ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΚΤΗΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία, Παναγιώτης Αλευράς, τονίζει, σε γραπτή παρέμβασή του, ότι «ανυπεράσπιστοι βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι στα τερτίπια επιτήδειων εισαγωγέων γάλακτος, οι οποίοι με αθέμιτες πρακτικές απειλούν την ύπαρξη του πλέον παραγωγικού κλάδου της αγροτικής μας οικονομίας. Με τις αθρόες εισαγωγές φθηνού αιγοπρόβειου γάλακτος από χώρες της Ευρώπης κυρίως Ιταλίας και των Βαλκανίων, σε συνδυασμό με πλημμελείς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας, επωφελούνται «κάποιοι» κερδοσκόποι , προβαίνοντας σε αθέμιτες και παράνομες πρακτικές κατά την τυροκόμηση, συμπιέζοντας τις τιμές του εγχώριου προϊόντος στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25 / ετίας. 
Έτσι προκλήθηκαν αλυσιδωτά φαινόμενα νόθευση της αγοράς και στρέβλωσης του υγιούς ανταγωνισμού, με τεράστια οικονομική ζημιά στους παραγωγούς και παραπλάνηση των καταναλωτών. Ήδη οι τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 15-20 λεπτά το κιλό. Άλλωστε τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι δέχονται καθημερινά τηλέφωνα για μειώσεις τιμών από την υπάρχουσα συμφωνία και σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανώσεων, τελευταία ακούγεται ότι τυροκόμοι «παρατάνε» γάλατα κτηνοτρόφων. 
Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις όμως των κτηνοτροφικών οργανώσεων πριν από 1 χρόνο, για την επικείμενη καταστροφή στο γάλα και τη φέτα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδείχθηκε ανίκανο να αντιδράσει , δηλώνοντας μόνο ότι: «Δεν γίνεται να παρέμβουμε στις τιμές του γάλακτος, καθώς μιλάμε για καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των ΚΜ, για τη μεταποίηση και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αντίκειται στην εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία». Προφανώς και δεν μπορούν να σταματήσουν οι εισαγωγές από την ΕΕ, είναι όμως ευθύνη του Υπ.Α.Α@Τρ να διαπιστώνει που κατευθύνεται το γάλα που νόμιμα έρχεται στη χώρας μας. Τη στιγμή μάλιστα που φέτα μπορεί να παράγεται μόνο από ελληνικό γάλα. Ευθύνη του ΥΠ.Α.Α.Τ είναι επίσης η έγκριση και λειτουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύς, σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος , αλλά και ως εργαλείο αυτοελέγχου της αλυσίδας παραγωγής.
Share on Google Plus

About kyparissiotis