ πέρυσι ήταν 41,2%. Και αναφερόμαστε στο μάθημα με τα δυσκολότερα θέματα, για τα οποία μάλιστα ξέσπασε και αρκετός θόρυβος.
Παράλληλα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής αναμένεται να βρεθούν φέτος στην κλίμακα του Αριστα σε ποσοστό 2,8%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,04%. Ταυτόχρονα αναμένουμε ένα ποσοστό της τάξης του 72% σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ποσοστό του 2011.
Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις φετινές επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, που αφορούν βεβαίως και ένα μέρος των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης.
Έτσι, ενώ αναμένεται μείωση στο φετινό ποσοστό των υποψηφίων στην κλίμακα του 18-20 (Αριστα) από 21,3% πέρυσι σε 18%-19% φέτος, στην κλίμακα βαθμολογίας 0-9,9 αναμένεται να μην υπάρχουν διαφορές.
Από τη γενική εικόνα, την οποία συνθέτουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι φέτος η κίνηση των βάσεων, τουλάχιστον στα Επιστημονικά Πεδία 2ο, 3ο και 4ο θα είναι πτωτική.
Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης.
Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ' υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια. Βέβαια, μια πρώτη ισχυρή καθίζηση είχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, όλα όμως δείχνουν ότι θα υπάρχει και νέα, μικρή πιθανόν αλλά ορατή, υποχώρηση.
Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγγλικής Φιλολογίας), δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος. Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι δύο πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.
Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις). Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.
Είναι πολύ πιθανό η κίνηση των βάσεων εισαγωγής να μοιάζει φέτος με την κίνηση του ακορντεόν όταν κλείνει: ανέβασμα των «κάτω» κατέβασμα των «πάνω». Φυσικά, πρόκειται για μια κατασκευή που το κύριο υλικό της είναι η δόση των διαβαθμισμένων θεμάτων, που φέτος μάλλον έκανε δυσκολότερο το άριστα και ευκολότερο το να γράψεις κάτι.
Συγκεκριμένα οι εμφανώς χειρότερες επιδόσεις κυρίως στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης, στη Γλώσσα Γενικής Παιδείας στην οποία συμμετέχουν οι υποψήφιοι όλων των Κατευθύνσεων και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας την οποία επιλέγει και ένα τμήμα των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης, δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής στα 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία στα οποία κατευθύνονται οι υποψήφιοι δύο Κατευθύνσεων θα πιέσουν ακόμη λίγο προς τα κάτω τις ήδη συμπιεσμένες από πέρυσι βάσεις εισαγωγής τους. Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής καθώς και τα Πολυτεχνικά τμήματα που αποτελούν τις μικρές ή μεγαλύτερες ναυαρχίδες των τριών Επιστημονικών Πεδίων, δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την πίεση.

Η πτώση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι πιο ορατή στις περιφερειακές σχολές των παραπάνω Επιστημονικών Πεδίων. Και αυτό, καθώς προς τα εκεί θα κατευθυνθεί όπως και πέρυσι μικρότερος αριθμός υποψηφίων από το 2010, το 2009 κ.λπ. αφού καταγράφεται και φέτος με μεγαλύτερη ένταση μια επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν (άρα Αθήνα - Θεσσαλονίκη) λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που εκτός των άλλων έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχηση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση.
Θολά είναι τα πράγματα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία των βαθμολογιών δεν δείχνουν με σαφήνεια τη σχέση των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων με τις περσινές. Το πρώτο δείγμα βαθμολογιών έδειχνε χαμηλότερες επιδόσεις από τις φετινές τόσο στην κλίμακα 0-9,9 όσο και στην κλίμακα 18-20. Ωστόσο ένα δεύτερο δείγμα βαθμολογιών έδειξε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα της Θεωρητικής και στις δύο εξεταζόμενες βαθμολογικές κλίμακες. Ως εκ τούτου, στο Πεδίο αυτό είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια