google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στην αφαίμαξη του σχεδίου νόμου για τον δικαστικό χάρτη έκοψε πίτα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

Στην αφαίμαξη του σχεδίου νόμου για τον δικαστικό χάρτη έκοψε πίτα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας


 Στη σκιά του σχεδίου νόμου για τον δικαστικό χάρτη, που τελικά προβλέπει και προτείνει κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), έγινε χθες το μεσημέρι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση με θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου του δικαστικού χάρτη, που προβλέπει κατάργηση των οργανικών θέσεων όχι μόνο των δικαστών αλλά και των υπαλλήλων, οι οποίες μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας -κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχαν συζητηθεί στις συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το Νομό Μεσσηνίας αναφέρεται στο σχέδιο νόμου χαρακτηριστικά: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζεται κεντρικό πρωτοδικείο το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και α) τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας και Πύλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

β) Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και τα Ειρηνοδικεία Κυπαρισσίας και Πλαταµώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο κεντρικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του κεντρικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας η Κυπαρισσία και η Πύλος.

Εναλλακτικά: Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζεται κεντρικό πρωτοδικείο το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας με έδρα την Καλαμάτα και α) τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας και Πύλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας.

β) Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και τα Ειρηνοδικεία Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ορίζονται περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας η Κυπαρισσία και η Πύλος».

Με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Μετά τον εμπαιγμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και την αθέτηση των υποσχέσεων του υπουργείου, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν στη συνδιάσκεψη όλων των φορέων, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, συνεχίζουμε την αποχή μας και εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει την αυτοτέλειά του το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, την κτηριακή και των εκεί υπαλλήλων, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και έχει δοθεί στη δημοσιότητα καταργούνται και οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων, που αυτό ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση του Πρωτοδικείου. Επίσης ενώ το Ειρηνοδικείο Πύλου μετατρέπεται, και σωστά, σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, σκανδαλωδώς το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων καταργείται χωρίς να μετατρέπεται σε περιφερειακή έδρα πρωτοδικείου».

Σε ό,τι αφορά την κοπή της πίτας, αυτή έγινε παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου και των δικαστικών αρχών, καθώς και της προέδρου Πρωτοδικών Κυπαρισσίας Ευαγγελίας Τσαπαλιάρη.

Ο Εμπορικός Κυπαρισσίας στηρίζει τον Δικηγορικό Σύλλογο 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης.

Αναλυτικά αναφέρει: “Λέμε όχι στη σταδιακή απαξίωση και εν τέλει κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων. Η αποψίλωση της πόλης μας από πάσης φύσεως διοικητικές υπηρεσίες αφορά όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Για τον λόγο αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου και να εμποδίσουμε τα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αποτελούν προσβολή για την ιστορική προσφορά της πρωτεύουσας της Τριφυλίας, πλήττουν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας και εν τέλει υποβιβάζουν τους δημότες της πόλης μας σε πολίτες β’ κατηγορίας.

Στηρίζουμε σθεναρά τις κάτωθι θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου:

1ον) Θα πρέπει τα διοικητικά όρια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας να μην αλλάξουν και να μην συρρικνωθούν στα διοικητικά όρια του Νομού Μεσσηνίας.

2ον) Να μην μειωθούν οι δικάσιμοι του πρωτοδικείου και να συνεχίσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να δικάζει υποθέσεις μικτών ορκωτών δικαστηρίων, τριμελούς πλημμελειοδικείου και πολυμελούς πρωτοδικείου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας σε ειρηνοδικείο.

3ον) Οι προσδιορισμοί των ποινικών και αστικών υποθέσεων να γίνονται από τους υπαλλήλους του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και οι σχετικές δικογραφίες να παραμένουν στο αρχείο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση που οι προσδιορισμοί και αρχειοθετήσεις θα γίνονται στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας τότε θα πρόκειται για μετατροπή του πρωτοδικείου σε μεταβατικό και συνεπώς σε ευθεία υποβάθμιση - κατάργησή του. Και

4ον) Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων αλλά να μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, όπως ακριβώς και το Ειρηνοδικείο Πύλου”. 

πηγή Κ.Μπ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη