google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ..

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΠΟΡΔΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ..

Κάποτε για να νοικιάσεις τουριστικό κατάλυμα χρειαζόταν άδεια ΕΟΤ και υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην τουριστική αγορά με τις εκμισθώσεις καταλυμάτων για τουριστική χρήση που γίνονταν στη «ζούλα». Πρόσφατα, από το 2015, η "παρα-αγορά" τουριστικής κατοικίας (εκμίσθωση μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες ή κατά μόνας) νομιμοποιήθηκε (όπως εξηγούμε παρακάτω), αλλά σήμερα είναι καθ’ οδόν νομοσχέδιο, που αναμενόταν και το οποίο θα ρυθμίσει το «λίγο χύμα» καθεστώς «κάθε σπίτι και τουριστικό κατάλυμα».
 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 
Η σκιώδης φιλοξενία αποτελεί έκφανση της οικονομίας διαμοιρασμού και αφορά δραστηριότητες ευκαιριακής εκμίσθωσης ακινήτων. Η σύνδεση εκμισθωτή – μισθωτή γίνεται, κυρίως, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία διευκολύνει τη συναλλαγή και αμείβεται για τη «μεσιτεία» της. Το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο εκτιμάται στα 1,40 δισ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εμπειρία από τη λειτουργία της σκιώδους φιλοξενίας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποδεικνύει ότι υφίσταται έντονη υποκατάσταση νόμιμων καταλυμάτων από άτυπα. Ορισμένες μελέτες εκτιμούν το βαθμό υποκατάστασης στο 70%.
Η υποκατάσταση αυτή οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο και συμβάλλει στην αδήλωτη εργασία, τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Ειδικά ως προς τα διαφυγόντα δημόσια έσοδα, η μη φορολόγηση του εισοδήματος της σκιώδους δραστηριότητας προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων περί των 250 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με δεδομένη την αλματώδη αύξηση της οικονομίας του διαμοιρασμού, τα μεγέθη αυτά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι η σύλληψη και φορολόγηση του διαφυγόντος εισοδήματος και ταυτόχρονα η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη