google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟ

Η  παρουσίαση και η γευσιγνωσία των Τριφυλιακών οίνων έγινε στις 17 και 18 Αυγούστου με τη συμμετοχή των οινοποιών και την παρουσία πολλών οινόφιλων και τα δύο βράδια . Εκτός από τα υπέροχα κρασιά το ενδιαφέρον των οινόφιλων απέσπασαν και οι παρουσιάσεις που έγιναν για τον Τριφυλιακό αμπελώνα τη δεύτερη ημέρα. Τις εκδηλώσεις κάλυψε το δικτυακό ραδιόφωνο freegr.gr της περιοχής.
Την Πέμπτη το βράδυ επισκέφθηκε τον Παλιό Νερόμυλο και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Περικλής Μαντάς συνοδευόμενος από την κυρία Μίκα Ιωαννίδη, δικηγόρο και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών. Ο κ. Μαντάς, που είναι Τριφύλιος , συνομίλησε με τους οινοποιούς και με όλους τους συντελεστές της παρουσίασης και  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να επικοινωνεί ενοποιημένος ο Τριφυλιακός αμπελώνας και η τοπική οινοπαραγωγή.
Την Παρασκευή το βράδυ μίλησε στους παρευρισκόμενους ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, και παρουσίασε με στοιχεία την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοπαραγωγή στην Ελλάδα και την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Τριφυλία. Μέσα από την τεκμηριωμένη παρουσίασή του αναδείχθηκε η αξία που έχει το Τριφυλιακό αμπελοτόπι (terroir) που δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις ντόπιες, αλλά και στις ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή και οι, ως εκ τούτου, προοπτικές των οίνων της  Π.Γ.Ε. Τριφυλία. Παρουσίασε επίσης την  μακρόχρονη ιστορία της οινοποιΐας της περιοχής και την  γνώση και την τέχνη της οινοποίησης όπως προκύπτει μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό, κατά τον κ. Παρασκευόπουλο, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ως παράδειγμα ανάπτυξης τον Τριφυλιακό αμπελώνα. 
 Ο κ. Γιάννης Αλαγεωργίου, οινολόγος και οινοπαραγωγός, που μίλησε στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην αξία και την ιστορία του Τριφυλιακού αμπελώνα, εστίασε στην ανάγκη  και την προοπτική της ανάπτυξης του οινοτουρισμού, για τον οποίο η περιοχή έχει όλες τις προϋποθέσεις.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ
Στο τέλος, ο κ. Νίκος Ιμιρζιάδης, διοργανωτής και ιδιοκτήτης του Παλιού Νερόμυλου, αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Μανιάτης  και στη συνέχεια, τόνισε ότι όλοι μαζί οι οινοποιοί και όσοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο πρέπει να ενδυναμώσουν την ταυτότητα του Τριφυλιακού αμπελώνα και της οινικής Τριφυλιακής κουλτούρας που μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού δεδομένου και του φυσικού κάλλους της περιοχής. 
 Οι οινοποιοί δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την διοργάνωση και για το γεγονός ότι το κοινό που επισκέφθηκε την γευσιγνωσία και τις δύο ημέρες ήταν υψηλού επιπέδου, με γνώση για το κρασί και με πολύ ενδιαφέρον για τις «ετικέτες» που παρουσιάσθηκαν.
Εκτός των ομιλητών ήταν ακόμα εκεί οι οινοποιοί Δημήτρης  Παναγιωτόπουλος, Κώστας Πατσούρος, Θοδωρής Δερέσκος, Κώστας Ψαρραίος, Σπύρος Καπόπουλος, ο Τάσος Ψυχογιός (κάβα ΕΥΟΙ ΕΥΑΝ), η οινολόγος της οινοποιΐας Τσώλη Θεοδώρα Καβαθά, ο σομελιέ Γιώργος Λούκας και η οινολόγος Κατερίνα Μπίθα. Τα  αποτελέσματα της διήμερης παρουσίασης είναι ιδιαίτερα θετικά με δεδομένο ότι είναι η εκκίνηση της συνολικής προβολής του Τριφυλιακού αμπελώνα που ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη