google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Η ΕΑΣ Ηρακλείου ανακοίνωσε, την Κυριακή (27/11), ότι  θα αγοράζει το ελαιόλαδο στα 3,5 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ (13%). Σταθερότητα επικράτησε στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Οκτωβρίου στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), στη χώρα μας η τιμή κινήθηκε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 2,95 ευρώ/κιλό.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε και από τις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ κατά την τελευταία εβδομάδα (15-22/11/2016) είχαμε μια αυξητική τάση σε Κρήτη και Μεσσηνία, με την τιμή να φτάνει ακόμη και στα 3,5 ευρώ/κιλό.
Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές ελαιοπαραγωγούς χώρες, για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, στην Ισπανία η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 3,14 ευρώ/ κιλό, ενώ στην Ιταλία η τιμή στα μέσα Οκτωβρίου είχε σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ και διαμορφωνόταν στα 4,4 ευρώ / κιλό. Όσον αφορά την Τυνησία η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,23 ευρώ.
Ελλάδα
Παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιχειρηματιών και αγροτών ανακοινώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Κυριακής σε ειδική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ηρακλείου στη ΒΙΠΕ, η τιμή του ελαιολάδου για τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου από την Ένωση. Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης η τιμή για φέτος σύμφωνα με την οποία θα αγοράζει η Ένωση, θα είναι στα 3,5 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ (13%) κι αυτό γιατί όπως αναφέρθηκε, φέτος η παραγωγή ήταν αρκετά μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, του δάκου και των νοτιάδων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, μικρή αύξηση σημειώνεται στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την εβδομάδα 15-22/11. Ενδεικτικά στην Κρήτη για το εν λόγω διάστημα οι τιμές ανέβηκαν στα 3,1 (ΕΑΣ Ρεθύμνου, Α.Σ. Σελίνου)  3,2 (Α.Σ Χανίων, Κολυμβάρι Α.Ε.). Στη Μεσσηνία για το ίδιο διάστημα η τιμή φθάνει στα 3,5 ευρώ / κιλό (Κωσταντόπουλος Α.Ε. – πρώην ΕΑΣ). Αμετάβλητη παραμένει η τιμή της ΕΑΣ Λέσβου στα 3 ευρώ/ κιλό.
Ισπανία – Ιταλία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη ανερχόταν στα 3,14 ευρώ/ κιλό, μειωμένη, κατά 26%, σε σχέση με την τιμή του περασμένου Αυγούστου και με οριακή μείωση, κατά 1%, σε σχέση με πέρσι (τέλη Οκτωβρίου 2015). Στην Ιταλία, η τιμή στα μέσα Οκτωβρίου είχε σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ και διαμορφωνόταν στα 4,4 ευρώ / κιλό, τιμή ίδια με πέρσι για το ίδιο διάστημα (μέσα Οκτωβρίου 2015).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη