ΛΟΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Έξτρα αφορολόγητο όριο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους που πραγματοποιούν πληρωμές δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος άνω του 80% του εισοδήματός τους, έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες που εξοφλούνται μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα, φοροεκπτώσεις για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά και υποχρεωτική πληρωμή κάθε μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα άνω των 500 ευρώ σε ετήσια βάση μέσω τραπεζών, προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εδώ και περίπου ένα χρόνο, περιγράφονται αναλυτικά στον απολογισμό έργου του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Το σχέδιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων συνοδεύεται με κληρώσεις δώρων ακόμη και ακινήτων για όσους υπερβαίνουν τα απαιτούμενα όρια δαπανών με κάρτες ή μέσω τραπεζών
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπουν:
1. Διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστού του δηλωθέντος εισοδήματος.
2. Έξτρα αφορολόγητο όριο θα «κερδίζουν» όσοι επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους.
3. Έκπτωση φόρου για λοιπές δαπάνες (π.χ. ιατρικά) που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών.
4. Όσοι ξεπερνούν τα όρια δαπανών που έχουν τεθεί με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής στις κληρώσεις με δώρα ακίνητα του Δημοσίου, επιστροφή χρηματικού ποσού σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής κ.λπ.). Ενδεικτικά για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών ο φορολογούμενος θα δικαιούνται έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση.
5. Για τους μόνιμους κατοίκους νησιών όπου ίσχυε το υπό κατάργηση ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, θα ισχύει για δαπάνες που πραγματοποιούν (εντός του συνόλου των ανωτέρω νησιών) επιπρόσθετη έκπτωση από τον φόρο, η οποία θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο μεσοσταθμικό συντελεστή επιβάρυνσης.
6. Εξαιρέσεις από τη ρύθμιση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών με κριτήρια την ηλικία καθώς και τον τόπο μόνιμης κατοικίας αυτών.

Παράλληλα στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται ακόμη:
– Περιουσιολόγιο: Όταν ψηφιστεί η σχετική διάταξη όλοι οι φορολογούμενοι, κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού θα κληθούν, να δηλώσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους. Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται: ακίνητα, οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη, μετοχές, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις (οποιασδήποτε μορφής), τραπεζικοί λογαριασμοί, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικά προϊόντα, μίσθωση θυρίδων, δρόμωνες ίπποι, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ.
– Η καταβολή μισθών στον ιδιωτικό τομέα μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών, για ετήσιους μισθούς άνω των 500 ευρώ.
– Η διασύνδεση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων (π.χ. παραστατικά που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των υπόψη παραστατικών (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) από τα πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, νομικά πρόσωπα κ.λπ.
– Η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών από φυσικά ή και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταδιακή ένταξη στο καθεστώς σύμφωνα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής καθώς και τον τόπο εγκατάστασης.
– Η περαιτέρω μείωση των ανώτατων ορίων για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με μετρητά, σε όλους τους δυνατούς συναλλακτικούς συνδυασμούς της αγοράς (επιχείρηση προς επιχείρηση, επιχείρηση προς καταναλωτή, επιχείρηση προς δημόσιο, καταναλωτή προς δημόσιο).
Share on Google Plus

About kyparissiotis