google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ετοιμάζουν γεωτρύπανα στο Ιόνιο

Ετοιμάζουν γεωτρύπανα στο Ιόνιο

Με απόφαση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη η κοινοπραξία των πετρελαϊκών εταιρειών TOTAL-EDISON-EΛ.ΠΕ. ανακηρύχθηκε χθες προτιμητέος επενδυτής για την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 2» που βρίσκεται στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Ιταλίας. Η παραχώρηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης οι εταιρείες να οριστικοποιήσουν τις συμβάσεις. Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένει επίσης την αξιολόγηση των προτάσεων που έχει υποβάλει για δύο ακόμη οικόπεδα, το «1» ΒΑ της Κέρκυρας και το «10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό σε ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, η παραγωγή της εταιρείας στην περιοχή του Πρίνου ξεπέρασε ξανά, για πρώτη φορά μετά το 2001, το 1 εκατομμύριο βαρέλια μέσα στο 2016. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των νέων επενδύσεων που πραγματοποίησε η Energean για την αύξηση της παραγωγής της. Στην περίοδο 2019-2020 τοποθετείται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ την άνοιξη του 2017 προγραμματίζεται η γεωφυσική σεισμική έρευνα στην περιοχή που θα περιλαμβάνει συνολικά 400 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών. Επίσης, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι το γεωτρύπανο Energean Force είναι μόλις ένα από τα εννιά που εκτελούν αυτή την περίοδο γεωτρήσεις στα νερά της ΝΑ Μεσογείου.
Η εταιρεία ετοιμάζει αυτή την περίοδο την κατασκευή της νέας εξέδρας που θα τοποθετηθεί στον Πρίνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Εψιλον». Θα είναι η πρώτη εξέδρα που τοποθετείται στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια. Με τις τρεις ακόμη γεωτρήσεις στον Πρίνο, τη μία στον Βόρειο Πρίνο και τις επτά προγραμματισμένες στο «Εψιλον», στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 10.000 βαρέλια στα τέλη του 2018. Πλέον, έχουν δοθεί στην παραγωγή 4 γεωτρήσεις από τις συνολικά 15 προγραμματισμένες, με ημερήσια παραγωγή περίπου 5.000 βαρέλια, ενώ στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 10.000 βαρέλια στα τέλη του 2018. Εφημερίδα των Συντακτών

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη