google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΔΕΙΤΕ όλες τις εξελίξεις για την Μεσσηνία και Τριφυλία. Το κύριο θέμα και ένα άρθρο από την ΦΩΝΗ:
proedros
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ «Φ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΥΣΟΙΩΝΟ διαγράφεται το μέλλον εργαζομένων και συνταξιούχων όσον αφορά κυρίως στο ασφαλιστικό με τις αλλαγές που επίκεινται, δραματικές.
Οι περικοπές των συντάξεων, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, θα συνεχιστούν μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου, όπως εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης. «Τον ερχόμενο μήνα, στην καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, θα υπάρξουν σε 250.000 επικουρικές συντάξεις, αναδρομικές κρατήσεις, καθώς η ισχύς τους περίφημου Νόμου ξεκίνησε την 1η Ιουνίου. Έτσι, οι μειώσεις δεν σταματούν εδώ», εξήγησε ο κ. Τσώνης ο οποίος αναφέρθηκε και στις επικείμενες μειώσεις κύριων συντάξεων. «Το Δ.Ν.Τ. έχει ξεκάθαρα απαιτήσει να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, φαίνεται πως έχουν βάλει στο μάτι την προσωπική διαφορά, γιατί θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των καταβαλλομένων συντάξεων και μιλάμε για μειώσεις όχι στις νέες, αλλά σε αυτές τις συντάξεις που καταβάλλονται ήδη».
ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟ ΕΚΑΣ
Νέες μειώσεις, αναμένονται και στο ΕΚΑΣ, με τις εκτιμήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ύστερα και από το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε προχθές να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες. «Στο σχέδιο αυτό, προβλέπεται μια ανάπτυξη 2,7%  όμως αυτή, φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη το 2017, όποτε οι μειώσεις με βάση το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση και είναι να εφαρμοστούν στις συντάξεις το 2018, γιατί τότε θα έχουμε νέες μειώσεις, προφανώς θα έρθουν νωρίτερα» εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Ο κ. Τσώνης χαρακτήρισε δύσκολη την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη χρονιά που έρχεται, ενώ αναφέρθηκε σε μια ακόμη παράμετρο, ενδεικτική της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο ασφαλιστικό της χώρας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣΤΟ… ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΚΑΓΕΤα 11 «ψαλίδια» του Νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις, δεν αποδείχθηκαν ικανά να μειώσουν το έλλειμμα στο ΙΚΑ, το οποίο αντιθέτως μεγάλωσε, φτάνοντας τα 2,099 δισ. ευρώ  το 2016, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ιδρύματος. Έτσι, μοιραία, για την καταβολή των συντάξεων, μπήκε… χέρι στο ταμείο νέων γενεών, το γνωστό ΑΚΑΓΕ! «Με δεδομένο το γεγονός ότι έσπασαν τον κουμπαρά που φτιάχτηκε για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, το ταμείο δηλαδή στο οποίο καταβάλουν εισφορές  όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1400 ευρώ κύρια σύνταξη, καταλαβαίνει κανείς πως έχουν τα πράγματα» δήλωσε ο κ. Τσώνης. Το ταμείο αυτό, θα άνοιγε σε βάθος χρόνου προκειμένου να τροφοδοτηθούν οι μελλοντικές γενιές για το ασφαλιστικό και μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την αβέβαιη αν μη τι άλλο κατάσταση που επικρατείς την Ελλάδα της κρίσης, στον καυτό αυτό τομέα.
ΒΑΡΙΑ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ «ΚΟΦΤΗ»
Προβληματισμός επικρατεί και αναφορικά με την απειλή του «κόφτη» ο οποίος έχει έρθει να αντικαταστήσει ως όρος, ένα πιθανό νέο μνημόνιο. «Πάνω από τα κεφάλια συνταξιούχων και μισθωτών επικρέμεται ο κόφτης, προκείμενου να μην εφαρμοστεί νέο μνημόνιο, δηλαδή, έρχονται οι δανειστές και σε αναγκάζουν να κόψεις πρώτα συντάξεις και έπειτα μισθούς, κάθε φορά που δεν… πιάνεις τους στόχους σου», ανέφερε ο Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνέχεια. Άλλωστε, ήδη έχει περικοπεί το ΕΚΑΣ σε όσους έχουν πάνω από  11.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα, έρχονται και οι περικοπές στις επικουρικές, για τις οποίες ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ενσωματωθούν στις κύριες, με βάση την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συγκεκριμένα ταμεία και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,7% ανάπτυξη που έχει τεθεί για το 2017, αφού βασίζεται σε αύξηση φορολογικών εσόδων, με τους φορολογουμένους να μην μπορούν να πληρώσουν τους ήδη υπάρχοντες φόρους. Προβληματισμός επικρατεί φυσικά και για τους εργαζομένους οι οποίοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα.
ΣΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ
Μέσα σε αυτά, έντονος είναι ο προβληματισμός των αναφορών της Επιτροπής Σοφών. «Η επιτροπή αυτή, συγκροτήθηκε ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και όσα φέρεται να αναφέρει στο πόρισμά της, προκαλούν αίσθηση», δήλωσε ο κ. Τσώνης. «Στο πόρισμά της, ξεχωρίζει το γεγονός ότι δημιουργείται ο υποκατώτατος μισθός, ότι δηλαδή για τον πρώτο χρόνο εργασίας θα λαμβάνει κανείς το 90 % του κατώτατου μισθού, τον δεύτερο χρόνο το 95% και η εξομοίωση θα γίνεται τον τρίτο χρόνο», κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

                                                                    Γεωργία Αναγνωστοπούλου


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη