google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ


Σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου 1943, πέθανε ο Κωστής Παλαμάς. Από την Κυπαρισσία είχε εμπνευστεί ποιήματά του αποτελώντας ένα κεφάλαιο του τόπου μας...
Η κηδεία του έμεινε στην ιστορία, καθώς μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Γερμανών κατακτητών, συνέρρεε αυθόρμητα πλήθος κόσμου που ξεχύθηκε στους δρόμος για να συνοδεύσει τον εθνικό του ποιητή στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Έτσι, η κηδεία του Παλαμά μετατράπηκε σε μεγάλη λαϊκή αντικατοχική συγκέντρωση με εθνικό παλμό, συγκίνηση και πατριωτική έξαρση.
Ο πνευματικός κόσμος της χώρας έδωσε κι αυτός βροντερό «παρών»: Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης, κ.ά., που μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες απλού λαού, είπαν το τελευταίο αντίο στον ποιητή, τραγουδώντας συγκλονισμένοι τον Εθνικό Ύμνο κάτω από τα σκυθρωπά και ανήσυχα βλέμματα των κατακτητών. Το φέρετρο του Παλαμά, που ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, μετέφεραν στους ώμους τους ο Σικελιανός και άλλοι φίλοι του λογοτέχνες. Το πλήθος που ακολουθούσε τη νεκρώσιμη πομπή μέσα από τους δρόμους της Αθήνας, κατέκλυσε το χώρο έξω από την εκκλησία του κοιμητηρίου.
Εκεί ο μεγάλος ποιητής Άγγελος Σικελιανός, με στεντόρεια φωνή που την διέκοπταν τα ατέλειωτα χειροκροτήματα και οι δυνατές επευφημίες του συγκεντρωμένου λαού, απήγγειλε το ποίημα «Ηχήστε οι σάλπιγγες» – έναν ιστορικό επικήδειο – που έγραψε τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας το στίχο «Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα»… Τόσο ο επικήδειος όσο και ο Εθνικός ύμνος στα στόματα όλων, δόνησαν τόσο πολύ τον αέρα της πρωτεύουσας σκορπίζοντας ρίγη ιερής συγκίνησης, που οι Γερμανοί είχαν παγώσει μην τολμώντας να εκδηλώσουν την παραμικρή αντίδραση. Ο Κωστής Παλαμάς είχε γίνει ένα σύμβολο, που με το θάνατό του ένωσε το λαό και τον εμψύχωσε…
  «Ηχήστε οι σάλπιγγες! Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα. Βογκήξτε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα! Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!…»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη