google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η φθίνουσα πορεία των συνεταιρισμών αχίλλεια πτέρνα της αγροτικής Μεσσηνίας

Η φθίνουσα πορεία των συνεταιρισμών αχίλλεια πτέρνα της αγροτικής Μεσσηνίας

 


Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του Ινστιτούτου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Φθίνουσα είναι η πορεία των συνεταιρισμών στη Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια, κι αυτό -καθώς φαίνεται- είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώνει η μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που πραγματοποιήθηκε για τους αγρότες της Μεσσηνίας και τους συνεταιρισμούς τους.

Αυτό έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην προώθηση και πώληση των προϊόντων των παραγωγών, οι οποίοι προσπαθούν μόνοι τους να παλέψουν με μεγαθήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργεί η όλη κατάσταση, είναι μια ματιά στη διπλανή Λακωνία, που διατηρεί σε ισχυρό επίπεδο το συνεταιρισμό των αγροτών και έτσι καταφέρνει να πουλάει το κιλό το ελαιόλαδο 20-30 λεπτά του ευρώ περισσότερο απ’ ό,τι η Μεσσηνία.

Μελέτη

Το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είχε αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης στην εταιρεία οικονομικών και γεωργικών συμβούλων ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. και τις προηγούμενες ημέρες αυτή παρουσιάσθηκε.

Το ακριβές αντικείμενο της μελέτης ήταν «Εντοπισμός και ανάδειξη των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Μεσσηνίας και οι συνεταιρισμοί τους, καθώς και ευκαιριών π

Την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποίησε ο διευθυντής του ΙΝΑΓΡΟΚ, δρ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, που υπήρξε και ο βασικός συντάκτης της, μαζί με τον ερευνητή, ΜΒΑ Αθανάσιο Μπίζο.

Της μελέτης προηγήθηκε μια πολύμηνη διαδικασία, που αναγγέλθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου το Δεκέμβρη του 2022. Στο διάστημα αυτό συγκεντρώθηκαν στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα, καθώς και παρατηρήσεις και προβληματισμοί από παραγωγούς και μέλη διοίκησης συνεταιρισμών της Μεσσηνίας.

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γ. Φάβας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» και υποψήφιος βουλευτής Μ. Μάκαρης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας» Δ. Οικονομάκος, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος και Στέρνας Σ. Αδαμόπουλος και ο Operation Manager της ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) Ν. Μπακοθανάσης.

Να ενταχθούν στους συνεταιρισμούς

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΣΟΔΑPLUS A.E., Αντώνης Μαλάμης, εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα της μελέτης να γίνουν ένα διακριτό λιθαράκι στη μεγάλη κοινή προσπάθεια των παραγωγών του νομού για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και όλη την τοπική κοινωνία.

«Η καταγραφή, ο σχολιασμός και περισσότερο η ευκρινής παρουσίαση της διεξόδου στο πρόβλημα, αποτελούν πλεονεκτήματα της μελέτης. Είναι φυσικό, βέβαια, όλοι μας να μη συμφωνούμε με όλα (ακόμα και εμείς), αλλά η όλη προσπάθεια ανοίγει ένα διάλογο στο πεδίο της καλλιέργειας και της διαχείρισης του παραγόμενου προϊόντος, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε κάτι καλύτερο από αυτό που υπάρχει σήμερα», πρόσθεσε.

Ευχήθηκε στη συνέχεια λόγω και των επικείμενων εκλογών τα τοπικά και κεντρικά πολιτικά επιτελεία να αξιοποιήσουν με το δικό τους τρόπο αυτή τη μελέτη. «Τους εγγυόμαστε ότι θα βρουν διατυπωμένα από πρώτο χέρι πραγματικά προβλήματα και αγωνίες που απασχολούν το σύνολο των παραγωγών και των αγροτικών συνεταιρισμών τους.

Είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η οργάνωση των παραγωγών σε αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι αδήριτη ανάγκη και ότι χρειάζεται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κίνητρα τέτοια που όλοι οι παραγωγοί αυτόβουλα να επιλέξουν να βρεθούν στους παραγωγικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα τους ταιριάζουν, που θα τους σέβονται τόσο ως παραγωγούς όσο και ως μετόχους, που θα τους κάνουν να νιώθουν ότι σε αυτούς θα βρουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά τα άμεσα, έστω και μικρά, οφέλη που θα προκύπτουν θα είναι εκείνα που θα δίνουν τη δύναμη για τη συνέχεια», κατέληξε. Βίκυ Βετουλάκη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη