google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι μικρομεσαίοι ζουν «μικρομεσαίωνα»....

Οι μικρομεσαίοι ζουν «μικρομεσαίωνα»....

Γράφει ο Θεόδωρος Σταυριανόπουλος*
Εκλογές μπορεί στην Κυβέρνηση να μην σκέφτονται, αλλά σε λίγο δεν θα πρόκειται για αντιπολιτευτική διεκδίκηση αλλά για αναγκαιότητα. Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εφάνη ότι άρχισαν οι κομματικές αψιμαχίες και τα αντάρτικα. Έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ από μέσα. Μία μόνο επιλογή απομένει στον πρωθυπουργό αν επιθυμεί να διατηρήσει το αρχηγικό και ηγετικό του προφίλ. Να «φάει» τον Σκουρλέτη και να δείξει πυγμή. Αν δεν το κάνει, τότε θα έχει υποστεί μία πολύ μεγάλη πολιτική ήττα από το κόμμα και τις διάφορες τάσεις που επικρατούν εκεί.
Αυτή είναι η κομματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη όμως είναι η κυβερνητική εικόνα και δυστυχώς δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η σημερινή κυβέρνηση για αναπτυξιακές επιτυχίες. Ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαρκώς και ακατάπαυστα αιμορραγεί. Οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι ζουν με το λουκέτο στην τσέπη ή μεταναστεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες  σε βαλκανικές χώρες όπου εκεί επικρατούν σχέδια επενδύσεων που δεν τολμούν να κάνουν στην Ελλάδα.  Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι αυτός που εκφράζει τις  οικονομικές αναπτυξιακές δυνάμεις της χώρας. Θέλουν δεν θέλουν όμως ήρθε η ώρα να αντιληφθούν οι κυβερνώντες τον σημαντικότατο ρόλο που αναλαμβάνουν στην οικονομία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διότι η βιομηχανική υπόλοιπη παραγωγική Ελλάδα «σέρνεται».
Ποιος θα φέρει στην Ελλάδα κεφάλαια για ιδιωτικές επενδύσεις με το σημερινό κλίμα της  οικονομικής πολιτικής αστάθειας σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους που επικρατεί. Με capital controls, με μη εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση και με ΕΣΠΑ να μοιράζονται στα επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σύντομα και να δοθούν κίνητρα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών γιατί μόνο αυτός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα συνθέσει την νέα ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Η μεσαία τάξη συνθλίβεται σε όλα τα επίπεδα. Δουλειές που μέχρι προχθές αναζητούσαν οι μετανάστες, για να βολευτούν όπως-όπως, θεωρούνται σήμερα επιτυχία για τους Έλληνες εργάτες και υπαλλήλους. Τα διήμερα, τα τετράωρα, και τα ρεπό κατάντησαν να είναι δουλειές που βρίσκονται μόνο με γνωριμίες.
Οι δεκάδες διάσπαρτοι φόροι που εφαρμόστηκαν αλλά και που συνεχίζει αυξητικά να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση βάζουν θηλιά στην επιχειρηματικότητα. Μπορεί προς στιγμήν να εξασφαλίζουν κεφάλαια αποπληρωμής των δόσεων του χρέους αλλά στη συνέχεια στεγνώνει η αγορά από χρήμα. Μια από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση είναι να αντικαταστήσει τους δεκάδες διάσπαρτους υψηλούς φόρους με 4-5 νέους χαμηλότερους. Έτσι θα δημιουργηθούν έσοδα , θα μείνει χρήμα στην αγορά και θα υπάρξουν κίνητρα επαναπατρισμού πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια.
ΥΓ.1 Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αναγνωρίζεται ως προς την κομματική, την κρατικοδίαιτη και την επιτήδεια μορφή της.
ΥΓ.2 Διεκδικούμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη για την κατά κεφαλήν αναλογία σε καφετέριες, κομμωτήρια και λοιπές επενδύσεις …μιας χρήσης. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Ολλανδία που έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό σε πολυεθνικές επιχειρήσεις!
ΥΓ.3 Ο ουσιαστικός ρόλος της εκπαίδευσης προκειμένου να ενθαρρύνει από τα πρώιμα χρόνια του παιδιού την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με την δόμηση ενός «ανοσοποιητικού» ψυχολογικού μηχανισμού ομοιόστασης απουσιάζει. Πολλές φορές οι νέοι μέσα από την καταπιεστική εκπαιδευτική διαδικασία μάθησης οδηγούνται στην «διανοητική ανορεξία».
*MSc Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικός

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη