google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Έτσι θα ξανανοίξει το καφενεδάκι στο Κάστρο Κυπαρισσίας !

Έτσι θα ξανανοίξει το καφενεδάκι στο Κάστρο Κυπαρισσίας !

 Αρκετά κάστρα  της Ελλάδας έχουν  κυλικεία στον εσωτερικό τους χώρο, με καθίσματα για τους επισκέπτες: ( Καλαμάτα, Ιωάννινα, Ναύπλιο, κλπ).
Κι όμως είναι όλα παράνομα,  αν εφαρμόσουμε ακριβώς τον νόμο σχετικώς με τους αρχαιολογικούς χώρους.  Αλλά είναι και  κακόγουστα, αν δούμε πως έχουν: μουσική σε μεγάφωνα, πλαστικές καρέκλες, ψυγεία, αναψυκτικά σε αλουμινένιο κουτί, και γενικώς αφήνουν πάρα πολλά σκουπίδια...
Θα ψάξουμε να βρούμε μια ‘μέση λύση’ , ώστε να υπάρχουν σε κάθε αρχαιολογικό χώρο καλόγουστα κυλικεία, σε λυόμενη νόμιμη κατασκευή.
Η αφορμή, αλλά και ο βασικός σκοπός μας, είναι να  ξ α ν α ν ο ί ξ ε ι  το καφενεδάκι στο πανέμορφο Κάστρο Κυπαρισσίας, πλούσιο σε ιστορία και σε θέα.

Το γκρεμισμένο καφενεδάκι σήμερα…
Εδώ και 10 -περίπου-  χρόνια  έπαψε να γίνεται δημοπρασία για το καφενεδάκι, και πριν 5 χρόνια αποφασίστηκε να το γκρεμίσουν. Καλώς, διότι είχαν βάλει επί χούντας  τσιμεντόλιθους, τσιμεντένια βάση, και σκεπή από καρκινογόνα ελλενίτ. Η ξύλινη καλύβα με τον καιρό σάπισε, είχε μέσα ποντίκια και κατσαρίδες. Αλλά και οι μαγαζάτορες ευθύνονταν που έκαναν ηχορύπανση, είχαν πλαστικές καρέκλες, δεν είχαν κανέναν σεβασμό στον αρχαίο χώρο.
  Εδώ και 5 χρόνια, είναι όπως δείχνει στην φωτογραφία!. Το άφησαν μισογκρεμισμένο, γιατί μέσα εκεί υπάρχει το κιβώτιο της ΔΕΗ , απ όπου παίρνει ρεύμα όλο το κάστρο για το φωτισμό του. Η ευθύνη γι αυτή την κατάντια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην Αρχαιολογία. Και δυστυχώς, ούτε ο Δήμος δεν μπορεί να βρεί τη λύση. Ας παραιτηθούν και οι 3 συνυπεύθυνοι.

Προτάσεις για το μέλλον…
● --Να γίνει ‘λυόμενο’, και όλο ξύλινο, με σανίδες,  ώστε να πάρει άδεια.
●-- Να είναι μικρό 2,5x3 , ώστε να μπορεί να χωράει και 2 μικρά τραπεζάκια και 6-7 επισκέπτες τον χειμώνα, ή όταν βρέχει !!!. Να μην έχει τουαλέττα !
●--να προσφέρει μόνο νερό βρύσης, φυσική λεμονάδα, ελληνικό καφεδάκι, ρακί, και λουκουμάκι. Σε φτηνή τιμή ή κέρασμα από το Δήμο.  (όχι εμφιαλωμένα, ούτε παγωτά, ή άλλα φαγητά. Να μην υπάρχει ψυγείο, μηχανή καφέ, κλπ.)
●--Έξω από το κυλικείο να υπάρχουνε  5-10 μικρά παραδοσιακά τραπεζάκια, ξύλινα και σιδερένια, και 20-30 παραδοσιακές ξύλινες και ψάθινες καρέκλες. Και να είναι ανοιχτό όλες τις καλές μέρες του χρόνου, 11 μήνες!
●--Να μην υπάρχει καθόλου μουσική, εκτός -σπανίως- παραδοσιακά τραγούδια.
●--Ο εργαζόμενος στο καφενεδάκι, να είναι και άτυπος φύλακας του κάστρου και ξεναγός. Να δίνει βιβλία για την πόλη, και φυλλάδια για το κάστρο σε πολλές γλώσσες.   Να είναι υπεύθυνος της καθαριότητας, να μαζεύει τα καλαθάκια.  
  Ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να συντονίσει όσα  προτείνουμε ανωτέρω, ώστε να ξαναανεβαίνει πολύς κόσμος στο ωραιότερο σημείο της Πόλης.
                                                    antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

Υστερόγραφο:  Όσες πόλεις έχουν κάστρο  (λατινική λέξη: castrum), αυτό δηλώνει πως είναι αρχαίες πόλεις!!!! Εκεί κρύβονταν οι κάτοικοι για να γλυτώσουν από τους κατακτητές.
Oι ευρωπαϊκές πόλεις που τελειώσουν σε –burg, δηλώνουν πως είχαν κάστρο, δηλ. πύργο (αρχαία ελληνική λέξη). Regensburg, Strasbourg Στρασβούργο , Hamburg (Αμβούργο), Luxembourg, (Λουξεμβούργο)  Augsburg  (Άουγκσμπουργκ) , κλπ.. Ακόμα και ο τέως Γκλύξμπουργκ , ακόμα και οι λέξεις : hamburger, cheese-burger έχουν μέσα την ελληνική λέξη Πύργος. Και το ‘τούρκικο’ Μπούρτζι του Ναυπλίου, είναι από το ελληνικό Πύργος.  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη