google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, απομένει για να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, σε επίδομα εργασίας για 10.000 επιδοτούμενους ανέργους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η ΚΥΑ θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα προχωρήσει στην σχετική προκήρυξη. Όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, οι προκήρυξη θα αφορά ανέργους και εργοδότες.
Οι άνεργοι θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι εργοδότες το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Η έγκριση δόθηκε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου, είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Η «επιταγή επανένταξης», όπως θα ονομαστεί η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και θα έχει πολύ αυστηρό πλαίσιο προστασίας, αφού στόχος του υπουργείου, είναι να μην υπάρξει περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ
Οι άνεργοι, θα συνεχίσουν λαμβάνουν κανονικά από τον ΟΑΕΔ τα 360 ευρώ του επιδόματος, μόλις προσληφθούν με βάση των κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, η επιχείρηση θα του καταβάλει το ποσό των 226 ευρώ μεικτά, αφού θα καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές του.
Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου, καθώς στην πράξη το επίδομα ανεργίας του (έως 360 ευρώ τον μήνα) θα συμπληρώνεται από τον εργοδότη, προκειμένου ο ωφελούμενος να λαμβάνει τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής τους σε αυτό σε καμία μείωση προσωπικού, ενώ σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος θα οριστεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς υποχρεωτικά στους 12 μήνες και θα αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα. Για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τους οποίους έχει λήξει η επιδότηση, το κόστος θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα με εθνική χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να απασχολήσουν τους ωφελούμενους στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
Επίσης, στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα προταθεί να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%.
Σε πρώτη φάση δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν μόνο επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές το πρόγραμμα αργότερα θα επεκταθεί και σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι – όσοι δηλαδή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας – που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 136.123 άτομα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη