google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον τομέα των τεχνικών έργων, με οφέλη για την ύπαιθρο και τους αγρότες της Μεσσηνίας, είναι τα φράγματα.Το πρώτο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Μεσσηνία και, δυστυχώς, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αν και θα έπρεπε από πέρυσι, είναι το Φιλιατρινό, το οποίο πλέον φαίνεται να περνά στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Το Μιναγιώτικο είναι το επόμενο φράγμα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των μελετών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς αυτό έχει αναλάβει και τα δύο έργα λόγω του υψηλού τους κόστους. Αύριο δε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκου Γόντικα, θα συζητηθεί η σύνταξη μελέτης για φράγμα στην Ελληνοεκκλησιά.
 
Ελληνοεκκλησιά
Ο κ. Γόντικας ζητά την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ, της μελέτης του φράγματος στην Ελληνοεκκλησιά, επικαλούμενος τεχνική έκθεση για την προτεινόμενη μελέτη του εγγειοβελτιωτικού έργου που έχει συνταχθεί από το Μάρτιο 2011 από το γεωλόγο – γεωτεχνικό Αντωνόπουλο Μιχάλη.
Στόχος είναι η άρδευση περίπου 5.000 στρεμμάτων.  Προτείνεται να κατασκευαστεί σε στένωση του ρέματος Ανδρομονάστηρου, 600 μέτρα έναντι της γέφυρας «Μαμή» του δρόμου Βαλύρας – Τρίκορφου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό κατασκευής έργου 1.300.000 ευρώ.
Το 2012 συντάχθηκε προκαταρκτική μελέτη  με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους Ελληνοεκκλησιάς και Καλογερόρραχης, ενώ εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης. Το 2013 εντάχθηκε και στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, αλλά από τότε δεν έχει γίνει κάτι άλλο.
 
Φιλιατρινό
Η κατασκευή των φραγμάτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας, είναι από τις βασικές της προτεραιότητες και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει μια προσπάθεια αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών του νομού. Στόχος είναι να γίνουν κινήσεις σε μελετητικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ωριμότητα και να κατατεθούν αιτήματα χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις τεχνικών, αν και η κατασκευή φράγματος στην Ελληνοεκκλησιά κρίνεται αναγκαία, δε θεωρείται ότι είναι αυτή στην οποία πρέπει τώρα να δοθεί προτεραιότητα έναντι άλλων που θα καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος, το οποίο έχει περάσει από «40 κύματα» και η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης έληγε στα τέλη του 2015. Η νέα προθεσμία λήγει στο τέλος του 2016, όμως ούτε τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, καθώς προηγήθηκαν προβλήματα με την εργολαβία και τη διακοπή εργασιών, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και το υπουργείο έχει ορίσει επιτροπή για την εκτίμησή τους.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη