google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Πότε σώζει η πίστη...και πως...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Πότε σώζει η πίστη...και πως...

  Κι άλλοι φιλόσοφοι είχαν πει: να έχουμε αγάπη, και να μοιράζουμε την περιουσία μας, αλλά δεν έκαναν ούτε ένα θαύμα!.  Όμως ο Ιησούς τούς ξεπέρασε, γιατί συνδύασε τις θεωρίες αυτές, και με δεκάδες θαύματα, κι έτσι, μέσω της φήμης που απέκτησε, προώθησε και την ιδεολογία του …
Αλλά με ποιόν τρόπο  έκανε όλα αυτά τα απίστευτα ο Ιησούς?
Μήπως ήτανε  μάγος ?  Μήπως ήταν υπνωτιστής?
Είναι πολύ απλό: τα έκανε χρησιμοποιώντας την δύναμη της πίστης: δηλαδή  είχε πίστη πως θα το κάνει, αλλά κυρίως αύξανε την πίστη  στους  άλλους , πως θα γίνει το θαύμα!    Μ α ζ ί   έ κ α ν α ν   τα   θ α ύ μ α τ α !
 Είναι μια μεγάλη αλήθεια που έχει ξεχαστεί, σχεδόν κανείς δεν την ξέρει σήμερα.  Απόδειξη προς τούτο, είναι, πως σε μια περιοχή προσπάθησε αλλά  δεν μπόρεσε να κάνει θαύματα, εξαιτίας της απιστίας τους…


Ο Ιησούς δεν μπόρεσε να κάνει θαύματα στη Ναζαρέτ!!.
--(…) ήρθε στην πατρίδα του ,τη Ναζαρέτ, που είχε μεγαλώσει. Οι μαθητές του τον ακολουθούσαν. Το Σάββατο πήγε να διδάξει στη συναγωγή. Πήρε το χειρόγραφο του Ησαΐα, και τους διάβασε ένα σημείο που λέει: ‘πνεύμα κυρίου με έστειλε να φέρω χαρούμενο μήνυμα στους φτωχούς, να θεραπεύσω τους ψυχικά συντριμμένους, να κηρύξω άφεση σε αιχμαλώτους, και το φως στους τυφλούς,…’   Έδωσε το χειρόγραφο, και τους είπε: «σήμερα βρίσκει την εκπλήρωσή της η προφητεία που μόλις ακούσατε»
  Πολλοί απορούσαν κι έλεγαν: «από πού τα κατέχει αυτά?(…) αυτός δεν είναι ο γιός του οικοδόμου?, η μητέρα του δεν λέγεται Μαριάμ?, και τα αδέλφια του: Ιάκωβος και Ιωσής και Σίμωνας και Ιούδας? Και οι αδελφές του δεν μένουν εδώ στον τόπο μας?»   Και σκανδαλίζονταν σχετικά με αυτόν…
  Κι εκείνος τους είπε: «θα μου πείτε: ‘ό,τι έγινε στην Καπερναούμ, κάνε τα κι εδώ στην πατρίδα σου’. Σας βεβαιώνω, πως δεν υπάρχει προφήτης που να μην τον περιφρονούν οι συμπατριώτες του, οι συγγενείς και η οικογένειά του. (…)»
  Όλοι μέσα στη συναγωγή εξοργίστηκαν, και σηκώθηκαν να τον βγάλουν έξω απ’ την πόλη.  Κι έτσι   δ ε ν    μ π ο ρ ο ύ σ ε   να κάνει εκεί  κ α ν έ ν α   θ α ύ μ α ,  παρά μόνο ακούμπησε τα χέρια του σε λίγους αρρώστους και τους θεράπευσε. Κι έμεινε κατάπληκτος από την απιστία τους. (…)


Δεν έκανε μόνος του τα θαύματα!!!
Όταν θεράπευσε τον δούλο του εκατόνταρχου:   (…) είπε στον εκατόνταρχο : «πήγαινε, και ας γίνει αυτό που πίστεψες». Κι όταν επέστρεψαν στο σπίτι οι φίλοι του εκατόνταρχου, βρήκαν τον άρρωστο δούλο θεραπευμένο.


Θεραπεία παράλυτου:  έφεραν έναν παράλυτο μαζί με το κρεβάτι του, μπροστά στον Ιησού, που όταν είδε την πίστη τους, είπε: «παιδί μου, σου συγχωρούνται οι αμαρτίες».


Θεραπεία της κόρης της Ελληνίδας  (…) κάποια γυναίκα,  του φώναζε δυνατά: «ελέησέ με κύριε, (…) η  θυγατέρα μου βασανίζεται από δαιμόνιο»  (…) Της είπε τότε ο Ιησούς: «μεγάλη η πίστη σου, γυναίκα. (…) το κορίτσι σου έχει κιόλας θεραπευτεί από το δαιμόνιο».


Θεραπεία γυναίκας με αιμορραγία, και ανάσταση της κόρης του άρχοντα
Μια γυναίκα  υπέφερε από αιμορραγία 12 χρόνια,  ήρθε ανάμεσα στον πολύ κόσμο, και άγγιζε την άκρη από το ρούχο του. Γιατί έλεγε από μέσα της: και μόνο ν’ αγγίξω το ρούχο του, θα σωθώ.  Κι αμέσως σταμάτησε η αιμορραγία της… (…) Και  της είπε: «έχε θάρρος κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε.»
Και τότε ήρθε άνθρωπος από το σπίτι του άρχοντα της συναγωγής και του λέει: «η  κόρη σου πέθανε.»  Ο Ιησούς μόλις άκουσε τα λόγια αυτά, είπε στον άρχοντα της συναγωγής. «εσύ μη φοβάσαι, μόνο πίστευε, και θα σωθεί.» Όταν έφτασε στο σπίτι του άρχοντα, είδε κόσμο που είχαν έρθει για την κηδεία. Λέει: «το παιδί δεν πέθανε, αλλά κοιμάται». (…)πιάνει από το χέρι το κορίτσι και του λέει: « ‘ταλιθά κούμι’=, κορίτσι, σε σένα λέω, σήκω».  Κι αμέσως σηκώθηκε και περπατούσε. ήταν 12 ετών..


Θεραπεία επιληπτικού παιδιού    Ο πατέρας του παιδιού λέει: «αν μπορείς να κάνεις κάτι, σπλαχνίσου μας και βοήθησέ μας». Και ο Ιησούς του είπε: «εάν μπορείς να πιστέψεις, όλα είναι δυνατά γι αυτόν που πιστεύει».  Αμέσως τότε φώναξε δυνατά και είπε με δάκρυα: «πιστεύω, κύριε. Βοήθησέ με ,όμως, γιατί η πίστη μου δεν είναι δυνατή».  Βλέποντας  ότι συγκεντρώνεται κόσμος, πρόσταξε το δαιμονικό πνεύμα με αυτά τα λόγια: «άλαλο και κουφό πνεύμα, εγώ σε διατάζω: βγές απ αυτόν και μην ξαναμπείς πιά σ’ αυτόν»
 Οι μαθητές τον ρώτησαν ιδιαιτέρως: «γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε αυτό το δαιμονικό πνεύμα?» Κι απάντησε: «εξ αιτίας της απιστίας σας. Σας βεβαιώνω, πως αν έχετε πίστη, έστω και σαν κόκκο σιναπιού, θα λέτε σ’ αυτό το βουνό: ‘πήγαινε από δω εκεί’ και θα πηγαίνει. Και τίποτα δεν θα είναι αδύνατο για σας.»  


Θεραπεία τυφλού στην Ιεριχώ   (…)  ο Βαρτίμαιος, καθόταν στην άκρη του δρόμου και ζητιάνευε. Όταν άκουσε να περνάει ο Ιησούς , άρχισε να φωνάζει δυνατά: «Ιησού, υιέ δαυίδ, ελέησόν με!» , (…) αυτός του είπε: «τι θέλεις να σου κάνω?» Εκείνος αποκρίθηκε: «κύριε, θέλω ν’ αποκτήσω το φως μου». Και του είπε: «ανάβλεψε, η πίστη σου σ’ έσωσε’.


Θεραπεία των 10 λεπρών (…) του φώναζαν δυνατά: «Ιησού επιστάτα , ελέησέ μας»  Καθώς πήγαιναν θεραπεύτηκαν από τη λέπρα, αλλά μόνο ένας γύρισε να τον ευχαριστήσει, ένας Σαμαρείτης (…) Του είπε τότε: «σήκω και πήγαινε στο καλό, η πίστη σου σε έσωσε». (…..)


Θεραπεία λεπρού: (…) ένας άνθρωπος γεμάτος λέπρα, μόλις είδε τον Ιησού, έπεσε στα γόνατα και τον παρακάλεσε. «κύριε, αν θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις από τη λέπρα.» Εκείνος τον σπλαχνίστηκε άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και είπε: «θέλω, καθαρίσου». Αμέσως η λέπρα έφυγε από πάνω του.


Θεραπεία του γιού του αξιωματούχου   Ένας αξιωματούχος , έτρεξε κοντά του και τον παρακαλούσε να γιατρέψει το γιό του, που ήταν ετοιμοθάνατος.  Τότε ο Ιησούς του είπε: «αν δεν δείτε εσείς ‘σημεία και τέρατα’, δεν πρόκειται να πιστέψετε» Του είπε τότε ο αξιωματούχος:  «Κύριε, έλα πριν πεθάνει το παιδί μου»
«Πήγαινε στο σπίτι σου», του λέει , «ο γιός σου σώθηκε»   Ο άνθρωπος πίστεψε στο λόγο που του είπε και ξεκίνησε. Πραγματικά, του είπαν: «το παιδί σου είναι καλά»


Θεραπεία των 2 τυφλών  (…) τον ακολούθησαν 2 τυφλοί κι έλεγαν: «σπλαχνίσου μας, υιε του Δαβίδ!» Και ο Ιησούς τους λέει: «πιστεύετε πως μπορώ να το κάνω αυτό?» Του λένε: «ναι, Κύριε». Τότε άγγιξε τα μάτια τους και είπε: «όπως το πιστεύετε να σας γίνει» Και ανοίχτηκαν τα μάτια τους.


Καταριέται μια άκαρπη συκιά!!!   Ο Ιησούς πείνασε, είδε μακριά μια συκιά, αλλά δεν ήταν η εποχή των σύκων, και της είπε: «ποτέ πια να μην ξαναβγάλεις καρπό!» (…) Το επόμενο πρωΐ, καθώς περνούσαν από το ίδιο μέρος, είδαν τη συκιά ξεραμένη από τη ρίζα!.   Τότε ο Ιησούς στράφηκε και είπε στους μαθητές: « να έχετε πίστη στο Θεό.(!?) Σας βεβαιώνω πως όποιος πει σ’ αυτό το βουνό ‘σήκω και πέσε στη θάλασσα’, χωρίς να αμφιβάλλει μέσα του, αλλά με πίστη πως ό,τι λέει γίνεται, τότε θα του γίνει αυτό που ζητάει.  Γι αυτό σας λέω: ‘όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι θα τα λάβετε, και θα σας δοθούν’.»


Ο Ιησούς συγχωρεί μια ‘αμαρτωλή’ γυναίκα     (…) αυτή έβρεχε με τα δάκρυά της τα πόδια του, και τα σκούπιζε με τα μαλλιά της. Τα φιλούσε και τα άλειφε με μύρο.
« (…) σε βεβαιώνω, πως οι πολλές της αμαρτίες συγχωρέθηκαν, γιατί αγάπησε πολύ… ». Και είπε στη γυναίκα: «η πίστη σου σ’ έσωσε. Πήγαινε στο καλό»


Ανάσταση του Λαζάρου    «Κύριε, αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα πέθαινε. Ξέρω όμως πως και τώρα, ό,τι ζητήσεις από το Θεό, ο Θεός θα σου το δώσει
 «Ο αδελφός σου θα αναστηθεί» , της λέει ο Ιησούς  (…)  «εκείνος που πιστεύει σε μένα, κι αν πεθάνει, θα ζήσει. Και καθένας που ζει και εμπιστεύεται σ’ εμένα, δεν θα πεθάνει ποτέ. Το πιστεύεις αυτό?»    -- «Ναί, Κύριε», είπε αυτή (…)


Η κατάπαυση της τρικυμίας (…) ξαφνικά ξέσπασε μεγάλη ανεμοθύελλα στη λίμνη, έτσι που τα κύματα σκέπαζαν το πλοιάριο. Πήγαν  οι μαθητές του, και τον ξύπνησαν λέγοντας: «σώσε μας, δάσκαλε ,χανόμαστε». Και τους λέει: «ολιγόπιστοι, γιατί είστε δειλοί?». Επιτίμησε τους ανέμους και τη θάλασσα, και έγινε απόλυτη γαλήνη.


Βαδίζει πάνω στα κύματα της λίμνης!  Φυσούσε δυνατός αέρας, ήταν αργά τη νύχτα,  και τον βλέπουν να περπατάει πάνω στη λίμνη και να πλησιάζει το πλοιάριο! Αυτός τους είπε: «εγώ είμαι, μην τρομάζετε, έχετε θάρρος!» Ο Πέτρος αποκρίθηκε: «Κύριε , αν είσαι εσύ, δώσε μου εντολή να έρθω κοντά σου περπατώντας στα νερά». Και του είπε : «έλα». Κατέβηκε τότε από το πλοίο ο Πέτρος κι άρχισε να περπατάει πάνω στα νερά ...  Βλέποντας όμως τον ισχυρό άνεμο φοβήθηκε, κι άρχισε να καταποντίζεται. Έβαλε τότε τις φωνές: «Κύριε, σώσε με!»   Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι, τον έπιασε και του είπε: «ολιγόπιστε, γιατί εδίστασες?»


και πολλές άλλες φορές ο Χριστός  αύξανε την πίστη τους…
-- ό,τι ζητήσετε στο όνομά μου, εγώ θα το κάνω.
--ό,τι ζητήσετε από τον Πατέρα μου στο όνομά μου, θα σας το δώσει.
--νά τα θαύματα που θα κάνουν όσοι πιστέψουν: θα διώχνουν δαιμόνια, θα μιλούν ξένες γλώσσες, αν πιάνουν φίδια στα χέρια τους δεν θα παθαίνουν τίποτα. Θα βάζουν τα χέρια τους πάνω σε αρρώστους και θα τους θεραπεύουν.
-- αν είχατε πίστη σαν κόκκο σιναπιού, θα λέγατε σ’ αυτή τη μουριά: ‘ξεριζώσου και φυτέψου στη θάλασσα’, κι εκείνη θα σας υπάκουε
--να έχετε πίστη στο Θεό, να πιστεύετε και σε μένα. (…)  
--λέει στον Θωμά: φέρε  το δάχτυλό σου εδώ, και μην αμφιβάλλεις, αλλά πίστευε(...)   πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν.
--αλήθεια σας λέω, αυτός που πιστεύει  σ ε   μ έ ν α , θα κάνει τα ίδια έργα που κάνω εγώ, και ακόμα μεγαλύτερα !!!


Υπάρχει εδώ ένα ερώτημα: αν κάποιος δεν πιστεύει στον Ιησού, μπορεί να κάνει θαύματα?  Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: ναι!, αρκεί να έχει πίστη…


Δυστυχώς, με τα χρόνια η πίστη εκφυλίστηκε , και νόμισαν πως μόνο με την πίστη σ’ αυτόν γίνονται θαύματα, πως  ήταν γιός θεού, πως ο θεός μας αγαπάει, και άλλα τέτοια ρομαντικά και ανόητα. Λέει ο Ιωάννης στην Α επιστολή:
-- όποιος πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός , έχει γεννηθεί εκ Θεού…
-- αυτή είναι η νίκη η οποία νίκησε τον κόσμο, η πίστη μας. Ποιός είναι αυτός που νικά τον κόσμο, αν δεν είναι αυτός που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο υιός του Θεού?(…) Εάν πιστεύετε πως είναι δίκαιος, να ξέρετε πως όποιος πράττει δίκαια, έχει γεννηθεί απ’ αυτόν.  Αυτή είναι η εντολή του: να πιστέψουμε στο όνομα του  Ιησού Χριστού, και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. (…)
-- έχουμε γνωρίσει και έχουμε πιστέψει στην αγάπη που έχει ο θεός για μας.
 Ενώ  η αρχική πίστη  ήταν σιγουριά και θέληση και δύναμη και πράξη,
 στην πορεία έγινε θρησκεία = απραξία, ελπίδα, υπακοή σε ιερείς και σε κανόνες, φόβος, τυπολατρεία, ‘πίστευε και μη ερεύνα’, κλπ.


