google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΣΕ ΖΑΚΥΝΘΟ, ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ!

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΣΕ ΖΑΚΥΝΘΟ, ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ!

Πέρασε ακόμη μία καλοκαιρινή περίοδος των προγραμμάτων προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Μια απροσδόκητα ευχάριστη περίοδος με το διπλασιασμό των φωλιών στα κομβικά σημεία της Ζακύνθου, Πελοποννήσου και Κρήτης, κατά την οποία εθελοντές και άνθρωποι του Συλλόγου, ξεπέρασαν τον εαυτό τους και για μια ακόμη φορά εργάστηκαν σκληρά για έναν ευγενή σκοπό. Μια τυπική ημέρα εθελοντισμού στα εν λόγω προγράμματα, περιλάμβανε πρωινή παρατήρηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλασσίων χελωνών, μαγείρεμα μαζί με ιδιαίτερους ανθρώπους, ξεκούραση στην παραλία, ανταλλαγή ιδεών μετά από μια ευχάριστη και δημιουργική ημέρα στο βραδινό ομαδικό γεύμα. Το απόγευμα εμπλουτιζόταν με προετοιμασία και παρουσίαση σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και φορείς καθώς και στους περιβαλλοντικούς σταθμούς του Συλλόγου ενώ η μέρα έκλεινε με την νυχτερινή παρατήρηση θηλυκών χελωνών.
Απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά και παραγωγικά η τυπική αυτή ημέρα είναι να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός εθελοντών. Φέτος όπως και πέρυσι καταγράφηκε ανοδική πορεία του αριθμού των συμμετεχόντων εθελοντών (πλήρους και μερικής απασχόλησης), παρόλο αυτά, οι ανάγκες των προγραμμάτων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο αριθμός των εθελοντών δεν ήταν επαρκής. Για να εκτιμηθεί η κατάσταση σε πραγματικά γεγονότα, στην Ζάκυνθο η παρατήρηση της συμπεριφοράς των θηλυκών χελωνών κατά τη διάρκεια της νύχτας από έναν ειδικά εκπαιδευμένο εθελοντή επικεφαλής νυχτερινής βάρδιας μπορεί σε φυσιολογικά επίπεδα να ήταν 3 φορές την εβδομάδα. Φέτος παρόλα αυτά έφτασε τις 5 με 6 φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Επιπλέον, με πάνω από 3000 φωλιές στον Κυπαρισσιακό κόλπο οι ήδη υπάρχοντες εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό κατά την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου, συμβάλλοντας με αγνό αλτρουισμό και σθένος στην επίτευξη της ακριβούς καταγραφής όλων των φωλιών. Ακόμα και με ικανοποιητικά νούμερα εθελοντών για την εποχή του Σεπτεμβρίου οι εκσκαφές των φωλιών συνεχίζονταν με έντονους ρυθμούς.
Από την άλλη πλευρά, στην ιδιάζουσα περίπτωση της Κρήτης όπου οι παραλίες του Ρεθύμνου και Χανίων παρουσιάζουν διάβρωση και ο φυσικός πλούτος της υποβαθμίζεται λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης ήταν επιτακτική η ανάγκη περισσότερων Ελλήνων εθελοντών για την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου. Οι Υπεύθυνοι των Προγραμμάτων, από την πλευρά τους, ήταν επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην πρώτη γραμμή για να επιβλέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να απαντάνε σε κάθε κλήση και έκκληση βοήθειας για την εκθαλάσσωση νεκρών χελωνών και παρακολούθηση φωλιών σε νέες περιοχές παντού στην νότια Ελλάδα. Ταυτόχρονα κατάφεραν να επιτύχουν πολλές φετινές και μελλοντικές υιοθεσίες τραυματισμένων χελωνών από μεγάλα ξενοδοχεία και φρόντισαν πάντα να είναι όλα στην εντέλεια χωρίς να ξεχνούν πόσο σημαντικός είναι ο σκοπός που εκπροσωπούν.
Έτσι, σε ένα πολύ δυναμικό καλοκαίρι, πάνω από 760 εθελοντές κυρίως από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα παραβρέθηκαν στο πεδίο και στην φροντίδα τραυματισμένων χελωνών το διάστημα από τα μέσα Μαΐου μέχρι και σήμερα. Μέσα σε αυτούς οι πρώην εθελοντές ξεπερνούσαν τους 100, γεγονός που αποδεικνύει την δύναμη και το δέσιμο του Συλλόγου με τους ανθρώπους που έχουν περάσει από αυτόν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη