google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

ΦΟΒΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΝΑ… ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑΣ!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου από τη 'Φωνή'
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, έχουν χτυπήσει από τον Αύγουστο του 2013, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα, 192 γυναίκες από τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής από τους συντρόφους τους. 
Ο αριθμός στην πραγματικότητα ωστόσο, είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιος, καθώς πάρα πολλά είναι τα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται, με τα θύματα από φόβο κυρίως, να μην προβαίνουν στη δήλωσή τους και προφανώς να μην ζητούν ουσιαστική βοήθεια. 
Η διαπίστωση αυτή, προκύπτει από το γεγονός ότι πολλές γυναίκες, πηγαίνουν μόνες τους ή οδηγούνται στο Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, χωρίς στη συνέχεια να προσφεύγουν στους αρμόδιους φορείς.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ 15900
Κάποιες από αυτές τις 192 γυναίκες, χρειάστηκε λόγω του μεγάλου κινδύνου που διερχόταν η ζωή τους, να φιλοξενηθούν στο ειδικό Κέντρο που λειτουργεί γι’ αυτόν τον σκοπό στην Τρίπολη, καθώς παρά το αίτημα που έχει υπάρξει από το Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αυτό δεν έχει ακόμη γίνει εφικτό. 
Αυτό που λειτουργεί είναι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης τον γυναικών στο 15900, όπου 24 ώρες το 24ωρο υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη που ενισχύουν ψυχολογικά τις γυναίκες αυτές, τις κατευθύνουν και τις προτρέπουν να προβούν σε καταγγελία. 
Αυτό κάνουν και τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί στη συμβολή των οδών Μαντίκλου και Περρωτού πίσω από το ιερό του Αγίου Νικολάου με μια Ψυχολόγο, μια Κοινωνική Λειτουργό και μια Κοινωνιολόγο. Τα στελέχη του Κέντρου απαντούν στις κλήσεις των γυναικών στα τηλέφωνα 27210 99222, -212 και -225 και αν χρειαστεί, καλούν αυτές τα θύματα.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ!Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην υπέστησαν σωματική βία μέσα σε έναν χρόνο, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα 3.700.000 έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, μία στις τρεις από αυτές τις γυναίκες (ποσοστό 33%) είχε υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Ενώ, στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το 34% των Ελλήνων γνωρίζει στον περίγυρο ή στη γειτονιά κάποια γυναίκα που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. 
Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη κατά 12% και δυστυχώς, είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη. 
Η περασμένη Παρασκευή, ήταν παγκοσμίως αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με μια σειρά από δράσεις να έχουν ήδη, να εξακολουθούν, αλλά και να προγραμματίζονται, για την ενημέρωση των γυναικών, όσον αφορά σε αυτήν τη μεγάλη μάστιγα, που κάθε άλλο παρά, την παραμικρή θέση θα έπρεπε να είχε λίγο πριν ανατείλει το 2017 κι ενώ έχουμε… απομακρυνθεί από τον Μεσαίωνα.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΗ Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες που αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, σε όλα τα νόμιμα ιατροδικαστικά ιατρεία της χώρας, τα οποία θα δέχονται όλες τις κακοποιημένες γυναίκες.
Για την πλήρη λίστα των συνεργαζόμενων ιατρείων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.hsfm.gr.
Ενώ ιδιαίτερα σημαντική, αναμένεται την Κυριακή η εκδήλωση που συνδιοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 6:30 το απόγευμα, ο Ροταριανός Όμιλος Καλαμάτας Φαραί και ο Σύλλογος Κυριών, με θέμα τη βία και την κακοποίηση των γυναικών. Η είσοδος φυσικά, θα είναι ελεύθερη και θα μιλήσουν η πρόεδρος των Κοινωνικών Λειτουργών Μεσσηνίας Αγγελική Μαλαπέτσα, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Φωτεινή – Χριστίνα Γκιντώνη και ο ψυχίατρος, πρόεδρος Α.Δ.Ι.Σ.Ε. Μάρκος Σκόνδρας.
ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΛΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, μια στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της και μια στις πέντε, θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.Με την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, δυστυχώς να… κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο -κυρίως γυναίκες και παιδιά- εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Στην Ελλάδα, η Τηλεφωνική Γραμμή 15900 στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας της, έχει δεχτεί περισσότερες από 20.000 κλήσεις.
«Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ, πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα», αναφέρει σε μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, τονίζοντας παράλληλα ότι η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα. Η κ. Κούβελα επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών αυτών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 αλλά επίσης έχει διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων. Σημαντικό άλλωστε, σ’ αυτήν την κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής της Καλαμάτας, θα λειτουργεί για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια.
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣΣΤΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝΑπό τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, βασισμένη σε συνεντεύξεις 42.000 γυναικών από 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι ο φόβος είναι… κοινός και δυστυχώς, για όσες τον έχουν βιώσει, «δικαιολογημένος». Μια στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ μια στις 20, έχει πέσει θύμα βιασμού, κι όμως, μόλις το 14%  των γυναικών κατήγγειλαν στην Αστυνομία το περιστατικό. Αξίζει  τέλος να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής στην Καλαμάτα η δικηγόρος Θεοδούλη Αδαμοπούλου, παρέχει δωρεάν συμβουλές και Νομική κάλυψη στις γυναίκες αυτές, προκειμένου να καταφέρουν να… σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις των περιστατικών βίας, καταγράφεται η κατάθλιψη, το άγχος, οι κρίσεις πανικού, η απώλεια αυτοπεποίθησης, το αίσθημα ευάλωτου, καθώς και οι δυσκολίες στον ύπνο, στη συγκέντρωση και φυσικά, στις σχέσεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη