ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας στην έκτακτη συνεδρίαση του της 21ης Φεβρουαρίου 2012 με την παρουσία εκπροσώπων Τοπικών Συλλόγων και Φορέων, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζει:
1. Εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για το κατατεθέν στη Βουλή Σχέδιο Νόμου με το οποίο καταργείται το Νομικό Πρόσωπο του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και η αυτοτέλειά του.
2 Δηλώνει την απόλυτη και πλήρη αντίθεσή του στις συγκεκριμένες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου. Η ενοποίηση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της λειτουργικότητας του Νοσοκομείου, ταλαιπωρία προσωπικού και ασφαλισμένων, κατάργηση θέσεων προσωπικού, με επακόλουθο απολύσεις και εφεδρείες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ανοίγει το δρόμο για κατάργηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας αγνοώντας παντελώς τις ανάγκες των πολιτών.
3 Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξυπηρετεί υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή των δήμων Τριφυλίας, Πύλου - Νέστορος, Οιχαλίας και το σύνολο της Ολυμπίας, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 100 χιλιάδες και τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται.Οι, δε, αποστάσεις από γειτνιάζοντα Νοσοκομεία, με ανύπαρκτη μάλιστα συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ τους, ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 100 χιλιόμετρα και εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι για τους έχοντες ανάγκη υγειονομικών υπηρεσιών πολίτες.
4 Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπαιδική, Ουρολογική, Καρδιολογική Κλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Διαθέτει, επίσης, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Οι δύο (2) χειρουργικές αίθουσες είναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δε Μ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO.
5 Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1947, επί υπουργίας του Αλεξάνδρου Καλαντζάκου, μετά τη δωρεά του Γεωργίου Αλεξόπουλου, ο οποίος με την υπ' αριθμ. 485/36 διαθήκη του κληροδότησε όλη του την ακίνητη περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο, με το μόνο όρο να ιδρυθεί και να λειτουργεί νοσοκομείο, άλλως η περιουσία θα περιέλθει στους συγγενείς του. Οι πολίτες της Τριφυλίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του νοσοκομείου, το αγκάλιασαν και το στήριξαν, διαχρονικά, εμπράκτως. Μάλιστα, αρκετοί έχουν συμβάλει με δωρεές στη βελτίωση και αναβάθμισή του.
Με δωρεά της Αθηναΐδας Κόντου έγινε μελέτη και κατασκευάστηκε κτήριο 303 τ.μ. (έτος 1998), όπου λειτουργεί η Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. Με δωρεά των αδελφών Ελένης Συναδινού και Βενετίας Γεωργοπούλου (έτος 2001) πάνω από το κτήριο της Μ.Τ.Ν. έγινε μελέτη και κατασκευή δεκατεσσάρων (14) μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων σε κτήριο 370 τ.μ., όπου λειτουργεί κλινική.
Με δωρεά του Βενετσιάνου Κάκκαβα (έτος 2008) έγινε η μελέτη για την αναδιαρρύθμιση / ανακαίνιση των χώρων του χειρουργείου και μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών και την ενίσχυση με σύγχρονα μηχανήματα, το νοσοκομείο διαθέτει πλήρες ανακαινισμένο και σύγχρονο Χειρουργείο.
Με δωρεά της Κάκιας Κοντοπούλου - Δενδρινού, το 2010, το νοσοκομείο διαθέτει, επιπλέον, ένα σύγχρονο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο από τα καλύτερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TEMES Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος δώρισε τη μελέτη αναδιαρρύθμισης του ισογείου του νοσηλευτικού ιδρύματος, έκτασης 1.100 τ.μ. περίπου, όπου στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμη, με δωρεά του Κώστα Αρνόκουρου το νοσοκομείο διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ, με δωρεά του Νίκου Νικολόπουλου κατασκευάστηκε σύγχρονος ψυκτικός θάλαμος για τους νεκρούς, ενώ σημαντική ενίσχυση προήλθε από τη δωρεά τμήματος της περιουσίας του Ιωάννη Τσουκαλά και άλλων καλών συμπατριωτών μας, που αναγνωρίζοντας την προσφορά του συμβάλλουν εμπράκτως στην αναβάθμιση του νοσοκομείου. Όλα τα έργα εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης του νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τα χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, έγιναν με δωρεές, χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον, ο αείμνηστος ευεργέτης Γεώργιος Αλεξόπουλος έχει "προικίσει" το νοσοκομείο με σημαντικότατη ακίνητη περιουσία για την οποία η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την αξιοποίησή της.
6 Ερμηνεύοντας την ομόθυμη βούληση του λαού της Κυπαρισσίας και της ευρύτερης περιοχής διατρανώνουμε την απόφασή μας, από κοινού με τους τοπικούς φορείς, συλλόγου και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την αποτροπή οποιασδήποτε δυσμενούς εξέλιξης που προωθείται από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
7 Καλούμε την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του στην υγεία των πολιτών και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της ενοποίησης που θα αποβεί μοιραία για το Νοσοκομείο και τους πολίτες.
8 Απαιτούμε να μη θιγεί ο αριθμός των κλινικών και των κλινών, να διασφαλισθούν οι θέσεις του Ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και να προβλεφθεί ίδιος Οργανισμός και ίδιος προϋπολογισμός.
9 Διεκδικούμε την ενίσχυση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας!
Το ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στην Κυβέρνηση, τη βουλή, τα πολιτικά κόμματα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους βουλευτές Μεσσηνίας καλώντας τους να πάρουν θέση απέναντι στην υποβάθμιση, συρρίκνωση και τον κίνδυνο κατάργησης του Νοσοκομείου και να στηρίξουν εμπράκτως στα Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας το αίτημά μας για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας!

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
Share on Google Plus

About kyparissiotis