9 είδη , και 9 στάδια πίστης !
1.  -Η ειδωλολατρεία, δηλαδή η πίστη  σε αντικείμενα, σε ξόανα ή αγάλματα… , όπως τα παιδιά παίζουν με το παιχνιδάκι τους… Λέγεται και ‘φετιχισμός’.
2.ινδαλμολατρεία , συχνά οι έφηβοι (κάθε ηλικίας) έχουν ως πρότυπο έναν ηθοποιό, έναν τραγουδιστή , έναν ποδοσφαιριστή, μια ομάδα, ή ένα κόμμα.
3. --Η θρησκευτική πίστη σε: Θεό, Αλλάχ, Βούδα, Χριστό , Παναγία, Αγίους, και  σε αντιπροσώπους τους: πάπες, παπάδες, δεσποτάδες , πατριάρχες, ιμάμηδες…  
4. --Η πίστη σε μια αφηρημένη προσωπική έννοια: καριέρα, χρήμα, εξουσία, κλπ.
5. ---Η πίστη σε μια αφηρημένη γενική έννοια, μια ιδεολογία :  κομμουνισμός, αναρχισμός, χριστιανισμός, εθνικισμός, οικολογία , ελευθερία, δικαιοσύνη, κλπ.
6. --Η πίστη σε κάποιον εν ζωή άνθρωπο: θεραπευτή,  επιστήμονα, πολιτικό, φιλόσοφο, ή απλώς φίλο ή συγγενή μας   κλπ. Πρόκειται για προσωπολατρεία.
7. -- Πίστη σε πεθαμένους συγγενείς, σε πνεύματα. Προγονολατρεία.  
8. ---Η πίστη στον φύλακα άγγελο, στον προσωπικό δαίμονα, στον προσωπικό άγιο, στον προσωπικό ‘θεό’.
9. ----η πίστη στον εαυτό σου!!!
Ας ερευνήσει ο καθένας σε ποιό στάδιο πίστης βρίσκεται …
                                                   antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
--υποσημειώσεις:  
1. –Στις μέρες μας, πίστη υπάρχει μόνο στο …ποδόσφαιρο, και στις …τράπεζες.
Οι οπαδοί πιστεύουν στην ομάδα τους, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές λένε: ‘πιστεύω να κερδίσουμε’ , ‘πιστεύω έπαιξε καλά η άμυνά μας’, ‘πιστεύω δεν έπρεπε να χάσουμε το γκολ’, κλπ.    Οι τράπεζες είναι πιστωτικά ιδρύματα, τράπεζα ‘Πίστεως’, η κάθε χώρα έχει μια πιστοληπτική ικανότητα.   Πίστη είναι  η επιστροφή στα δανεικά !!!.
2.  --Ένας άλλος εξευτελισμός της αληθινής πίστης είναι η μόδα που λέει: πίστεψέ το και θα γίνει. Παραμυθιάζουνε τον κόσμο για να έχει ψεύτικη ελπίδα:  να γίνει στέλεχος στην επιχείρηση,  να βγάλει τη γκόμενα, να κερδίσει το λαχείο, κλπ. κλπ.  Όμως η πίστη  χρειάζεται και ρεαλισμό. Δεν πρέπει να είμαστε εύπιστοι.
3. --Ας παρατηρήσουμε πως  δ ε ν   υ π ά ρ χ ο υ ν   σ υ μ β ο υ λ έ ς για να αποκτήσει κάποιος τη δύναμη που δίνει η πίστη. Χρειάζεται μεν αισιοδοξία, καλή διάθεση, θέληση, άσκηση,  αλλά τελικώς η πίστη είναι κάτι προσωπικό, μυστικό, και μυστηριακό.   
Ας παρατηρήσουμε επίσης, πως η πίστη γίνεται  ε π ι κ ί ν δ υ ν η    δ ύ ν α μ η,  αν τη χρησιμοποιήσουμε για κακό σκοπό. (όπως ο χριστός που ξέρανε τη συκιά!!!)
Αυτό είναι το 10ο στάδιο της πίστης, η πίστη με γνώση, για καλό σκοπό. Η ώριμη πίστη.
4. --Ένα καθημερινό παράδειγμα θαυματουργικής πίστης είναι το …ξεμάτιασμα!!! Αν το πιστεύεις γίνεται, αν δεν το πιστεύεις , -όπως οι Ευρωπαίοι-, δεν ‘πιάνει’.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη