google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 «CASUS BELLI» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΣΑΚΩΝΑ – ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ

«CASUS BELLI» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΣΑΚΩΝΑ – ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ

Στον… αέρα το πολύπαθο έργο
της Ολυμπίας Οδού μέχρι τη Μεσσηνία!
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΤΟ ΕΣΠΑ
ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ βρίσκεται ο πολύπαθος δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα, του οποίου η κατασκευή παρά τα πολλά προβλήματα που είχαν ανακύψει, είχε διασφαλιστεί με τον Νόμο 4129/2013, όταν κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση κατασκευής της «Ολυμπίας Οδού». Για το τμήμα αυτό, υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες οδοποιίας και εγκεκριμένοι επικαιροποιημένοι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ είχε υποβληθεί τεχνικό δελτίο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβανόταν στον κατάλογο μεγάλων έργων που θα εντάσσονταν στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου στο πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, όπως και το τμήμα Πάτρα-Πύργος.
Η κυβέρνηση έχει εντάξει την ολοκλήρωσή του στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ, με την εξασφάλισή του ωστόσο να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως δηλώνει με έμφαση μιλώντας στη «Φ» η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου έχει εκφράσει σε ότι αφορά στον οδικό άξονα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, την πάγια και αμετάκλητη θέση της ότι ήταν λάθος η επιλογή, η σύμβαση παραχώρησης να παραμείνει μόνο για το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα και να διαχωριστούν τα υπόλοιπα τμήματα. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν αναφερόμαστε σε αυτό το έργο», δήλωσε η Ντ. Νικολάκου και συνέχισε «γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των τμημάτων εκτός παραχώρησης, είναι ουσιαστικά στον αέρα, εφόσον η ένταξη των έργων ουσιαστικά, θα γίνει τον Μάρτιο του 2017».
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς λήγει και τυπικά το ΕΣΠΑ. «Μόνο λοιπόν μετά τον Μάρτιο του 2017 μπορούμε να μιλάμε για εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις των έργων», δήλωσε η Ντίνα Νικολάκου και ανέφερε πως ακόμη και τα τμήματα που έχουν δημοπρατηθεί, κωλύονται στη συμβασιοποίησή τους, λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος.
«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»ΤΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε πως η μη ολοκλήρωση του έργου αποτελεί «αιτία πολέμου».  «Σε ό,τι αφορά στο τμήμα του άξονα που ανήκει στην περιφέρειά μας το «Καλό Νερό – Τσακώνα», θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την ολοκλήρωσή και τη σύνδεσή του με το έργο της παραχώρησης του «Μορέα», κάτι το οποίο οφείλει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να το υλοποιήσει», ανέφερε η κα Νικολάκου, η οποία τόνισε πως όλα τα υπόλοιπα που λέγονται γύρω από την ολοκλήρωση του άξονα, είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων. «Δυστυχώς, όπως είχαμε επισημάνει και με δήλωσή μας τότε, ο πρωθυπουργός  στην επίσκεψή του για τα εγκαίνια του τμήματος της Ολυμπίας Οδού από το Κιάτο, δεν έκανε αναφορά στο «Τσακώνα – Καλό Νερό»,  κάτι που για την Περιφέρεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή» επεσήμανε η κα Νικολάκου, η οποία καταλήγοντας στις δηλώσεις της ανέφερε πως μόνο με την ολοκλήρωση αυτού του άξονα, έρχεται σε πέρας η διευρωπαϊκή λειτουργία του έργου και στάθηκε στο γεγονός πως τα χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι παρα πολύ λίγα σε εθνικό επίπεδο, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με την πορεία του έργου.

                                                                     Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη