google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ψηφίστηκε ο Προυπολογισμός του Δήμου-Δεν θα αυξηθούν Δημοτική τέλη ξεκαθάρισε ο Σαμπαζιώτης

Ψηφίστηκε ο Προυπολογισμός του Δήμου-Δεν θα αυξηθούν Δημοτική τέλη ξεκαθάρισε ο Σαμπαζιώτης

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ παρά τις επιμέρους διαφωνίες ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κυπαρισσίας σχεδόν στο σύνολό του από το οικείο Δ.Σ. όπου καταγράφηκαν οι θέσεις όλων των παρατάξεων για την μελλοντική διαχείριση του Δήμου μέσα από το σχέδιο Καλλικράτης. Ειδικότερα με 7 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επί της αρχής και για όλους τους κωδικούς του από συμβούλους κυρίως της πλειοψηφίας όπου οι 4 θετικές ψήφους αφορούσαν θετική ψήφο με εξαίρεση του Κωδικού που αφορά την αμοιβή Τεχνικού συμβούλου, ενώ καταγράφηκαν παράλληλα 4 ψήφοι που συντάχθηκαν με την άποψη του κ .Γιαννόπουλου για αρνητική ψήφος σε επιμέρους κωδικούς και θετική για τον τεχνικό σύμβουλο και 3 ψήφοι που συντάσσονται με την άποψη του κ. Γιαννόπουλου περιλαμβάνοντας αρνητική εισήγηση για το θέμα του Τεχνικού συμβούλου.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης αναφέρθηκε στην ψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Δημαρχιακή επιτροπή με τις παρατηρήσεις που τέθηκαν τονίζοντας ότι «ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με αυξημένα έσοδα από πέρσι» αλλά ξεκαθαρίζοντας εξαρχής ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα Δημοτικά τέλη και οι εισφορές των δημοτών αφού τα τακτικά έσοδα του Δήμου είναι συγκεκριμένα και η μόνη διαφορά που προκύπτει και περιλαμβάνεται φέτος είναι ένα μέρος των παρακρατηθέντων πόρων παλαιοτέρων ετών ύψους 160.000 ευρώ που αποδίδεται σε ισόποσες δόσεις». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία είναι εξασφαλισμένα από το 3ο πακέτο στήριξης και γίνονται γέφυρα για το ΕΣΠΑ και αφορούν τον Βιολογικό, τα δίκτυα παραλίας και το οικόπεδο τουβιολογικού με ύψος περίπου 6 εκ. ευρώ αλλά και τα χρήματα του "Θησέα" όπου υπολείπονται 1,4 εκ. Ευρώ που ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί καθώς ο Δήμος περιμένει την έγκριση δημοπράτησής τους εδώ και 7 περίπου μήνες. Πάντως ο Δήμος γενικά προσπαθεί να συντάσσει έργα με βάση την λογική της αναμενόμενης εισροής εσόδων».
Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση στο Σώμα για τον βιολογικό που λειτουργεί ως γέφυρα στην Δ περίοδο με το ποσό των 4,3 εκ. ευρώ να εκταμιεύεται από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου οικονομικών αφού ο Δήμος έχει διαχειριστική επάρκεια, ενώ συμπλήρωσε ότι «ζητήθηκε από την εταιρεία που κατασκευάζει τα δίκτυα παραλίας να ολοκληρώσει τις εργασίες ως το Πάσχα» για να εστιάσει ακολούθως στα έργα του Θησέα όπου ανέφερε ότι «υπάρχει καθυστέρηση για την δημοπράτηση έργων στην παραλία αποτελώντας πιθανώς αρνητική εξέλιξη και το γεγονός ότι το πρόγραμμα παρατάθηκε για 2 ακόμα έτη, ελπίζοντας ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοπράτηση των αθλητικών έργων της παραλίας και το ποσό των 600.000 ευρώ που υπάρχει σαν υπόλοιπο από τα δίκτυα ομβρίων για ασφαλτοστρώσεις στην πόλη».
Συνοψίζοντας τους στόχους της Δημοτικής αρχής ο κ. Σαμπαζιώτης εξήγησε ότι «η γενική κατεύθυνση είναι να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη ενώ για τα νέα έργα θέλουμε να εντάξουμε την ανάπλαση του Αη Λαγούδη με 90.000 ευρώ από την ΣΑΤΑ με τεχνικές εργασίες που ακολουθούν ως το καλοκαίρι, τις μελέτες για ανάπλαση καλντεριμιών στην Άνω Πόλη, τη νομιμοποίηση του Δημοτικού μεγάρου με 60.000 ευρώ, τον φωτισμό των 2 κεντρικών αξόνων της πόλης, την εκκίνηση του κυκλοφοριακού συστήματος με σήμανση σε κεντρικούς δρόμους, την ανάπλαση του Ιστορικού κέντρου με νέες μελέτες, την ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας, τις μελέτες σε συνεργασία με τη Νομαρχία για το Μάστερ πλάν του Λιμανιού, τη μελέτη για πόντιση τεχνητών υφάλων, την ενίσχυση με 250.000 ευρώ το φορέα στο Κολυμβητήριο, , αλλά και την πρόβλεψη επιχορήγησης με 60.000 ευρώ για αθλητικούς και πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης προσφέροντας παράλληλα και εκδηλώσεις όλη την χρονιά στην πόλη μας».
Από την πλειοψηφία ο κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι «συζητήθηκε ένας Προϋπολογισμός πνοής και μεγάλων έργων σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία της χώρας και την Κυπαρισσία όπου κατασκευάζονται ή δρομολογούνται μεγάλα έργα» για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να δώσουμε ώθηση στα διαμερίσματα γιατί τα χωριά χωρίς υποδομές δεν θα αντέξουν το βάρος του Καλλικράτη και θα μείνουν στην αφάνεια οπότε σωστά υπάρχει βαρύτητα στα Δ.Δ.».
Ο Παναγιώτης Τσίγγανος υποστήριξε ότι «είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός με τη μορφή του υφιστάμενου Δήμου και του χρόνου θα συμβαδίζουμε με άλλες όμορες αυτοδιοικητικές οντότητες, ψηφίζω τον Προϋπολογισμό στο σύνολό του πλήν του Κωδικού που αφορά την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου και διατηρώ επιφυλάξεις για την αμοιβή που θα λάβει ύψους 40.000 ευρώ αφού εμφανίζεται ο κ. Κόκκινος πολλές φορές στο έργο αντί του κ. Φράγκου που είναι ο ανάδοχος». Στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι «η κατοχύρωση του διαγωνισμού έγινε στο γραφείο του κ. Φράγκου και δεν μας απασχολεί με ποιόν συνεργάζεται παρά το γεγονός ότι η βοήθεια του συμβούλου ήταν μεγάλη για το έργα γέφυρα του Βιολογικού , τον υποθαλάσσιο αγωγό λυμάτων, την τελική αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων του βιολογικού και επίλυση τεχνικών λεπτομερειών που προκύπτουν».
Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι «ξεκινά μια ένα εποχή η οποία μας βρίσκει απροετοίμαστους, όταν ξέρουμε ότι κάθε Δημοτική αρχή κρίνεται από το έργο της και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ιστορική λειτουργία του θεσμού, ωστόσο εδώ κρίνουμε την πολιτική που αποπνέει η Δημοτική αρχή» θεωρώντας ότι «για την διαχείριση της πραγματικότητας υπάρχουν σωστές κατευθύνσεις αλλά ο Προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο που επιτρέπει ευελιξία». Υπενθύμισε ότι η αντιπολίτευση μετέχει στην επιτροπή παραλαβής έργων αλλά διερωτήθηκε γιατί δεν συναποφασίζει για τα έργα που εκτελεί με απόφασή της η πλειοψηφία τονίζοντας ότι ‘θέλουμε μοντέλο συμμετοχικότητας και ενόψει των μεγάλων αλλαγών που προωθούνται ευτυχώς που είναι και ο τελευταίος της πλειοψηφίας» για να καταλήξει ότι «η νέα Τ.Α. απαιτεί ιεράρχηση και αξιοκρατία στην διαχείριση των έργων, χωρίς στρεβλώσεις και ισόνομη διαχείριση και για αυτό δεν τον ψηφίζω όπως και τον κωδικό για την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη